U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Dejan Šiptar za priču Dobro je iz zbirke Homo Climaticum 2017. Igor Rendić ove je godine dobio Artefakt u srednjoj kategoriji za priču “Snijeg, kao posut staklenom prašinom” iz zbirke SFumato, a u dugoj kategoriji nagrada je išla Vanji Spirinu za roman Junker’s i Vailiant protiv sila tame.

U kategoriji romana za mlade i dječjeg romana, koju se radi u suradnji s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka, nagrade su dobile Vesna Kurilić za roman “Izazov krvi” (roman za mlade) i Vlatka Planina za romanWend (dječji roman).

Nagrada u kategoriji posebnog doprinosa fandomu, uvedena prošle godine, dodjeljena je Gradskoj knjižnici Rijeka za dugogodišnju suradnju i promicanje spekulativne fikcije nizom aktivnosti koje uključuju i lokalnu zajednicu.

Svečana dodjela nagrade održat će se na Rikonu u sklopu subotnjeg programa 6. listopada u 19 sati

Književna nagrada Artefakt dodjeljuje se za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji objavljena tijekom prethodne kalendarske godine. Nagradu je pokrenula Udruga 3. zmaj iz Rijeke, a dodjela se prvi put održala 2010. godina u sklopu konvencije fantastike Rikon.