Nakon više mjeseci spekulacija i burnih javnih rasprava jutros se na internetu pojavio registar učlanjenih i neučlanjenih u hrvatske knjižnice.

Registar je rezultat rada PSSST-e, tajne službe za održavanje sigurnosti knjiga i mira u knjižnicama. Na listi su se našla i 3 milijuna hrvatskih državljana koji trenutno nisu ili pak nikad nisu bili korisnici ni jedne knjižnice. Korištenje registra jednostavno je - upisom imena građana pojavljuju se rezultati o povijesti njegovog članstva u knjižnicama. Onima koji nikada nisu bili članovi ni jedne knjižnice (osim obvezne školske) umjesto podataka prikazuje se bijela praznina. Tijekom jutra je zbog preopterećenosti bilo problema s pristupom, ali iz PSSSTE-e nas uvjeravaju da rade na uklanjanju problema. Reakcije na objavu registra podijeljene su: dok jedni smatraju da će sada napokon sve biti transparentno, drugi smatraju da će mnogima doći u pitanje dobar imidž.

Ipak, registar je iz razvojnih fondova podržala EU s obzirom da je server s 3 milijuna imena i podacima o neučlanjenima u knjižnice dio EU projekta digitalizacije i razvoja kreativnih industrija, a u razvoju je i baza kupaca knjiga u knjižarama ili bolje rečeno onih koji nikada nisu kupili knjigu.

Autor: Libra Grupić