...doživjela je ukoričen život te je sada u izdanju Matice hrvatske Bizovac na raspolaganju svim ljubiteljima papira i dobrog štiva! 

Kolumnom Zvučna čitanka autor Miroslav Cmuk je ujedinio znanje o knjigama i svijetu glazbe, spominjući ujedno brojne filmske primjere i stripove. Brojni dijelovi "Zvučne čitanke" mogu poslužiti kao uvod u različite glazbene pravce, a ujedno se opisuje život i djelo književnika koji su djelovali na razmišljanja autora. Nije da Cmuk samo opisuje koje su posebnosti pojedinih glazbenika/književnika i nabraja predstavnike pojedinih područja, već ujedno iznosi vlastita stajališta o određenim kulturološkim fenomenima.

Primjerice, objašnjava koje su prednosti življenja na periferiji kada je stvaralaštvo u pitanju, nastoji ukazati na stereotipe koji su rezultat slušateljske isključivosti ili ideoloških podjela, navodi albume koji su ga obilježili u formativnim godinama i koncerte koji su mu ostali u trajnom sjećanju, navodi vrsne umjetnike koji iza sebe nisu ostavili potomstvo te umjetnike koji su iz nekog razloga prije vremena prekinuli karijeru.

Miroslav Cmuk (1983.) dosad je tekstove o stripu, književnosti, glazbi i filmu objavljivao u tiskovinama (Hrvatski filmski ljetopis, Kolo, Kvadrat, Tema, Zarez...) i na portalima (booksa.hr, Magazin Gradske knjižnice Rijeka, stripovi.com...). Objavio je zbirku eseja Stripizam (Ogranak Matica hrvatska u Bizovcu, 2017.), a Zvučna čitanka (Ogranak Matica hrvatska u Bizovcu, 2018.) sastoji se od 52 teksta o glazbi i književnosti.

U financiranju knjige sudjelovao je Grad Varaždin.

"Cmuk uporno stvara zalihu vlastite erudicije koju nesebično dijeli bez obzira je li riječ o glazbi, filmu ili stripu. On je enciklopedijski tip koji ne pripada autorima koji su na pozornici u bendu kao pjevači i gitaristi i privlače na sebe svjetla reflektora, ali je onaj koji sve gleda iz prvog reda raširenih očiju prepunih dojmova i emocija… Zbog takvih se sve i radi, zar ne? Zato je 'Zvučna čitanka' knjiga koju ćemo čuvati na našim policama, nećemo ju čitati u dahu, ali u nju ćemo rado zaviriti u onim trenucima traženja pravca."

Kristian Benić, urednik portala Magazin GKR

Zvučna čitanka 2