Cilj je natječaja promicanje i njegovanje zavičajnog jezičnog izraza koji se ostvaruje kroz raznolikost hrvatskih narječja (što, ča i kaj). Natječaj je ujedno i poticaj srednjoškolskoj populaciji da se literarno izraze na domaćem idiomu, pokaže bogatstvo jezičnog izričaja te da se popularizira  književna riječ među mladima. 

Tema natječaja:

Natječaj za najbolju kratku priču i pjesmu piše se na temu školjke. Školjke kao simbola života  pojedinca. Uranjanja u sebe samoga, u vlastite dubine. Što me čini posebnim, po čemu sam ja – ja? Biser. Jedan jedini jedinstven. Nezamjenjiv, kao otisak prsta? Što to moj čvrst i neprobojan  oklop, vidljiv vanjskome svijetu, čuva? Nešto ranjivo, netaknuto, što se tek formira i oblikuje?  Kao školjka. Kao biser. Koji je moj put u ovome svijetu? Što propitkujem, čemu se nadam, o čemu  maštam. Osamljen, izoliran, zatvoren, zaključan. Što mi svijet nudi, a što ja imam za ponuditi  svijetu? 

Što mi je donijela ova neminovna i neizbježna situacija u kojoj nam je izolacija nametnuta,  preporučena. Kako je to izmijenilo moj odnos prema sebi, svojoj okolini, svijetu uopće? Je li  osama i inače moj osoban izbor ili sam širom otvoren svijetu i mogućnostima? Da li je zatvorena  školjka moja metafora ili ona koja se svijetu otvara nudeći biser u punom njihovom sjaju.

Propozicije natječaja:

• na natječaj se mogu prijaviti učenici srednjih škola od 14 do 18 godina

• natječaj je otvoren od 8. rujna 2020. do 20. listopada 2020.

• kratka priča i/ili pjesma treba biti napisana na temu školjke kao simbola unutarnjeg života  pojedinca, otkrivanja sebe i svojeg odnosa s okolinom

• literarni radovi se mogu pisati po izboru na štokavskom, kajkavskom ili čakavskom  narječju

• autor može sudjelovati samo s jednom kratkom pričom i jednom pjesmom, ili samo kratkom  pričom ili samo pjesmom

• kratka priča može sadržavati maksimalno 5400 znakova s razmacima

• radovi ne smiju biti objavljivani sve do proglašenja najboljih

• proglašenje najboljih održat će se 11.11. u sklopu ''Mjeseca hrvatske knjige 2020'' i Dana hrvatskih knjižnica.

• literarne radove treba poslati na mail adresu opatija.knjiznica@gmail.com ili u  papirnatom obliku na adresu - Gradska knjižnica i čitaonica ''Viktor Car Emin'' Opatija,  Nikole Tesle 2, 51 410, Opatija

• uz priču je potrebno navesti ime i prezime autora, godinu rođenja, adresu stanovanja, adresu  elektronske pošte i broj telefona (podaci neće biti dostupni žiriju),a kod teksta navesti samo  kodno ime (žiriju će biti dostupno samo kodno ime do proglašenja dobitnika)

• popis pristiglih priča objavit će se na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice  ''Viktor Car Emin'' Opatija, a najbolje će biti objavljene u cijelosti

• stručni žiri proglasit će pobjednika u dvije kategorije, zasebno za svaki od tri narječja. Na taj  način dobit će se 6 pobjednika (najbolja kratka priča na štokavskom, kajkavskom i  čakavskom i najbolja pjesma na štokavskom, kajkavskom i čakavskom)

Autorima najboljih priča zajamčene su nagrade: 

➢ U kategoriji Najbolja kratka priča

Prvonagrađenim autorima nagrade su novčane.

1. Najbolja kratka priča na štokavskom narječju 1. nagrada = 1500,00 kn

2. Najbolja kratka priča na kajkavskom narječju 1. nagrada = 1500,00 kn

3. Najbolja kratka priča na čakavskom narječju 1. nagrada = 1500,00 kn

➢ Drugoplasirani i trećeplasirani autori biti će nagrađeni atraktivnim  nagradama.

➢ U kategoriji Najbolja pjesma:

 Prvonagrađenim autorima nagrade su novčane.

1. Najbolja pjesma na štokavskom narječju 1. nagrada = 500,00 kn

2. Najbolja pjesma na kajkavskom narječju 1. nagrada = 500,00 kn

3. Najbolja pjesma na čakavskom narječju 1. nagrada = 500, 00 kn

➢ Drugoplasirani i trećeplasirani autori biti će nagrađeni atraktivnim  nagradama.

Novčane nagrade će u ime autora primiti roditelj/skrbnik na svoj žiro račun.