"Rikon je kulminacija festivala Mjesec fantastike u Rijeci održanog ove godine po prvi put, a koji se već pokazao kao izuzetno uspješan. Ove godine na Rikonu imamo do sada najbogatiji program predavanja, a posebnu smo pažnju, uz program posvećen znanosti, žanrovskoj književnosti i filmu, posvetili domaćim studijima za razvoj računalnih igara" izjavila je Valentina Mišković, voditeljica projekta i tajnica Udruge 3. zmaj.

"Također smo pripremili poseban program za najmlađe u nedjelju, 12. listopada, uz lutkarsku predstavu, kreativne radionice i igre", istaknula je Mišković.

Ono što naša Supreme Leader (ako mislite da se šalim s ovom titulom, slobodno provjerite na info-pultu ovaj vikend za potvrdu te informacije) u ovih par rečenica govori je sljedeće: ne samo da smo rintali mjesec dana oko Mjeseca fantastike nego smo za sve vas pripremili i Najbolji. Rikon. Ikad.

Dozvolite da pojasnim.

Meni osobno je ovo šesti Rikon u kojem sudjelujem kao dio organizatorskog tima i prilično sam sigurna da imamo više dobrih predavanja ove godine nego ikad do sad: skupili smo hrpu znanstvenika (među kojima se ističu fizičari), profesora i stručnjaka koji su spremno pristali pričati o teoriji i tekućim događanjima u znanosti i svojim iskustvima na zanimljivim projektima.

Za nas knjiške moljce će se spominjati Herbert i Tolkien i Lovecraft i YA književnost (čitateljima fenomenalne Stranice 33 će vjerojatno biti drago saznati da će na toj tribini sudjelovati i Vesna Kurilić), postavljat će se klasična, geekovima tako draga, „što bi bilo kad bi bilo“ pitanja i secirati žanr spekulativne fikcije iz svih kuteva.

Ipak, ono što mi je posebno drago jest količina programa posvećena domaćoj produkciji video igara. Crowdfunding je više nego samo puki trend i bit će korisno čuti iskustva ljudi i developera: predstavit će se Cateia Games, Ironward i Little Green Men te će na tribini moći porazgovarati međusobno i s publikom o svojim iskustvima razvoja igara u Hrvatskoj.

I vrlo važno: vratili smo nedjeljni program. Posvetili smo ga najmlađima - djeca i njihovi roditelji moći će potpuno besplatno uživati u programu koji započinje u 11 sati predstavom “Izgubljena priča: Ivica i Marica” Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Programa je puno. Zato i imamo tu prekrasnu novu stranicu na kojoj možete naći detalje o ostatku događanja. I dođite. Poslušajte neko predavanje. Pobijedite na kvizu. Upoznajte nove ljude. (Dođite mahati meni na info-pult u prizemlju Filozofskog fakulteta). Zaigrajte igru. Tko zna, možda se vam se toliko svidi da se zateknete među organizatorima nagodinu. ;)

Vikend ulaznica iznosi 40 kuna, za kostimirane posjetitelje 20 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan.

Vidimo se na Rikonu!

2013-10-11-Rikon-2013-28