Nedavno smo već preporučili arhiv UbuWeba Kennetha Goldsmitha, golemu zbirku avangardnih djela koja nestaju iz tiska, zaboravljenih fragmenata, razgovora marginalnih mislilaca. Arhiv je to koji se puni upravo prevođenjem analognog štiva u digitalni oblik, seleći ga tako s papira na mrežu, dijeleći ga, darujući, umnažajući.

Kenneth je sada odlučio obrnuti proces i pretvoriti ga u umjetničku instalaciju, no maknuvši se dalje od samoga UbuWeba, odlučio je isprintati cijeli internet. U tu svrhu oslobodio je prostor umjetničke galerije Labor u Meksiku, širok pet stotina kvadratnih stopa i visok šest metara. Ovdje planira naslagati listove papira, koliko ih je potrebno da bi se ispisale sve internetske stranice ili barem započela takva suluda priča uz pomoć čitave zajednice.

Poziv je jednostavan i upućen je svima: "Isprintajte nam nešto interneta, bilo jednu stranicu ili pun kamion papira i pošaljite to u Meksiko. Sve pristigle listove izložit ćemo u javnom prostoru galerije i prikazivati od 26. lipnja, sve do mjeseca kolovoza. Kada izložba završi, sve ćemo eksponate reciklirati."
 
Megalomanski je ovo pothvat, dijelom i fantazija. Ipak i nastojanje da se obujam informacija koje se na mreži svakodnevno kreiraju učini opipljivijim. Ili da se pokušaj razumijevanja njegove veličine prikaže obmanom. Nemoguć.

Cijeli je projekt i svojevrsna oda nedavno preminulom Aaronu Swartzu, internetskom aktivistu, suosnivaču Reddita, osuđenom zbog dijeljenja i skidanja sadržaja iz zbirke JSTOR. Aaronovo samoubojstvo djeluje kao poticaj za Kennetha da se osudi svaki pokušaj ograničavanja sloboda na internetu, umjesto pojedinaca koji dio tog sadržaja nastoje učiniti dostupnijim. U najboljem slučaju, pokušaj postavljanja granica i lijepljenja upozorenja o zabrani pristupa sadržaju na mrežama trebao bi se učiniti - promašenim, besmislenim.

I ideja je sama po sebi divna, najbliže što ćemo doći romansi s uređajima koji već pomalo bježe od nas.

Pošaljite internet na adresu:

LABOR
Francisco Ramírez #5
Col. Daniel Garza
Del. Miguel Hidalgo 11830
México D.F.

Pratite incijativu na Twitteru, Facebooku i Tumblr stranici, gdje će se i ispisati imena svih sudionika.