Utorak 27.8.2019. ostat će zabilježen u povijesnim knjigama kao trenutak potpisa ugovora Grada Rijeke s tvrtkom VG5, izabranim izvođačem radova na rekonstrukciji tzv. t-objekta u kompleksu “Benčić” i njegovom pretvaranju u novo središnje mjesto života Gradske knjižnice Rijeka i čitalačke kulture u Rijeci!

Potpis ugovora s izvođačem je onaj posljednji presudni korak prije same građevinske realizacije koja s time može započeti, a do njega dolazi nakon završetka dugotrajnog i kompleksnog natječajnog postupka. Projektant buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka je arhitekt Saša Randić.

Na fotografiji: Potpisivanje ugovora s izvođačima radova.

IMG_20190827_105900

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka bit će prvi objekt te vrste u riječkoj povijesti koji će na jednom mjestu uspješno spojiti funkcije i usluge središnjih odjela glavne gradske knjižnice. U najvećem i prema ruševnom stanju godinama prepoznatljivom objektu bivšeg tvorničkog kompleksa "Benčić", u potpuno obnovljenom stanju naći će svoje mjesto odjel publicistike i znanosti (danas Palača Modello), književnosti (danas Filodrammatica), Narodna čitaonica (danas u zgradi HRT-a na Korzu), odjel periodike, dio spremišta te službe općih poslova, programa, nabave i obrade, matična služba, služba za odnose s javnošću (...) koji se danas nalaze u prostorima izvan knjižnice. Znatno veći i integriraniji prostor sadržavat će i kutak za književne susrete, programe, druženja, razvoj posebnog odjela za mlade koji danas ni ne postoji, usluge za slijepe i slabovidne…

Gradska knjižnica Rijeka smatra svojom središnjom zadaćom omogućavanje građanima pristupa knjigama svih vrsta, žanrova i autora te intenzivno poticanje čitanja i upotrebe knjižničnih usluga. Moderne knjižnice, a takva će biti i nova riječka, daju velik doprinos obrazovanju i kvaliteti kulturnog života pojedinca i zajednice. Takve knjižnice potiču upotrebu novih tehnologija te značajno utječu na kreativno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena stanovnika svih dobi. U t-objektu kompleksa “Benčić” knjižnica će dobiti adekvatnu površinu, uređenje i funkcionalni dizajn prostora te postati kulturni javni servis za sve generacije.

Na fotografiji: Radovi na uređenju okoliša i Dječjoj kući već su u tijeku. 

IMG_20190827_074530

Knjižnica će cijelom kompleksu koji postaje kulturni kvart donijeti poseban sloj živosti i dinamike s obzirom na to da joj već sada gravitira preko 21 000 učlanjenih građana, a za pretpostaviti je da će taj broj s novim objektom i uslugama biti i veći. Nalazeći se u blizini nekih od najprometnijih prometnica i čvorištu grada Rijeke, naslonjena na neposredni centar, Knjižnica će moći biti mjesto susreta i druženja. Posebno je zadovoljstvo što će se time potpuno promijeniti uloga i doživljaj godinama zapuštene gradske točke na Brajdi i Potoku.

Uz novi objekt za središnje odjele u kompleksu “Benčić” već se nekoliko mjeseci intenzivno radi na izgradnji Dječje kuće u kojoj će svoj dom pronaći Dječji odjel Stribor, kao predvorje ulaska u svijet kulture za najmlađe.

Radove na izgradnji moći ćemo pratiti kroz programski nabijenu 2020. godinu, a tijekom ljeta 2020. godine otvara se Dječja kuća i novi Dječji odjel Stribor. Finale slijedi u proljeće 2021. godine otvaranjem središnje zgrade naše knjižnice!