Julian istražuje geometriju zvuka, odnosno prikaz zvuka kroz prostor, interpretaciju zvučnih frekvencija uz pomoć geometrijskih likova i pretvaranje nevidljivog u vidljivo, kao i načine izrade popularnih sustava ozvučenja kakvi su proizašli iz raznih supkultura te njihov značaj u umjetnosti i znanosti.

Godine 2011. izrađuje jedinstvenu zvučnu skulpturu Knots and Donuts, koja je potom izložena u londonskom Tate muzeju. Proces izrade skulpture temelji na matematičkom principu sličnog naziva kao i sama skulptura (Borromean Knot and Torus), a koristi se naprednim softverom i zvučnicima koji su postavljeni kao na rubovima kocke. Oni pomažu slušatelju doživjeti prostor koji nastaje iz zvuka oko njega, a vizualiziran je kroz niz geometrijskih likova.

Projekt je inspiriran sustavom ozvučenja kakav su inženjeri zvuka ručno izrađivali na Jamajci, a da bi vibracijama pojačali efekt bas ritmova uličnih dub i reggae festivala naslagajući baseve jedan na drugi poput masivnih kutija. Te su kulture pokazale duboko razumijevanje one manje očite - prostorne - dimenzije zvuka, zbog čega Julian vjeruje da zaslužuju priznanje i mjesto u umjetničkoj galeriji.

Julian ne istražuje samo uličnu umjetnost i kulturu kao i vezane tehnologije ozvučenja vanjskih prostora, već uz pomoć matematičkih koncepata i topologije prostora pokušava promisliti korištenje zvuka kao alata za društvene promjene i premošćivanje kulturalnih razlika. Također, iza sebe ima nekoliko snimljenih videouradaka, filmova, reggae mjuzikala te minidrama (pogledajte insert iz Julianovog filma "Babymother" ). Julianovom radu na londonskom sveučilištu prethodio je rad pri Institutu za medije i film na Sveučilištu u Kingstonu, na Jamajci.

Svi koji su se jednom pronašli na festivalu koji slavi bas kulturu, usred te zvučne grmljavine proizvedene igrom prostora, zvuka i geometrije, a poželjeli su ju razumjeti, nikako ne bi smjeli propustiti ovo druženje.

Važno je napomenuti da će se predavanje održati i u večernjem terminu, u organizaciji Drugog mora, a dogovoreno je za 31. listopada u 19 sati u prostorijama Molekule.

1396658_10201526940468767_2005058160_n

Fotografije: Clandenstino Festival , Dragan Kordić i Ivan Vranjić, autori plakata