U prostoru RiHuba održan je prvi riječki Startup Grind susret, a na kojem se prisutnima kroz zanimljiv moderirani razgovor predstavio riječki poduzetnik Andrija Čolak, široj javnosti najpoznatiji po Surf'n'Friesu, nekad samo atraktivnom malom pogonu za pečene krumpiriće, a danas poslu razgranatom diljem svijeta u prepoznatljivom ruhu i standardom kvalitete.

Čolak je tridesetosmogodišnji iskusni poduzetnik koji je istaknuo da živimo u kulturi koja ne voli pravi rizik ni pogreške što je naravno pogubno za poslovanje jer je potreban put slobodnog učenja kroz greške. Prepričao je svoje početke koje je obilježio entuzijazam i kreiranje ideja čija je realizacija morala biti do 8 puta bolja od drugih da bi uspjela.

Čolak se danas bavi franšiziranjem i kroz konzultiranje drugih jer vjeruje da biznis franšiza ima ogromnu perspektivu - koncepte i proizvode se može razvijati i iz Rijeke, a poslovati na svjetskoj razini.

Lijep dio, posebno za nas koje u smislu snaženja poslovne zajednice prvenstveno zanima dostupnog dobrih knjiga, bio je razgovor o vrijednosti čitanja. Čolak je naglasio da puno čita, posebno one knjige iz kojih može učiti o tuđim poslovima, pokušajima, pogreškama, poslovnim razmišljanjima. U tom kontekstu dodatno je naglašeno da je korisno čitanje knjiga na engleskom jeziku jer osim što se neke naslove nikada neće dočekati na hrvatskom usavršuje se jezik. Čolak je tako otkrio da je engleski jezik u školi imao dva, a danas radi s desecima međunarodnih partnera u zemljama od Australije do Vijetnama.

20191109_191901 (1)

Rijeku je okarakterizirao kao dobro mjesto za život, ali posebno onda kada ekonomski ne ovisiš o uskoj sredini i Hrvatskoj, što je uostalom i tendencija dobrog dijela poduzetničkih pothvata.

Startup Grind je najveća neovisna startup zajednica u svijetu, koja aktivno educira, inspirira i povezuje više od 2 milijuna poduzetnika u 600 gradova iz 125 zemalja. Osnovan u Silicijskoj dolini (SAD), Startup Grind je pomogao milijunima poduzetnika da izgrade svoje poslovanje, povežu se sa strateškim partnerima i osiguraju financiranje. Startup Grind Rijeka, čiji je direktor Gabriella Marčelja, zalaže se za promociju grada Rijeke i regije kao tehnološkog centra Hrvatske.

Startup Grind njeguje startup ekosustave kroz događaje, medije i partnerstva s organizacijama kao što je Google for Startups i Heroku. Zahvaljujući podršci lokalnih i međunarodnih partnera, cilj Startup Grind Rijeka je educirati i nadahnuti mlade, tvrtke i šire građanstvo da učine više, bolje te da se pripreme za izlazak na međunarodni nivo.

Generalno, riječ je o zanimljivom konceptu, dobro moderiranom događanja s jasno i pregledno postavljenim konceptom tema razgovora, pa se slušateljima lako snalaziti, pratiti i dobro memorirati izrečeno. Veselimo se sljedećem.