Papirnati Brickzine je časopis za djecu između 8 i 12 godina starosti (iako ne volimo govoriti o dobnim granicama tog tipa), a kao jedinstvena pojava u Hrvatskoj posvećen je stvaranju kulture u najširem smislu.

Kreiraju ga u suradnji s djecom profesionalci specifičnih područja interesa što sežu u rasponu od programiranja do vrtlarstva i stolarstva, a želja je da s vremenom uloga djece kroz posebno dječje uredništvo bude sve snažnija i u konačnici presudna.

bri(c)kzine_220618_025

Brickzine je ujedno proizvod ili kako volimo reći “softver” Dječje kuće koja će do ljeta 2020. godine izrasti u kompleksu “Benčić” u sklopu njegove revitalizacije, a glavni urednik je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka.

Predstavljanje časopisa bit će održano u srijedu 27.6. u 19 i 30 sati na Korzu ispred Radio Rijeke ususret početku festivala Tobogan. Do svog primjerka tiskanog Brickzinea možete doći u Dječjem odjelu Stribor, Središnjem odjelu Filodrammatica, ograncima Gradske knjižnice Rijeka Trsat, Drenova, Turnić, Zamet, na lokacijama održavanja festivala Tobogan, na info štandu na Korzu, u Art-kinu, Gradskom kazalištu lutaka, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Vijeću mladih Benčić...

Tema ljetnog broja je ulica koja je obrađena kroz priče o uličnoj umjetnosti i umjetnicima, istraživanja o povijesti ulica, prijedloge akcija kojima se ulice mogu oplemeniti, urbanističko problematiziranje... Uz priče o ulici tu su i stolarski, vrtlarski, elektronički "uradi sam" projekti, arheološka avantura, preporuke knjiga, igara, stripova za čitanje i gledanje ovoga ljeta. U svakom slučaju pravi čitateljski bombon.

bri(c)kzine_220618_023

Za atraktivno vizualno ruho prvog Brickzinea odgovorna je mlada riječka ilustratorsko-dizajnerska posada Dragan Kordić (Krokodil) i Nina Delanović (Mikser), a ilustracije su izradili Davor Pavelić, Goran Radošević, Klara Rusan, Anja Sušanj i Vanda Čižmek koji dokazuju da hrvatska ima izrazito zanimljivu ilustratorsku scenu.

Izdavač Brickzinea je Gradska knjižnica Rijeka, suizdavač RIJEKA 2020 d.o.o., a uz festival Tobogan nastaje kao jedan od proizvoda Dječje kuće u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Nakon ljetnog, novi broj slijedi za zimske praznike, a ambicija je od 2019. i kroz 2020. godinu razviti digitalnu platformu za dječje stvaralaštvo i tisak održavati kao posebno izdanje.

bri(c)kzine_220618_035

Fotografije: Ivan Vranjić