...sreći nema kraja. Gradska knjižnica Rijeka pohvaljena je kao organizator volontiranja, a prava čast pripala je Tini Đorđević, volonterki naše knjižnice koja je proglašena jednom od volonterki godine.

Tina je volonterka i koordinatorica studenata volontera kroz program Pssst!...mala priča u Ogranku Trsat te priprema, izvodi i prati pričaonice za djecu rane dobi (2-3 godine) i njihove roditelje.

Vodi brigu o rasporedu volontera koji pripremaju i pričaju priče, piše izvješća s pričaonicama, pomaže studenticama u prikupljanju potrebnih slikovnica na tjednoj bazi, pomaže pri izradi materijala za pričaonicu, sastavlja evaluacijsku anketu za roditelje, analizira dobivene podatke i predstavlja rezultate, vodi arhivu pričaonica...Tina je i voditeljica turnira društvenih igara u Dječjem odjelu Stribor, a lik koji je s ponosom odigrala tijekom festivala Tobogan bio je onaj Hermione Granger.

Trud, angažman i predanost volonterke Tine Đorđević pridonose razvoju pričaonice za djecu rane dobi (2-3 godine) i njihove roditelje. Aktivnost se u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Rijeci redovno provodi treću godinu zaredom, koncipiran je na specifičan, vrlo pomno razrađen način, a kvaliteta provedbe u stalnoj je uzlaznoj putanji (dijelom i zbog toga što smo u sve krenuli od nule – s velikom željom i dobrom idejom, ali bez prethodnog iskustva ni svojih ni tuđih pa smo svi učili putem). Studentice se programu priključuju na volonterskoj osnovi, a kroz njega stječu iskustvo korisno za buduću profesiju. Tina je danas jedina volonterka te pričaonice koja sudjeluje od samog početka i svojim primjerom motivira mlađe volonterke. Pokazalo se da je primjer vršnjaka puno važniji mamac mladima za priključivanje i ostanak u aktivnostima, pa je Tinin primjer i njen ostanak u ovom programu za razvoj knjižničnog programa izuzetno bitan. Knjižnica ovim programom u suradnji s profesoricom Učiteljskog fakulteta Vesnom Katić i umirovljenom odgojiteljskom savjetnicom Grozdanom Jurišić utire put aktivnostima za djecu rane dobi na jednom višem nivou, ne samo na području grada i županije, nego i šire.

Tinino volontiranje u Pssst!... maloj priči neposredno doprinosi promicanju čitanja, razvoja i kvalitete provođenja slobodnog vremena najmlađih članova knjižnice, kao i njihovih obitelji.

Tina se u velikom broju volontera GKR u protekloj godini istaknula prvenstveno po svojoj neiscrpnoj dobroj volji i spremnosti da s obzirom na svoj studentski status (izvanredni studij) preuzme više obaveza od kolega koji to ne mogu, kao i po interesu da sudjeluje u potpuno novim aktivnostima i sadržajima. Još jedna kvaliteta zbog koje se oslanjamo na nju jest njen izražajan osjećaj odgovornosti i organiziranosti, što je, skupa s dosljednošću i pažnjom prema detaljima s kojom pristupa svim svojim zadacima, dragocjeno u radu s malom djecom, u čemu se najviše ističe. Tiha i nenametljiva, malo govori, a puno sluša i primjećuje, osjeća ljude oko sebe, pa tako i djecu i s puno pažnje im pristupa. Pažljiva je i vrlo korektna i s vršnjacima koje koordinira, kao i sa starijim članicama tima. Vrijedna, brza i točna u izvršavanju obaveza.

Tinin je rast kroz ovo volontersko iskustvo izniman, njena današnja izvrsnost dokaz je njenog iznimnog rada na sebi i prekrasan primjer kako ne valja odustajati na prvom problemu na koji naiđemo, jer nas trud i dobra volja da učimo može odvesti puno dalje no što smo uopće bili u stanju zamisliti. Pa i do nominacije za volontera godine za koju se sav tako nenametljiv nametneš kao logični izbor između 60-ak drugih volontera u istoj organizaciji. Danas je zanimljivo gledati onu preplašenu srnu koja nam se pridružila prije tri godine kako se snalazi u potpuno nepoznatim situacijama i pred velikim brojem ljudi. Također je spremno (i s čašću) preuzela odgovornost koordinacije grupom studentica volonterki koje su joj kolegice s fakulteta i vršnjakinje, čime je potvrdila poseban, istančani smisao za rad u grupi.

Njeno interpretativno čitanje na isti je način kao i sve ostalo doživjelo preobrazbu zbog upornog i posvećenog rada, vježbe i učenja.

S obzirom da je Tina i sama studentica Učiteljskog fakulteta, još uvijek uči, te sve naučeno u praksi u volonterskom programu GKR spremno i promptno prenosi dalje sljedećim generacijama volonterki. Jedna od najvećih vrijednosti koje širi dalje među volonterima jest upravo njena organiziranost, osjećaj za druge i oko za detalje, kao i dobra volja za prihvaćanje novih izazova i nagrada u radu s djecom. Svima nam je dobar primjer „manje priče, više rada“.

Pogledajte video o Tini...