Već početkom veljače 2016. godine ovi gradovi moraju predati svoju poboljšanu prijavnu dokumentaciju. Potom će svoje kandidature predstaviti Panelu koji će u ožujku 2016. i posjetiti četiri grada, a do polovice 2016. godine donijeti i odluku koji će od njih ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Temeljem te odluke hrvatsko će Ministarstvo kulture i formalno proglasiti grad koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture.

S ciljem što bolje pripreme za drugi krug natjecanja, Rijeka je okupila tim koji će intenzivno raditi na pripremi kandidature do njezine završne faze i jačanju kvalitete druge prijavne dokumentacije, s posebnim naglaskom na razvoj strategije i programa. Pod vodstvom pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivana Šarara, Rijeka EPK tim uključuje Slavena Tolja, ravnatelja MMSU Rijeka u svojstvu umjetničkog direktora, Irenu Kregar Šegota, savjetnicu za međunarodnu suradnju Odjela za kulturu Grada Rijeke kao izvršnu koordinatoricu projekta, Valerija Jurešića, pročelnika županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu kao županijskog koordinatora te Tanju Kalčić, kulturnu djelatnicu kao koordinatoricu sektora nezavisne kulture.

Riječkom timu pridružio se i Chris Torch kao programski direktor. Chris Torch vezan je svojim radom za Rijeku od 2005. godine putem projekata SEAS i CORNERS te je dobro upoznat s riječkom umjetničkom scenom s kojom je imao prilike surađivati. Također je su-kreator programa cijelo-životnog učenja Unicult2020 - tom prigodom je u ljeto 2015. bio i jedan od predavača. Osnivač je Interculta, nezavisne jedinice za produkciju i podršku lokalnim i međunarodnim kulturnim aktivnostima u Stockholmu. Njegov rad povezuje umjetnost sa stanjem društva i nadopunjuje umjetničke izraze s intelektualnom i političkom odgovornošću. Nadilazeći potragu za umjetničkim vrijednostima, njegovi projekti potaknuli su dijalog tamo gdje ga nije bilo, detektirajući nedostatke u društvu. Cilj Intercultove umjetničke produkcije jest stvaranje okvira za povezivanje kultura i omogućavanje njihove interakcije. Također, cilj im je poticanje javne rasprave o problemima socijalne integracije, multikulturnih identiteta i urbane regeneracije. Osim idejnog rada na opsežnim projektima, Torch se bavi i razvijanjem interkulturalnih politika u Švedskoj i drugim zemljama Europe. Redovito održava predavanja i trenutno je član vijeća Culture Action Europe, najutjecajnije platforme za razvoj kulturnih politika. Od ranije je član vijeća organizacija kao što su Forum europskih muzeja, Platforma za Interkulturalnu Europu i River//Cities. Također, suosnivač je udruge Theorema za promicanje rada mladih istočnoeuropskih umjetnika. Torch je bio dio tima koji je osigurao talijanskom gradu Matera titulu Europske prijestolnice kulture 2019. godine.

Okosnica drugog kruga riječke kandidature temelji se na razvoju strategije kulturnog programa, uključivanju lokalnih umjetnika i organizacija u koncepciju kandidature, razvijanju infrastrukturnih kapaciteta i promoviranju ekonomskog oporavka kroz kulturni turizam i kreativne industrije.

Fotografije: rijekaepk.eu