Na današnjoj konferenciji za novinare u Narodnoj čitaonici na kojoj su sudjelovali Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu i predsjednik Odbora KNDG-a, dr. sc. Aleksandar Mijatović, predsjednik Prosudbenog povjerenstva, Davor Mandić, član Prosudbenog povjerenstva, Lea Lazzarich i Gorana Tuškan Mihočić, članice Odbora, obznanjeni su dobitnici Književne nagrade Drago Gervais 2013.

Dobitnik Književne nagrade Drago Gervais za 2013. g. u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela jest roman Štakorbar autora Željka Špoljara iz Zagreba, dok je u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekome od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika u periodu 2011.-2012. g. pobjednik zbirka pjesama Barka na vezu autora Nikole Kraljića, objavljena 2012. g. u izdanju Naklade Lukom i Centra za kulturu Općine Omišalj.

Željko Špoljar (1975.) zagrebački je književnik i novinar. Objavio je zbirke priča Teškoće pri gutanju (Naklada MD, 2001.) te Moj brat Felix Krull (ExLibris, 2003.), a u koautorstvu s Kristijanom Vujičićem fikcionalizirani vodič Welcome To Croatia (Naklada Ljevak, 2006.), za koji je dobio nagradu Kiklop. Njegov roman Gumeni galeb pobijedio je na 3. natječaju za prozni anonimni rukopis osječkog Ogranka Matice hrvatske, a knjiga je i objavljena 2008. godine. Špoljar je aktivan i na sve zapaženijem kulturnom portalu Arteist.

Prema naglasku iz obrazloženja Prosudbenog povjerenstva Štakorbar uvodi inovaciju u Künstlerroman, žanr karakterističan za hrvatski moderni roman, rekontekstualizira i resemantizira klasične motive putovanja, pripadnosti, očinstva i njihov odnos prema subjektivnosti i zajednici, postavlja pitanje o društvenom položaju književnosti, istražuje kako književnost može postavljati političke probleme, a da se ne obaveže na već definirane ideološke pozicije i svjetonazor. S obzirom na izneseno, smatramo da predloženi rukopis Štakorbar zavređuje Književnu nagradu Drago Gervais za 2013. godinu te da se ugledom i tradicijom Nagrade preporučuje čitateljskoj publici.

Nikola Kraljić (1930.), pjesnik, psiholog i prevoditelj, živi i radi u Rijeci i rodnom Omišlju na otoku Krku. Objavio je više od 30 zbirki pjesama, višekratni je dobitnik Književne nagrade Drago Gervais kao i brojnih drugih nagrada. Jedan je od najcjenjenijih pjesnika čakavskog narječja. Posljednja Književna nagrada Drago Gervais dodijeljena mu je 2007. g. za zbirku pjesama Usamljeni veslač. Posljednja zbirka pjesama pod naslovom Umnažam objavljena je ove godine.

U obrazloženju Prosudbenog povjerenstva stoji da je Barka na vezu sinteza iskustava koja se u našoj književno-kritičkoj i akademskoj zajednici uporno disciplinarno razgraničavaju i pogađajući 'bikovo oko mete' promašuju sva ostala njezina polja. Kod Kraljića iskustvo jezika nije istovremeno i iskustvo zemlje. Kampanilizam koji ne bi trebao imati odveć zajedničkog s postupkom radikalne dekonstrukcije i rekonstrukcije pjesničkoga znaka kod Kraljića pronalazi model suživota ovih naoko nepregovorljivih periodizacijskih i stiloreprezentativnih kategorija… Zašto? Jednostavno zato što je Kraljić kapetan sinteze… Istovremeno i zavičajac i univerzalac, i oko kampanela i oko panoptikona, i štokavac i čakavac, i filozof i psiholog, i ribar i grintavi bodul... pjesnik koji je, iskoristivši kolegijalne naputke struka, na kraju puta (a stalno nas tim krajem i finalnim sidrenjem plaši) dopunio glas koji je gotovo pola stoljeća bio u trajnom formiranju.

Pored nagrađenih radova, Prosudbeno povjerenstvo (u sastavu dr. sc. Aleksandar Mijatović, dr. sc. Elis Deghenghi Olujić, Davor Mandić, Gordan Nuhanović i dr. sc. Nikola Petković) izdvojilo je sljedeće radove za pohvalu:

Obrubljivanje Veronikina rupca, autorica Božica Brkan, Zagreb

Nordijski čvor, autor Denis Peričić, Varaždin

Bajka o divovima, autorica Diana Rosandić, Rijeka

Srebrna nit, autorica Dorotea Racz, Zagreb

Priča o ribi, autorica Ivana Gospodnetić, Supetar

Moderna romansa, autor Robert Injac, Rijeka.

Riječ je o vrijednim rukopisima i pohvalom se potiče nastavak rada na njima.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se još od 1961. g. za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka, a organizaciju od 2005. g. preuzima Gradska knjižnica Rijeka. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine, i to u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo te za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja. Nagrada se dodjeljuje autorima, iznosi 20.000 kuna, a dobitnik nagrade za neobjavljeno djelo stječe i pravo da objavi rad na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.

DSCN0959