Digitalni prostor bogatiji je za Brickzine, online magazin koji se bavi sadržajima za djecu i roditelje, a u njegovom razvoju sudjeluje i naša knjižnica.

Riječ je o medijsko-stvaralačkom projektu koji se razvija u sklopu Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture projekta Brickhouse/Dječja kuća, kao fini softver stvaralačke nadogradnje na beton u kompleksu “Benčić”, u formi online platforme i tiskanog izdanja.

Zašto?

Odrastanje u svijetu hiperaktivnosti, konzumerističko-marketinške agresije, vizualnog i duhovnog zagađenja, traži točke stabilnosti, inspiracije, kvalitetne vodilice do dobrog sadržaja, priče, ideje…

Brickzine je zato namijenjen djeci, roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima, neformalnim i formalnim edukatorima, stvaraocima za djecu, za sve one koji shvaćaju zašto... "Brick" se ne nalazi slučajno u samom središtu naziva. Ono označava konstruktivan gradivni element, ali i tendenciju globalnom, životu u međunarodnoj zajednici u kojoj se razumijemo, radimo, družimo i razgovaramo.

Tim Brickhouse satkan je od stvaralačkih niti Gradske knjižnice Rijeka, Art kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnost, Vijeća mladih Benčić uz podršku Rijeka 2020.

Ambicija projekta nije pobijediti “youtubere”, Wolfenstein i ostalu zabavu već utjecati na stvaranje otvorenih, slobodoljubivih, kreativnih i humanističkim vrijednostima prožetih novih generacija.

Zato iz sadržaja izdvajamo: 

Kako se može upustiti u avanturu vrtlarenja na balkonu...

Slikovnice koje vrijedi čitati ove zime...

Priču o nastanku jedinstvene predstave na podu o čarapicama...

Ukrašavanju staklenki krastavaca uz malo mašte i boje... 

Zagonetnu priču o igranju na ulici... 

Možete pratiti i Facebook stranicu časopisa koja će redovito skretati pažnju na dobre prakse... 

Ovo je tek početak, cijeli magazin će se razvijati, obogaćivati novim sadržajima, mogućnostima i uključivanjem djece u njegov rad i razvoj.