Ri Lit je neformalna književna skupina koju je okupio poznati riječki glazbenik Vladimir Simčić Vava, a čine riječke autorice i autori udruženi s ciljem promocije književnog stvaralaštva. Prvi javni zajednički nastup održali su u riječkoj dvorani Filodrammatica, u siječnju 2013. godine, a zbog velikog interesa riječke publike i sjajne posjećenosti manifestacije, gostovali su u Zagrebu i Vukovaru. Do sada su nastupili desetak puta.

Skupina se s godinama širi, a postav koji nastupa na središnjoj riječkoj književnoj manifestaciji Noć velikog čitanja mijenja se svake godine, odnosno dopunjava novim autorima. Svim članovima Ri Lit-a zajedničko je stajalište da je književnost nezamjenjivo važan segment društva i da je odgovornost svakog književnog autora njegovati njenu trajnost. Javni nastupi Ri Lit-a, koji uključuju čitanje radova, služe popularizaciji književnosti i povećavanju svijesti o važnosti i vrijednosti literature.

Iako je prvotno okupljanje Ri Lit-a bilo zamišljeno kao svojevrsni off projekt bez namjere za literarnim ujedinjavanjem, zahvaljujući iznimno dobroj posjećenosti i prihvaćenosti manifestacije Noć velikog čitanja autori su se odlučili za zajednički tiskani samizdat, objavljen 2014. godine povodom Druge noći čitanja, a čiji je urednik također i član skupine, Milan Zagorac.

Manifestacija Noć velikog čitanja koristi snažan marketing i medije u službi promocije literature što rezultira sasvim drugačijom percepcijom književne manifestacije, autorskih tekstova i samih autora. Takav smještaj literature u uvjete suvremenog društva uz korištenje dostupnih marketinških alata, iskorak je u području promocije kulture i predstavlja potvrdu teze o posvećenosti Ri Lit-a cilju reafirmacije literature, odnosno utjecaju Ri Lit-a na snažniju i širu konzumaciju književnog stvaralaštva.

Na trećoj se Noći velikog čitanja, osim "veterana" ove grupe: Zorana Krušvara, Tee Tulić, Kristine Posilović, Milana Zagorca, Zorana Žmirića, Roberta Vrbnjaka i Izeta Medoševića, riječkoj publici predstavlja i troje autora koji čine ovogodišnje osvježenje Ri Lit-a: Željka Horvat Čeč, Davor Mandić i Igor Beleš.

Dizajn plakata kojim se najavljuje manifestacija potpisuje Mladen Stipanović iz SMART69, a fotografije je izradila Carmela Žmirić. Za realizaciju radijskih jingleova pobrinula se produkcijska grupa Surogat, također stalni suradnici Ri Lit-a. Prostor Filodrammatice za korištenje Ri Lit-u ustupila je SU Molekula, a Grad Rijeka je projekt sufinancirao.