Na prednatjecanje je pristigla dvadeset i jedna taktilna slikovnica za lijepu i slabovidnu djecu, što u odnosu na prethodna ovakva prednatjecanja predstavlja značajan porast u broju prijavljenih slikovnica. Nadamo se da to svjedoči jačanju svijesti o potrebi postojanja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, kao i znanju o tome da takvih slikovnica, pogotovo na otvorenom tržištu, nema.

Članovi Povjerenstva bili su: Verena Tibljaš, predstavnica Gradske knjižnice u Rijeci; Alen Kirinčić, otac djece oštećena vida; Slavenka Halačev, urednica u izdavačkoj kući Školska knjiga; Jelena Lešaja, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, Ivana Vinko iz Hrvatskog saveza slijepih (bibliotekarka i osoba oštećena vida); Mladena Funtek, Hrvatski savez slijepih, Adriana Katić, učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije (osoba oštećena vida) i Javorka Milković iz Osnovne škole Pećine. U svom se radu Povjerenstvo trebalo pridržavati pravila natjecanja i smjernica za izradu taktilnih slikovnica koje donosi sam organizator Međunarodnog natjecanja, Typhlo & Tactus grupa sa sjedištem u francuskom gradu Dijonu, te uzeti u obzir dojmove djece oštećena vida kojoj su ove slikovnice zapravo i namijenjene.

Izabrano je pet slikovnica- predstavnica Republike Hrvatske koje će nas predstavljati na Međunarodnom natjecanju u Francuskoj u listopadu ove godine. Sve se slikovnice šalju na natjecanje pod šifrom, a nakon izbora slikovnica otvaraju se omotnice s podacima autora. Izabrane slikovnice i autori su:

1. „Leti, balončiću, leti“

Autorica teksta i ilustracija: Bojana Kežman (Koprivnica)

2. „Potraga za srećom“

Autori teksta: Andrea Dubrović, Tamara Dubrović, Anto Vranjić (Rijeka)

taktil5

Ilustratori: Hari Vidović i Milan Dundović (Rijeka)

3. „Snovi jednog leptira“

Autorica teksta i ilustracija: Tanja Šupe (Rijeka)

taktil4

4. „Priča o palačinkama“

Autori teksta i ilustracija: Studenti Akademije primijenjenih likovnih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

taktil3

5. „Glazbala“

Autorice teksta i ilustracija: Ivana Matasić i Slavica Mudrovčić (Otočac)

taktil1

Čestitamo autoricama i autorima svih izabranih slikovnica, te im zahvaljujemo na podršci radu Odjela i Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Također zahvaljujemo i svim ostalim natjecateljima, čiji radovi ovoga puta nisu bili izabrani i nadamo se da ih to neće obeshrabriti u izradi taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, budući da je konkurencija uistinu bila vrlo jaka. Posebno nas veseli činjenica da smo velik broj slikovnica dobili od mladih ljudi, budućih učitelja koji tek trebaju ući u svijet rada, a već daju svoj doprinos na ovom, često neprepoznatom, području. Zahvaljujemo i članovima Povjerenstva, djeci koja su ocjenjivala slikovnice, svima koji su nas podržali objavom natječaja na svojim mrežnim stranicama te svim simpatizerima koji su pomogli proširiti informaciju.

Sljedeće će se natjecanje održati 2019. godine, ali s pripremama i pozivima potencijalnim natjecateljima počinjemo već danas u nadi da će se i sljedeći put ponoviti ovakav uspjeh.

Priredila: Javorka Milković