Kreativni kolektiv Kombinat u suradnji s Galerijom SKC Studentskog kulturnog centra u Rijeci organizira Nulte dane Galerije unutar kojih će u Palachu biti postavljena izložba dokumentarnih fotografija finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije „Organ vida“. Osim izložbe, od 6. do 13. prosinca, odvijat će se i radionice fotografije, razgovor o fotografiji te predavanja.

Organ vida s izložbenim postavom po drugi put dolazi u Rijeku, a ovogodišnja tema su mu „Prostori“, odnosno mnoštvo načina na koje se prostor može interpretirati u fotografiji. Mnogi međunarodno priznati fotografi (iz Italije, Bangladeša, Belgije, Njemačke itd.), među kojima i Riječanin Mario Pucić, uspješno su uklopili ovaj koncept u svoje projekte koji će se 6. prosinca i izložiti.  

Za vrijeme Nultih dana Galerije odvijat će se radionice od kojih prvu vodi i mentorira Luka Kedžo, polaznik diplomskog studija Fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i suosnivač grupe Komična Hunta. Radionica naziva "Fotografija koja zauzima malo prostora" istražuje fizički prostor koji fotografija zauzima, imajući na umu da je fotografija predmet neke kategorije što podrazumijeva i nekakvo mjesto u prostoru.

Radionicu studijske fotografije odnosno studijske rasvjete predvodit će Stephany Stefan zajedno s Ivanom Vranjićem, nagrađivanim fotografom i videografom, također članom kreativnog kolektiva Kombinat. Cilj radionice je unaprijediti svoje znanje o studijskoj rasvjeti, naučiti koristiti studijsku rasvjetu na modelima te istražiti razne situacije u kojima će polaznici imati priliku pobliže shvatiti način funkcioniranja svjetla.

Kotizacija za pojedinačne radionice iznosi 150 kuna, broj polaznika je ograničen, a prijave na radionice otvorene su do 30. studenoga. 

Najzad, održat će se radionica koja nije radionica,već dinamičan razgovor o fotografiji kojeg predvodi Karlo Čargonja, dugogodišnji zaljubljenik u fotografiju. Razgovor je osmišljen kao interakcija do desetero fotografa koji donose svoje fotografije i postavljaju ih pred ostale. Fotografije se zajedno analiziraju i komentiraju. Sudjelovanje je slobodno, ne zahtjeva predznanje i nema kotizacije, no prijavu je također potrebno poslati do kraja studenoga.

Osim radionica i izložbe na Nultim danima održat će se i predavanja koja kroz različita područja (matematiku, psihologiju i umjetničku praksu) propituju (fotografiju i) prostor. Predavači će izlagati na temu procesa “Od fotografskog aparata do organa vida” (dr. sc. Dražen Domijan), o “(Ne)stvarnom prostoru vektora” (Doris Puž) te o “Prostoru iz perspektive umjetnika” (Igor Eškinja, suvremeni umjetnik).

Raspored, detalje i izmjene možete pratiti na službenim stranicama kolektiva. Prijave na radionice nalaze se ovdje.

Odazovi se na ovaj mainstream pankerski event, kako mu tepaju, kojemu je Rijeka zadala krajolik, a ti ćeš mu zadati smisao.