Imaš dobru ideju, nemaš novca? Kako pokrenuti svoj grad? Kako pokrenuti mlade da ga počnu aktivno promišljati? Kako potaknuti promjenu u lokalnoj zajednici?

Upravo su to pitanja kojima smo se bavili u Centru tehničke kulture Rijeka kada smo osmišljavali i odlučili projekt „po-RI-look“ prijaviti na natječaj programa Mladi na djelu Europske komisije. I, upravo je tako nastala inicijativa koja će godinu dana mlade motivirati da aktivno promišljaju Rijeku te se upoznaju s njenom bogatom kulturnom i industrijskom baštinom.

Rijeka je grad bogate kulturne, ali i industrijske povijesti. Tako se u administrativnom središtu Kvarnera mogu pronaći ostaci iz paleolita i neolita, a svoje tragove su ostavili Kelti, Rimljani, Ostrogoti, Lombardi, Franci, Mađari… Posljednji su Rijeku pretvorili u pomorsko-lučki centar koji je opasno parirao drugoj najvećoj luci u Habsburškoj monarhiji – Trstu. U Rijeci je tada postojala tvornica papira, izrađen je prvi torpedo, odigrana je prva međunarodna utakmica, izgrađeno je prvo komunalno groblje u Europi, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Rijeci se ravnopravno govorio talijanski, mađarski, njemački i hrvatski jezik. O višejezičnosti grada najviše govori i samo ime grada - u svojoj povijesti Rijeka je imala 3 imena: hrvatsko ime Rijeka i talijansko i mađarsko ime Fiume, te njemačko Sankt Veit am Pflaum. Dalje nećemo, vjerujem da ste shvatili poantu.

Osmisli svoju inicijativu i prijavi se!

Ako vam se inicijativa CTK Rijeka sviđa, i dobili ste ideju za nešto slično ili sasvim drugačije, vrijedi pokušati i prijaviti se na posljednji rok za projekte programa Mladi na djelu u 2013. godini - 01. listopada. Dakle, imate više od mjesec dana.

Možete sami pokrenuti inicijativu, u partnerstvu na razini Hrvatske ili pak na transnacionalnoj razini. Inicijative mogu trajati od 3 do 18 mjeseci. A detaljne upute kako se prijaviti i koja su pravila financiranja možete pronaći u Programskom vodiču.

No, gledajući unazad, promatrač se može zapitati – što se dogodilo? Gdje je stalo? Kada je sve pošlo po krivu? Industrije više gotovo ni nema, strane jezike na ulicama govore samo turisti, a osjećaj da se ne iskorištava puni potencijal grada stvara nelagodu koja se više ne može ignorirati.

Provodeći projekt „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ koji kroz kulturu i baštinu upoznaje starije građanke i građane Rijeke s novim tehnologijama zaposlenici CTK Rijeka odlučili su okrenuti priču - novim tehnologijama i medijima potaknuti mlade da promišljaju mnogostruke identitete grada na Rječini.

A kako se uključiti u projekt? Prije svega – pratite internet i facebook stranicu inicijative gdje se pravovremeno javljaju sve informacije o aktivnostima. Iza nas je već Look1 tijekom kojeg smo razgledali tunelsko sklonište ispod Starog grada, nakon čega smo okupljenima predstavili načine na koje su slični prostori iskorišteni u svijetu i raspravili što bi Rijeka mogla učiniti sa svojima. Trenutačno traje Look2 koji podrazumijeva natječaja za fotografiju Rijeke iz morske/pomorske/primorske perspektive. Rujan je namijenjen Looku3 kada ćemo sve znatiželjne provesti u razgledavanje i priču o 10 riječkih građevina.

„po-RI-look“ je zamišljen kao inicijativa koja će trajati godinu dana, prvenstveno je namijenjena mladima (osobe od 15 do 30 godina) no uključiti se mogu svi. Kroz 12 „lookova“ (svaki mjesec jedan), korištenjem različitih tehnologija i perspektiva, promišljat će se 12 riječkih tema – tunelska skloništa kojih ispod Rijeke ima osamdesetak, riječki morski/pomorski/primorski ali i rockerski identitet, riječka industrija, lansirna rampa prvog torpeda, okupljališta mladih – Delta i Kont, poznate riječke osobe, Slobodna Država Rijeka, riječki parkovi… Svi sudionici inicijative „po-RI-look“ po završetku će dobiti Youthpass potvrdu koja opisuje znanja, vještine i kompetencije stečene sudjelovanjem.

Zaključci zajedničkih promišljanja i dobivenih ideja po završetku inicijative bit će predstavljeni lokalnim vlastima.