Dvadeset i devet autora svojim bogatim biografijama i dojmljivim bibliografijama nimalo nisu olakšali izbor programsko-projektnom timu Gradske knjižnice Rijeka koji je pri izboru u obzir uzeo nekoliko parametara, kao i želje samih autora koji su se u prijavnici izjasnili o preferiranom terminu gostovanja u Rijeci.

Uz nekoliko kriterija od kojih je presudan bio onaj da autori nisu česti gosti u gradu na Rječini, čime se riječkoj publici pruža prilika za druženjem s književnicima koje nemaju često prigodu susresti, kao i prilika autorima da konkretnije upoznaju Rijeku; njezinu energiju, kulturne referentne točke, svoju sadašnju i buduću čitateljsku publiku, književnu scenu u Kamovljevom gradu… završnom rezultatu nimalo lakog zadatka vrednovanja kandidata, na koncu su izdvojena dva imena; Lora Tomaš i Sven Popović.

Navedeni autori bit će pozvani na rezidencijalni boravak u rodnom gradu Janka Polića Kamova po kojem rezidencija i nosi ime.

Lora Tomaš će u rezidenciji boraviti od 15. do 30. listopada 2021., a Sven Popović od 30. listopada do 15. studenog 2021. što uključuje smještaj u opremljenom stanu Grada Rijeke površine 141m2, pokrivene troškove smještaja i honorar, promociju na društvenim mrežama i u medijima te podršku tijekom trajanja rezidencije.

Lora Tomaš i Sven Popović tijekom rezidencije sudjelovat će u javnom predstavljanju u formi književne večeri, a kako se rezidencija „Kamov“ održava tijekom Mjeseca hrvatske knjige, oboje autora će imati prigodu, osim s publikom, družiti se i s drugim autorima koje ćemo ugostiti u toj najvećoj hrvatskoj manifestaciji posvećenoj knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu.

Lora Tomaš 

Magistrirala je indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Centralnom europskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala je rodne studije. Suuredila je i suprevela dvije antologije suvremene indijske kratke proze i poezije – Popodnevni pljuskovi: izbor iz suvremenog indijskog ženskog pisanja (V.B.Z., 2011.) i Lotosi od neona: indijski autori o gradovima i drugim ljubavima (Studio TiM & Indijski kulturni centar, 2017.), za koju je 2016. dobila šestomjesečnu potporu Ministarstva kulture.  

Rana verzija njezina romana Slani mrak ušla je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019., a kasnije mu je pridodana i kratka priča Prozor s pogledom, odabrana za finale natječaja Festivala europske kratke priče 2018. Roman je 2020. objavila izdavačka kuća Hena com. Slani mrak adaptiran je u radio-roman za Hrvatski radio. Osvojio je nagradu Slavić za najbolji prvijenac te ušao u polufinale Tportalova natječaja za najbolji hrvatski roman.

Nekoliko je godina provela u južnoj Aziji pišući reportaže i književnu kritiku za tamošnje publikacije (JetWings, Himāl Southasian, Deccan Herald, Fountain Ink, Goa Herald, Tehelka, The Sunday Guardian, Mint, The Hindu, The Hindu Business Line, The Times of India). Trenutno živi u Zagrebu, bavi se književnim prevođenjem, kritikom i novinarstvom. Vanjska je suradnica Instituta za razvoj obrazovanja.

Sven Popović

Diplomirao komparativnu književnost te Engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za zato specijalizirane časopise i portale. Prozu je objavio u mnogim časopisima iz regije, zborniku „Record Stories“ (Aquarius Records), antologiji mladih prozaika „Bez vrata, bez kucanja“ (Sandrof) te raznim internetskim portalima.

Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Roman, „Uvjerljivo drugi“ (Fraktura) izlazi objavljuje 2018. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namijenjenog mladim autorima. Također je jedan od urednika zbornika „TKO ČITA?“ za sezone 2015./16 i 2016./17. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press) i prevedene na engleski, njemački, poljski, katalonski i rumunjski.

Dosad objavio;

Prijevod eseja „Walking“ Henryja Davida Thoreaua koji je izašao uz knjigu „Priručnik za hodače“ (Naklada Ljevak, 2010.) Ede Popovića

Esej „Bratstvo, jedinstvo i rokenrol“ („Einheit, Brüderlichkeit und Rock 'n' Roll“) u časopisu Wespennest (159, Novembar 2010.)

Priča „Robbie nije zaljubljen, Joeyju je sve pet, a ja blefiram već dvadeset godina“ uvrštena u antologiju „Record Stories“ (Aquarius Records, 2011.)

Priča „Razglednice s kolodvora“ u antologiji mladih hrvatskih prozaika „Bez vrata, bez kucanja“ (Sandorf 2012.)

Tri priče uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press, 2017.)

Zbirka priča „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia, 2015.)

Roman „Uvjerljivo drugi“ (Fraktura, 2018.)

Prijevod zbirke „Nebo u kaljuži“ objavit će Dalkey Archive Press 2021.

Književna rezidencija „Kamov“ se odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu obilježavanja Godine čitanja 2021.

Banner-Godina-citanja-2021-1920x500-2_embed_full