Udruga Katapult već osam godina služi mladim i neafirmiranim spisateljicama i piscima za otiskivanje u nakladničke vode i pomaže u prolasku trnovitog puta objavljivanja prve knjige. Postupak je nalik drilovima iz američkih vojnih filmova: rukopis čita uredništvo, piše se osvrt na rukopis ako ne zadovoljava kriterije za objavljivanje, a ako pak zadovoljava, tek onda nastupa pakao jer na red dolazi rad s urednikom, jezičnom savjetnicom, dizajnerom, korektura, potpisivanje ugovora s izdavačem, objavljivanje knjige, izrada trailera, javni nastup, čitanje pred publikom... Užas!

Do danas vrijedne su volonterke i volonteri udruge Katapult iščitali preko stotinu rukopisa te objavili dvadeset knjiga u suradnji s malim izdavačkim obrtima ZIGO i Studio TiM iz Rijeke. Upravo ovaj petak u klubu Život imamo priliku prisustvovati predstavljanju jubilarne dvadesete knjige Edicije Katapult. Knjiga nosi uzbudljiv naslov Dnevnik jednog političara, a autor je mladi Riječanin Luka Murina.

O romanu iz Katapulta javljaju: "U Dnevniku jednog političara pisac progovara umjesto običnog građana koji šutke promatra dok se u politici povlače konci bez reda i pameti i gradi satiričnu verziju hrvatske stvarnosti dok preispituje granice ,fleksibilnosti' morala. Suprotstavljajući glavnom liku ,lošeg političara', čovjeka ,iz naroda', ,radnika' s razvijenim osjećajem za pravdu, autor preslikava ravnotežu stvarnog svijeta, istovremeno naglašavajući izazove ljudskoj humanosti i sustavu vrijednosti. No, donosi li razvoj radnje uopće katarzu, dovodi li do poante da se sve vraća i sve plaća? Ili svijet u kojem živimo ipak nije tako idealan, a čim prije to shvatimo time bolje za nas? Ili, pak, možda u nekom trenutku to prestaje biti važno? Ozbiljnim temama unatoč, autor namjerno održava zavidnu razinu humora i jednostavnost jezika, banalizirajući dileme protagonista želeći naglasiti da su u nekim područjima ljudskih života stvari crno-bijele i da ne treba gubiti vrijeme tragajući za sivim zonama – za prostorom gdje se istina može subjektivizirati kroz oči promatrača." 

Luka Murina rođen je 1983. u Rijeci, gdje radi i živi s obitelji. Diplomirao je brodsku elektroniku, ali je u životu radio sve osim toga.

Pisanjem se počeo baviti početkom milenija u obliku punk-pjesama za potrebe benda. Brzo, jednostavno i direktno u glavu sve dok se glava nije usporila, zakomplicirala i susrela s filozofijom. U tjesnoći forme, pisanje je proširio na kratke tekstove, sabrane pod naslovom Ovo nije kvalitetno štivo, što i nije bilo. Prvi okršaj s pisanjem rezultirao je distopijskom novelom Početak. Zadovoljan, ali svjestan težine zadatka, morao je pojednostaviti pristup. Tako je nastao Dnevnik jednog političara.

Za kraj možemo zaključiti da se ne radi o tek tamo nekim mladim i neafirmiranim spisateljicama i piscima, što dokazuje i činjenica da je u proteklih nekoliko godina čak četvero katapultovaca izabrano u finale nagrade Prozak, a dvoje ih je tu nagradu i osvojilo. Dakle, iako je riječ o mladim i neafirmiranim ljudima, nikako se ne radi o prosječnim spisateljicama i piscima.

Stoga u petak idemo u Život na Dnevnik jednog političara!