U organizaciji izdavačke kuće Fraktura, a u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, u Zagrebu će se u narednih jedanaest dana održati prvi Festival svjetske književnosti. 

Ideje vodilje bile su dovesti najvažnija svjetska književna imena, predstaviti ih publici i spojiti književnu umjetnost s glazbenom i likovnom. Tako će posjetitelji imati prilike sudjelovati na okruglim stolovima i likovnim programima te razgovarati s književnicima, a sve će se odvijati u prostorima Zagrebačkog kazališta mladih.

Likovni program koncipiran je zahvaljujući dogovorenoj suradnji s nizom likovnih umjetnika mlađe i srednje generacije, koji su uz portrete pisaca napravili i crteže i slike prema motivima književnih djela sudionika festivala. Ne samo što su izabrani naslovi potakli dvanaest umjetnika na izradu svojih interpretacija književnih djela nego su im oni poslužili i kao polazišne točke za ostvarivanje nekih njihovih likovnih ideja.

Od suvremenih svjetskih i europskih znalaca od pisane riječi moći ćete čuti i vidjeti velikana suvremene katalonske književnosti Jaumea Cabréa, norveškog autora socijalnih krimića Kjella Ola Dahla, jednog od ponajboljih makedonskih književnika Gocea Smilevskog, stalnoga kandidata za Nobelovu nagradu za književnost Claudija Magrisa, veoma poznatog belgijskog spisatelja Petera Terrina, britanskog pisca znanstvene fantastike i autora uspješnog "PoluSvijeta" Roda Reesa i višestruko nagrađivanog mađarskog književnika Pétera Nádasa.

Iz Nizozemske i flamanskog dijela Belgije stiže nam jaka skupina autora nizozemskoga govornog područja: autorica veličanstvenih romana Margriet de Moor, nagrađivani Gerbrand Bakker, veliki poznavatelj suvremene nizozemske književnosti i pisac jednoga od najboljih romana o Velikom ratu Erwin Mortier. 

Uz bok kolegama iz svijeta nastupit će i njihove jednakovrijedne hrvatske kolegice i kolege: Ivana Simić Bodrožić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Maja Hrgović, Zoran Ferić, Katarina Luketić, Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Slavenka Drakulić, Boris Perić, Sibila Petlevski, Vlaho Bogišić, Franjo Janeš i Edo Popović.

Voditeljice i voditelji događanja ponajbolji su hrvatski novinari i urednici: Mirjana Rakić, Goran Gavranović, Ante Perković, Ann-Kathrin Godec, Karolina Lisak Vidović, Goran Ferčec, Vlatka Kolarović, Tvrtko Jakovina, Roman Simić Bodrožić, Tanja Tolić, Iva Karabaić i Seid Serdarević.

Uz ovako zanimljiv i bogat program te ovakva imena, visokointelektualna zabava svakako je zagarantirana.

Zagreb više nije daleko. Zaletite se!

Više informacija i detaljni program događanja možete iščitati na službenim mrežnim stranicama Festivala: http://literaturamundi.com/program/