Nizozemski autor, umjetnik, ilustrator i grafički dizajner Dick Bruna ostat će poznat po svojim autorskim slikovnicama među kojima je najpoznatiji lik zečica Miffy.

Iza Brune ostaje dvjestotinjak autorskih slikovnica, a njegov stvaralački, autorski rad proteže se kroz duge 54 godine, od prve i najpoznatije, jednostavne a neponovljive Jabuke (1953.) koja je i danas jednako bliska djeci kao što je bila onoj sredine 20. stoljeća, do posljednje, znakovito nazvane Kraljice Miffy (2007.) – naslova koji doslovno opisuje značaj lika koji je osvojio srca velike i male djece diljem svijeta. Zečić nacrtan debljom grafičkom linijom, jednostavnih poteza i oblika, i obojan primarnim bojama savršen je, „školski“ primjer lika koji komunicira s djecom dobi 2-3 godine. Prvi lik s kojim se susreću, koji im se obraća jednostavnim, kratkim, ritmičnim stihovima i rimom, uvlači djecu rane dobi u svijet slikovnice nakon čega putuju Miffynim tragom, upoznajući i njene prijatelje (Borisa, Barbaru...), raspiruju maštu „nijemim“ slikovnicama (ilustriranim pričama bez imalo teksta), uče razlikovati boje, doživljavati prve emocije kroz priču, razumijevati prve probleme i zajedno s Miffy pokušavaju ih riješiti.

Nije stoga čudo da je Miffy zaštitni znak i naše Pssst... male priče koja u većoj mjeri zahvaljuje mogućnost svoga razvoja upravo ovom liku Dicka Brune.

miffy1

Miffy je kao lik u mašti autora rođena 1955. godine. Inspiraciju je potakao pravi zečić koji se iznenada pojavio u dvorištu kuće za odmor i skakutao oko nje neko vrijeme. Vještinom crtača doskakutao je na papir, stvoren u samo nekoliko jednostavnih poteza i kao takav, prepoznatljiv postao i ostao skakutati sljedećih 50 godina kao najpoznatiji zec među zečevima.

Miffy je englesko ime ove zečice po kojem ju znamo i mi. Rođena je kao Nijntje, što na nizozemskom, tepajući slijeva i zdesna, zapravo jednostavno znači ono što Miffy u svoj svojoj jednostavnosti jest: mala zečica.

Zavirimo u Miffyin virtualni svijet

Bruna inače potječe iz najpoznatije nizozemske izdavačke obitelji, njegov otac, a kasnije i brat bili su na čelu izdavačke kuće A. W. Bruna & Zoon. Iako je otac od njega očekivao da preuzme obiteljski posao, Dick Bruna ipak se radije posvetio ilustriranju. Tijekom svog dugog i plodnog životnog vijeka, uz Miffy po kojoj ga mi dobro znamo, Bruna je ilustrirao više od dvije tisuće naslovnica i stotinjak postera za obiteljsku tvrtku.

U srpnju 2014. najavio je svoje umirovljenje i zaštitio prava na lik Miffy odlukom da ne budu prodana.

2016. godine nagrađen je nizozemskom nagradom Max Velthuijs za najboljeg ilustratora (nagrada nosi ime po drugom velikom i svjetski priznatom nizozemskom ilustratoru, nama poznatom po slikovnicama Zaljubljeni žabac i Žabac i stranac).

16. veljače 2017. Dick Bruna umro je u Utrechtu u svojoj 89. godini. Stvorio je lik koji mu je osigurao vječno prijateljstvo s djecom svih generacija.

bruna_embed_full

Potražite Miffy u svim našim odjelima i ograncima koji nude knjige za djecu.