Facebook stranica, a poslije i časopis, Književnost uživo postoji svega četiri mjeseca. U tom, za književnost, relativno kratkom vremenu, jer sami znamo kako se u kulturi stvari razvijaju prilično sporo, stranica je privukla više od 13 tisuća pratitelja, a upravo je objavljen i drugi broj časopisa. Zvuči nevjerojatno, zar ne?

I sam priznajem da mi priča koja se vrti oko Književnosti uživo više sliči na fikciju, kao na sadržaj koji možemo naći na stranici, a ne ono što se s Književnošću uživo cijelo vrijeme, od osnutka do danas, zapravo događa. Razlozi su tolike popularnosti razni, ali oni su najvažniji otvorenost i dostupnost svim ljubiteljima pisane riječi, bez obzira bili oni već priznati majstori svog zanata ili tek stidljivi početnici koji sa strepnjom broje lajkove i čitaju komentare ispod svojih premijernih tekstova.

Uređujući drugi broj pročitao sam mnogo pristiglih radova i moram priznati kako me količina kvalitetnih tekstova ugodno iznenadila, ali i nametnula određenu dozu odgovornosti. Cijela je stvar ipak postala velika i bitna, i to prije svega zahvaljujući neiscrpnom entuzijazmu cijele ekipe uredništva Književnosti uživo, kojoj ovim putem odajem priznanje i zahvaljujem na pomoći pri uređivanju. Posao je odrađen iznimno dobro.

Pregledajte Književnost uživo

http://bit.ly/1aEJYQh

Drugi broj podijeljen je u sedam tematskih poglavlja koja se u nekom svom aspektu dotiču kulturoloških razlika, rata, beskućništva, prolaznosti, izgubljenosti, užurbanosti, ljubavi...

U drugom broju možete pročitati i intervju s pulskim piscem Danielom Radočajem, kao i osvrt na njegovu novu knjigu "Ponekad bih k njoj odlazio biciklom". U ovom broju objavljeno je preko 90 autora, a mnogima je ovo i premijerno objavljivanje, što me posebno veseli.

Neke od njih imat ćete prilike i upoznati na promociji časopisa koja će se održati u petak, 4. listopada, s početkom u 20 sati, u caffe baru Tor, u Rijeci. Drugi događaj oralne kulture nazvan ORA:KUT i ovog će puta pružiti priliku svim autorima da se dodatno predstave i promoviraju.

Književnost uživo živi i ide dalje jer, kako bi Starkovi rekli, zima dolazi, a s njom i novi brojevi ovog časopisnog doma lijepe riječi.  

Fotografije: Zoran Žmirić