U njega će se uključiti knjižnice, obrazovne ustanove i neprofitne organizacije iz 30 zemalja kako bi tisućama ljudi omogućile certificiranje, treninge i bolji pristup tržištu rada. Naime, upravo su ICT stručnjaci tražena radna snaga u Europi. Get Online Week je dio veće kampanje „e-Skills for jobs 2014“ koja je nastala na inicijativu Europske komisije. Krovna organizacija za GOW 2014 je Telecentre – Europe.

Program kojim će se CTK Rijeka i partneri uključiti u međunarodnu manifestaciju namijenjen je svim uzrastima – od djece do umirovljenika. Posjetitelji Get Online Weeka će moći napraviti svoje prve korake na društvenim mrežama, naučiti kako bolje koristiti internet pretraživače i uredske alate, saznati koje platforme mogu poslužiti za pronalazak posla ili stipendije, koje online platforme za učenje postoje u Rijeci, ali i u svijetu.

Partneri u kampanji su Telecentar, E-GLAS d.o.o., RICOUNT, GSR Pod Učkun, Bura znanja te life coachevi Tamara Radojević i Tomislav Tomić.

Središnji događaj riječkog Get Online Weeka je okrugli stol Lokalna koalicija za zapošljavanje u digitalnoj industriji, koji će se održati u srijedu 26. ožujka 2014., a na njemu će sudjelovati djelatnici, istraživači i donositelji odluka u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija iz Rijeke i Primorsko-goranske županije. Govorit će se o njihovom umrežavanju na nacionalnoj i europskoj razini te Digitalnoj agendi za kreativnu Hrvatsku.

Sve radionice, predavanja i prezentacije su besplatne za sve građane, a održat će se u prostorima Centra tehničke kulture Rijeka (Školjić 6) od 24. do 30 ožujka 2014. Prijave su obavezne putem internet stranice CTK Rijeka zbog ograničenog broja sudionika. 

O detaljima i budućim planovima pitali smo Zagorku Prce, koordinatoricu razvojnih programa Centra tehničke kulture Rijeka.

Koji je izvor vašeg interesa za temu? Gdje ste prepoznali prilike i koji su ciljevi? 

CTK Rijeka još od svog osnutka 1993. provodi informatičke obrazovne programe za sve dobne skupine koji prvenstveno imaju cilj osobnog razvoja pojedinca i osnaživanje zajednica. Kako je nezaposlenost jedino što je posljednjih godina raslo tako smo i mi programe prilagodili povećanju zapošljivosti naših korisnika. Godine 2010. uključili smo se u Europsku inicijativu Get Online Week koja je pokrenuta od Telecentar Europe s ciljem povećanja broja korisnika interneta. Danas je Get Online Week dio kampanje Europske komisije pod nazivom e-Skills for employment (e-vještine za zapošljavanje) kroz koju se ostvaruju neki od ciljeva Digitalne agende. Za one koji ne znaju, Digitalna agenda je dio Strategije Europa 2020, a mi smo se prepoznali kao važni dionici u postizanju njenih ciljeva usmjerenih na poboljšanje digitalne pismenosti, vještina i socijalne inkluzije. Ovi ciljevi, između ostalog, usmjereni su na povećanje sudjelovanja žena u digitalnim poslovima, educiranje građana za korištenje novih medija, pomoć osobama s invaliditetom u pristupu sadržaju koje nude nove tehnologije. Svatko tko je bio naš korisnik ili prati naš rad prepoznaje i doprinos koji smo do sada dali ovim ciljevima, i prije nego što su bili prepoznati od strane Europske komisije. 

