U četvrtak, 9. lipnja u 18 sati u prostoru galerije Filodrammatice (Korzo 28, 1. kat) održat će se promocija knjige "Preuzmimo Benčić",  u organizaciji kanadske umjetničke fondacije Musagetes i Vijeća mladih Benčić – Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te uz podršku udruge Drugo more.

Knjiga je nastala kao nastavak i kritički osvrt uspješnog rada kanadske umjetnice Althee Thauberger, filma "Preuzmimo Benčić" (Take Back Benćić). Film je nastao 2013. godine te je okupio više od pedeset djece iz Rijeke i okolice starosti između 7 i 13 godina. Film tematizira promjene koje su se događale u bivšem kompleksu tvornice "Rikard Benčić". Osim toga, film se poigrava s pojmovima rada, umjetničkog stvaranja i igre kroz dječju perspektivu. Film nije imao scenarij i tekst koji djeca izgovaraju je skoro u cijelosti improviziran.

Urednice izdanja su Alissa Firth-Eagland i Althea Thauberger dok su autori tekstova Una Bauer, Franco "Bifo" Berardi, Alissa Firth-Eagland, Ivana Golob Mihić i Shawn Van Sluys.

Knjigu će predstaviti izvršni direktor fondacije Musagetes Shawn Van Sluys i umjetnica Althea Thauberger. U predstavljanju će im pomoći djeca-glumci iz filma kroz kratki razgovor s umjetnicom.

**Sva djeca koja su sudjelovala u stvaranju filma, kao i svi suradnici moći će pruzeti svoj primjerak knjige "Preuzmimo Benčić".

PB_3000