Kreativni kolektiv Kombinat je dobio priliku da kao kolektiv ispriča svoje viđenje priča i legendi karakterističnih za Kastav. Naziv projekta koji je nastao u suradnji između ''Kombinata''  i ''Kastafskog kulturnog leta'' je (po)kušajmo priču  što je  igra u kojoj se pomoću karte i lokalnih legendi otkriva kastavsko blago, odnosno njegove priče. Od 30. lipnja do 4. srpnja u igri mogu sudjelovati svi posjetitelji grada Kastva, a karte se mogu pronaći u prostorima Turističke zajednica Grada Kastva i u Festivalskom uredu KKL-a. Cilj projekta je ostvarivanje participatornog umjetničkog stvaralaštva, koje se ostvaruje preko otvorenog poziva na igru. 

Kroz njega se i samo lokalno stanovištvo i posjetitelji uključuju u realizaciju projekta, ali i konzumaciju sadržaja po završetku izložbenog programa. Kreativnim intervencijama na starim gradskim lokacijama prostor se reaktivira, a otvorenim pozivom na igru se otvara mogućnost za nova, buduća upisivanja u prostor grada. Ovakvim izložbenim programom koji izlazi na ulice grada, pozivaju se svi prisutni na stvaralačku igru koja ispituje i otkriva nove, naizgled prikrivene mogućnosti. 

Anja Sušanj, članica Kreativnog kolektiva Kombinat, ističe kako se program fokusira na lokacije unutar stare jezgre grada Kastva i bazira se na povijesno-kulturološkom istraživanju lokalnih kastavskih priča i legendi. Kako bi što uspješnije izgradili mrežu alternativnih priča ponuđenih unutar Programa, korištena su različita vizualna i tekstualna rješenja. Na njima su označeni odabrani zakutci, tj. specifične lokacije u gradu, a one će ujedno i služiti kao pozicije igrača u potrazi za blagom - kastavskim pričama.

sticker

Uz (po)kušajmo priču ostvarit će se i projekt Točke sjećanja koji nam je pojasnila Jelena Milić. "Točke sjećanja", rad u nastajanju, koncipiran je kroz nekoliko slojeva i pristupa odabranoj temi, a temelji se na istraživanju i dokumentiranju antifašističkih spomenika na području Kastva. Prezentacijski dio projekta osmišljen je kao neka vrsta ''otvorenog arhiva'' koji posjetiteljima i posjetiteljicama ostavlja mogućnost intervencije i interakcije sa izloženom građom, kroz što će se ponuditi mogućnost stvarajnja vlastitog korpusa memorije. U sklopu izložbe Točke sjećanja bit će predstavljena građa u nekoliko medija: video rad Kastavski partizan Igora Crnkovića i Damira Jevtića, fotografije Karle Lebhaft, arhivski novinski članci vezani uz temu, zvučna instalacija/intervju te karta Grada Kastva sa ucrtanim spomenicima antifašističke borbe. Autorice izložbe su Karla Lebhaft, Dunja Matić i Jelena Milić, a izložbu su dizajnirali i postavili Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić. 

Ne preostaje nam ništa drugo nego prepustiti se kompletnoj kastavskoj čaroliji:

Otvorenje Izložbenog programa Kastafskog kulturnog leta - (po)kušajmo priču i Točke sjećanja  - Garaža, Stari put 1, Kastav

30/06/2014 

20:00 h
Razgovori o fotografiji u arkadnim nizovima Gradske lože, Kastav
2/07/2014
20:00 h

(po)noćno druženje i kolektivno (po)kušanje priča uz đumbirovo pivo, Gradska loža, Kastav
3/07/2014
20:00 h

Po zimi su se u Kastvu svakojake nepodopštine pravile. 

Kladio se jednom Miha Globićev s barbom Tonetom Napulijonom da mu može mačka potkovati. Dok je razbijao orahe sjetio se i kako. Napunio je četiri orahove ljuske smolom pa ih mačku jednostavno nataknuo
na šape. Mačak je otrčao doma, toptajući kao konj. 

Snap 2014-06-29 at 19.23.21