Rikon se u Rijeci održava od 1997. godine, a od 2005. organizira ga Udruga 3. zmaj koja okuplja mlade ljubitelje fantastike s riječkog područja. Program konvencije čine predavanja iz književnosti, znanosti, filma i popularne kulture, prezentacije knjiga, časopisa i igara, kreativne radionice, umjetničke izložbe, igraonice strateških i društvenih igara, performansi i kvizovi znanja. Na ovom, šesnaestom Rikonu, očekuje vas i poseban "rođendanski" program koji uključuje brojne nagradne igre za posjetitelje.

Za ljubitelje popularne znanosti, drago nam je što možemo istaknuti predavače poput dr. sc. Davora Horvatića iz Zagreba, Vanese Ujčić Ožbolt s Astronomskog centra Rijeka i Zorana Peranića. O znanstvenoj fantastici, fantastici i hororu predavat će vrhunski poznavatelji fantastičnog žanra u Hrvatskoj poput Milene Benini, Marka Fančovića, Zorana Vlahovića i mnogih drugih.

Od književnih predavanja izdvojit ćemo panel o e-izdavaštvu na kojem gostuju riječki urednici. U sklopu teme ovogodišnjeg Rikona, književnosti za mlade, ističemo "nostalgični" panel Fantastika naše mladosti (za sve one čija je mladost uključivala izdanja Biblioteke Vjeverica), predavanje o žanrovskoj književnosti za mlade u Hrvatskoj, te predavanje o transmedijskom pripovijedanju i njegovoj primjeni u kontekstu znanstvene fantastike.

U petak vas u večernjim satima očekuju predavanja i tribine o znanstvenoj fantastici, popularnoj znanosti i žanrovskoj književnosti za mlade, nakon čega slijede kvizovi kakvima se nikada niste mogli nadati – primjerice, Grad država goes SF, stara igra u novom fantastičnom ruhu osmišljena za nekoliko timova igrača. Vorkosigan kviz, koji sponzorira njegov izdavač Algoritam, ispitat će pamćenje pravih ljubitelja ovog višestruko nagrađivanog književnog serijala.

Subotnji program započet će s aktivnostima namijenjenima najmlađoj publici. Od 15 sati predstavljamo novu seriju HRT-a Laboratorij na kraju svemira o malom svemircu Heklancu s planeta Alfa Heklantaur, te organiziramo kreativno-fantastičnu radionicu za najmađe. Slijedi program ostvaren u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, fantastični čitateljski klub na Rikonu. Ako ste se pitali kako izgleda život u školi za nadnaravne delikvente (vještice, vampire, vukodlake i mnoge druge), doznajte na raspravi o romanu Hekatina škola, u subotu od 16 sati.

Nagrade na sve strane

U subotu 12.listopada u 20 sati bit će održana dodjela nagrade "Artefakt" koju dodjeljuje udruga "3. zmaj" za najbolja žanrovska književna ostvarenja u 2012. godini. Tijekom konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime te će biti dodijeljene nagrade u 3 kategorije: pojedinačno, parovi te kategorija likova iz romana Terrya Pratchetta. Svi posjetitelji mogu glasati za svoje favorite. 

U večernjim satima očekuje vas nastavak znanstvenih i žanrovskih predavanja i tribina, kao i predstavljanje larp sadržaja dostupnih u Hrvatskoj – s naglaskom na stvaranje sadržaja za početnike i organiziranje larpova. Ako ste se ikada pitali kako izgleda igranje uloga uživo, u stvarnom prostoru i vremenu, u igri koja kombinira elemente kolaborativnog pripovijedanja i psihodrame, na ovom Rikonu to možete doživjeti iz prve ruke, u tri kratka larpa koja smo pripremili za vas, u petak i u subotu.

Usporedno s programom predavanja, dobrodošli ste na predstavljanje i isprobavanje brojnih društvenih igara, igara igranja uloga (RPG-a), suvremenih kartaških igara i multimedijalnih sadržaja. Ove vas godine na Rikonu očekuju i kreativne radionice, brojni štandovi s knjigama, igrama i fantastičnim nakitom, te grupna izložba mladih hrvatskih žanrovskih umjetnika koja će krasiti prostor Filozofskog fakulteta tijekom konvencije.

Čitav život sanjarite o tome da se prerušite u kornjaču iz romana Terrya Pratchetta? Ili ste pak proteklu godinu proveli sastavljajući svoj nenadmašni kostim jedi viteza? Pokažite svoju kreaciju na Rikonu i osvojite nagrade iz bogatog fonda koji je za vas ove godine pripremila izdavačka kuća Lumen. Za one sramežljivije pripremili smo i nagradni program Naj žanrovska majica Rikona, jer znamo da je krajnje vrijeme da izvučete iz ormara svoje majice s motivima dragih vam fantastičnih uradaka i ponosno ih prošećete na Rikonu.

Vidimo se na otvaranju, u petak 11. 10. u 18h, na Filozofskom fakultetu u Rijeci!

Detaljne informacije i program dostupan je na web stranici: http://www.3zmaj.hr/rikon/detaljni-program-2013#GKR

Rikon se organizira uz potporu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.