Prepoznavanje važnosti digitalnih vještina od strane Europske komisije, ali i naših Ministarstava, Županija i Gradova, Centru olakšava posao i otvara nove prilike. Jedna od prilika koje smo prepoznali i na čijem ostvarivanju radimo s Telecentrom iz Zagreba je osnivane Lokalne koalicije za zapošljavanje u digitalnoj industriji koja će biti dio Koalicije za digitalne poslove i vještine na Europskoj razini. Ulazak u Koaliciju, nama i svima koji se uključe u inicijativu, otvara nova partnerstva i projekte na Europskoj razini, koji će svakako doprinijeti razvoju našeg kraja i smanjenju nezaposlenosti. 

Što je to Lokalna koalicija za zapošljavanje u digitalnoj industriji? Zvuči kao Silicijska dolina.  

Nije još, ali mi ćemo dati sve od sebe da to i postane. Rijeka ima sve potrebne predispozicije, samo što smo svi jako mali i svatko radi za sebe. Ova koalicija želi učiniti upravo to - povezati važne dionike na našem području kako bi udružili snage i kako bi nam se rezultati koji postižemo prestali raspršivati. Udruživanjem imamo priliku grupiranja u manje skupine koje će, svaka na svom području, povećati utjecaj rezultata na lokalni razvoj. 

Ovo je prilika za sve koje se prepoznaju u frazi digitalna industrija, jer iza nas stoji cijela Agenda s jako ambicioznim ciljevima koje je potrebno ostvariti do 2020. Naše Ministarstvo, nama na sreću ili nesreću, od cijele Agende je jedino prepoznalo dostupnost širokopojasnog Interneta kao cilj vrijedan pažnje. Stoga nama, kao Lokalnoj inicijativi, preostaje jako puno prostora i prilika za razvoj. Kada se krene nabrajati što sve imamo na našem prostoru, postavljamo sami sebi pitanje "gdje smo bili do sad"? Ali bolje ikad nego nikad.

Mi vidimo Lokalnu inicijativu za zapošljavanje u digitalnoj industriji kao spoj informatičkih firmi, Sveučilišta i svih sastavnica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada i Županije, ustanova za obrazovanje odraslih, srednjih škola, udruga, Gradske knjižnice Rijeka i raznih drugih lokalnih inicijativa, poput RIcounta i Bure znanja, ali i pojedinaca. Svaka od ovih organizacija ima područje od interesa koje je u potpunosti pokriveno Digitalnom agendom, a kada Europa postavi ciljeve, Europa osigura sredstva za postizanje tih ciljeva. Pa zašto ne bi i mi definirali koji su nam ciljevi od interesa i koji će ciljevi dovesti do razvoja našeg kraja. 

Kakvi su planovi za budućnost?

Budućnost vidimo u nizu projekata koji će u naš kraj donijeti nove obrazovne specijalističke programe. To znači da ćemo izvoziti pamet, najskuplji proizvod s najnižim troškovima. Ima li nešto bolje od toga? 

U organizacijskom smislu, budućnost vidimo u manjim interesnim skupinama unutar Lokalne koalicije, koje će razvijati projekte i programe, za žene, osobe s invaliditetom, mlade i druge skupine i usmjeriti ih na ostvarivanje onih ciljeva Digitalne agende koji su primjereni našim potrebama i koji će dovesti do mjerljivog razvoja. Formalnim pokretanjem Lokalne inicijative ulazimo u europsku koaliciju u kojoj nam se otvaraju vrata za provedbu projekata s organizacijama iz drugih europskih zemalja. Pravo partnerstvo je danas na europskoj razini teško naći, potrebno je lobirati kod niza institucija i proći bolne škole. Uključivanjem u europsku koaliciju, preskačemo taj korak i radimo ono što nam najbolje ide – djelujemo konkretno i razvijamo lokalno. 

Stoga sve koji su se prepoznali kao pokretači lokalnog razvoja pozivam da nam se pridruže u srijedu, 26.03.2014. u 11 sati u Centru tehničke kulture Rijeka. Cilj inicijalnog sastanka je da se međusobno upoznamo, vidimo koje kapacitete imamo i koji su nam zajednički ciljevi. Vidimo se!