U petak, 9. svibnja 2014. u 20 sati u Dvorani Filodrammaticae održat će se književno-scenska večer na kojoj će u režiji Filipa Povrženića biti predstavljena zbirka priča „Nova država Hrvatija 2033.“, objavljena u siječnju ove godine.

Osim autora priča, u duboko dojmljivom književno-scenskom spektaklu nastupaju riječki studenti i studentice glume Marina Musulin, Valentina Lončarić, Nikola Nedić, Jurica Marčec, članica kazališne radionice ZiM Morana Mladić te Vokalni studio Rijeka.  Video najave potpisuje Nika Gvozden, razglas Boris Rakamarić, a svjetlo Igor Crnković i Matija Kufner.  

Nova Država Hrvatija (NDH) 2033. zbirka je distopijskih priča nastalih tijekom prosinca 2013. kao neposredni odgovor na održani referendum o ustavnoj definiciji braka, ali i dublje, kao reakcija na sve vidljivija konzervativna strujanja u hrvatskom društvu. 

Autori priča su Igor Beleš, Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Alen Kapidžić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i Zoran Žmirić.

Oni u žanrovski i tematski bogatoj i raznolikoj zbirci brutalnih, oporih, dirljivih, ali često i duhovitih priča zamišljaju kakvo bi hrvatsko društvo moglo biti 2033. ukoliko danas dozvolimo da se rasplamsaju  ideje koje dokidaju ljudska prava i prava manjina,  izvrću vrijednosti Katoličke crkve i ustraju na krutim, netolerantnim stavovima. Autori zbirke upozoravaju na duboke podjele do kojih konzervativni klerikalni ekstremizam može dovesti, na dijabolički smisao države u kojoj su ljudi okupljeni oko Katoličke crkve kao jedine ispravne religije, na svjesno odustajanje od borbe za ljudska prava i, suštinski, na smisao života pojedinačnih sudbina u takvom društvu.  

Tako je u NDH 2033. moguće doznati čime se bavi Služba za komunalno-duhovni red, tko je euročetnička agitatorica iz Rijeke, što se jede u menzi 2033, moguće je otputovati od Sleta u Međugorju do hrvatske misije na Marsu, proći hodnicima eksperimentalne bolnice "Svetog pletera", naučiti nešto novo na satovima dušebrižništva i e-krasopisa, saznati koja je razlika između Hrba i Srvata i vidjeti je li trogodišnji Petar pobijedio na natjecanju "Bolja beba", a sve to uz vesele melodije i prpošne stihove nove glazbene uspješnice nacionalno popularnog djevojačkog benda "Plodne maternice".

Zbirka je objavljena početkom siječnja 2014. na Smashwords platformi i dostupna je za besplatno skidanje i čitanje te je u nepuna četiri mjeseca skinuta više od 3.500 puta što nadilazi nakladu bilo koje zbirke priča izdane u Hrvatskoj u proteklim godinama.

U sklopu promocije NDH 2033. na društvenim mrežama, udruga Filmaktiv snimila je video spot u kojem glumi riječki glumac Edvin Liverić, a Zoran Medved i Josip Maršić izrađuju soundtrack zbirke.

Naslovnicu zbirke dizajnirala je Sanja Kapidžić, a zbirku je uredio Alen Kapidžić okupivši 15 autora sa 18 priča na 188 stranica zbirke.

Svi sudionici na ovom su projektu radili potpuno volonterski, a projekt je do sada okupio preko 60 ljudi. Riječ je o nezavisnoj inicijativi riječkih pisaca i spisateljica skupa s ostalim predstavnicima riječke kulturne scene. Projekt nije podržan ni od kakve javne institucije, niti je podrška bila tražena.

Svi se autori priča zahvaljuju kolegama s riječke kulturne scene na uključivanju u projekt. Zajednički rad na promociji NDH 2033. pokazuje da i nasuprot konzervativizmu postoji snažna struja građana koje pokreće volja da se na sebi svojstven način bore za moderno, tolerantno i bolje društvo.

Nova država Hrvatija 2033. okuplja priče o jednoj mogućoj varijanti naše zemlje u budućnosti. Neka bude posve drugačija!

Ulaz na književno-scensku večer u Filodrammatici je besplatan, a pozvani su svi.