...crte trebaju podvući i stoga je najbolje odmah prijeći na bogati sadržaj koji ostavljamo iza sebe, a nadamo se i pozitivne emocije i uspomene koje ostaju nakon posjeta našim odjelima i ograncima…

Ulazak u godinu bio je, što bi se slikovito reklo, vatrometan. Dok smo se još lagano uspavano trijeznili od novogodišnjeg slavlja, stigao je e-mail: "Dobili ste nagradu EIFL-a za inovativno korištenje tehnologije u razvoju usluga knjižnice". Prva pomisao bila je da nas netko zafrkava ili da je riječ o spamu iz Nigerije koji nam donosi milijun dolara samo ako mu pošaljemo sve svoje osobne podatke i pristup žiro-računu, ali bolji pogled otkrivao je autentičnost. Nagrađeni smo za inovativnu web-stranicu i projekt Magazina koji je knjižnicu proteklih mjeseci pretvorio u svojevrsnu spisateljsko-novinarsku mašinu. Iako u prvi tren nitko na to nije bio naviknut, ni mi ni čitatelji, pokazalo se da je to solidan put, što potvrđuju ovakve nagrade uglednih međunarodnih organizacija. Preuzeli smo je na IFLA-inom kongresu u kolovozu u Lyonu, skupu koji je okupio čak 3 900 knjižničara i knjižnicama bliskih suradnika.

Kada već spominjemo Magazin, odmah vrijedi spomenuti sve niti koje je on kroz godinu satkao. Prije svega ustoličila se i krenula Stranica 33 uz koju se svakog ponedjeljka razbuđujete za novi radni tjedan i koja vam otkriva pozadinu rada knjižnice, razmišljanja knjižničara... Pojavile su se i serije tekstova Jeste li znaliPrva jutarnja i Ispod Thorova čekića koje lagano, ali sigurno grade svoj prostor i publiku… Ipak, ne možete svaki dan izravno saznati što su vaše knjižničarke čitale proteklog tjedna. Bilo je tu i tekstova o najdražim knjigama odrastanja, otkrivanja nekih malih fragmenata intime kao što je polazak u školu, predstavljanja inspirativnih ljudi, beskonačnih redova preporuka za čitanje…

Osim EIFL-a međunarodnu podršku našem radu već nekoliko godina za redom pruža i sudjelovanje u EU projektima. Ovaj je put to LoCloud koji gradi nove i daljnje putove prema Europeani te utabava stazu kvalitetne digitalizacije... A u kontekstu spomena Europeane recimo da smo se i mi pridružili organiziranju Dana prikupljanja uspomena na Prvi svjetski rat te na površinu izvukli rijeke sjećanja na to toliko potisnuto i čudno razdoblje povijesti Rijeke…

A da nam skupljanje uz vašu pomoć solidno ide, pokazalo se u veljači i ožujku kada smo održali akciju prikupljanja slikovnica za psihijatriju dječje bolnice na Kantridi. Uz vašu pomoć mališanima je pristiglo čak 900 slikovnica!

Godina je ovo u kojoj je gotovo cijeli grad disao s uspjesima NK Rijeke, a negdje u toj priči i mi smo imali svoj mali kutak. Napravljena je mala knjižnica na samom stadionu na Kantridi, na kojem smo dežurali subotom izjutra ne bi li polaznici Škole nogometa mogli brzo do svoje sportom inspirirane literature, družili se s ponekim piscem, a i upoznali drage trenere koji su s nama podijelili misli o sportu, radu, knjizi… Kantrida u sadašnjem obliku nestaje, a knjigometski ćemo kutak napraviti u Ogranku Zamet.

Ono što vrije kroz ljetnu vrućinu eksplodira u rujnu. Prije svega to je kampanja za Gradski bibliobus. Bilo je tu svega - druženja na Korzu, online aktivnosti, konferencija za novinare na asfaltu, kazališnih predstava, druženja u vrtićima, podrške kreativaca, aukcija slika… Na kraju smo došli do 58 % potrebnog iznosa, što je dovoljno za nabavu novog vozila, a trenutno tražimo i put preko administrativnih zavrzlama da bi do toga doista i došli. U inventuri sljedeće godine novi gradski bibliobus svakako želimo imati.

A ni drugi bibliobus nije zanemaren. Štoviše. Županijski bibliobus dočekao je deseti rođendan, a to nije mala stvar. Vaša zeleno-plava knjižnica na kotačima, kako mu tepamo, ide prema pubertetu. U proslavi smo krenuli njegovim stopama, rastegnuli se preko cijele županije potrudivši se u sve općine i gradove koji su njegovi domaćini donijeti poneki program. Kako uz njega stasaju mlade generacije, kao kroz čitateljski klub Biblioklub koji njeguje ljubav prema čitanju i koji su opet posjetili poznati pisci, straha za budućnost nema…

A upravo te čitateljske klubove koji su jedna od žila kucavica knjižnice jedva više i možemo pratiti. :)) Dok jedni nestaju, nastaje još više novih. Rodili su se tako Nedopričljivi, čitateljski klub koji okuplja odrasle, da tako kažemo iako zvuči preozbiljno kada je riječ o razgovorima dobroj knjizi. Spomenuvši odrastanje, moramo reći da je naš dosadašnji SČK postao “velik” izrastavši u Vrli novi čitateljski. No to nije kraj SČK-a, već kako se kaže, novi početak. Nova generacija je ovdje. Tu je i novi fantasy klub razdijeljen u tri fantasy grupe - Mehanički čitatelji, Zvjezdani DNA i jednu koja upravo ovih dana bira ime… A vratio se starom gnijezdu i Manga & anime klub.

Kao neku “točku na i” rada s djecom i ove smo godine održali Tjedan dobre dječje knjige, koji je stripaoničarima doveo posebno nam dragog Darka Macana, čarobnokućašima Svena Nemeta s kojim se igrao RPG (poslije je čovjek obukao i kopačke i igrao nogomet na Kantridi), čitali smo psima, čitali u pidžamama, pričali o igrama, igrali se pričama…

Svakim danom sve više programski oživljavaju i naši knjižnični ogranci. Glagoljanje, origami, kreativne radionice, pričaonica za djecu 2-3 godine… a priča tu neće stati, idemo i dalje. U niskom je startu mala škola talijanskog jezika - prijave u Ogranku Zamet za djecu 9-10 godina upravo su krenule.

Na svoj način živjela je i Narodna čitaonica. Predstavljen je niz knjiga, održavane Zavičajne srijede, koje su spajale planine i more, obilježivši ove godine 4 velike obljetnice, 4 čakavska barda (Pavešić, Kompanjet, Gervais, Kabalin), priređivane izložbe, a kada je na tapetu bila i neka teška društvena tema, išli smo i u “štemanje”. Rasprava o nezaposlenosti bila je posebno sadržajna, oštra i posjećena. U prvom dijelu godine deseci su umirovljenika prošli edukaciju korištenja tablet računala, pri čemu smo primijetili da trgovci doista prodaju svakakve uređaje neupućenim ljudima, ali i koliko je malo potrebno da se ljudi koji se do jučer nisu koristili internetom pretvore u prave “surfere”.

Kao svojevrsni kuriozitet godine napomenimo i da smo tri puta završili na javljanju uživo u Dobro jutro, Hrvatska. Dva puta s pričom o Gradskom bibliobusu, a jednom o vezi sporta i knjige u Knjigometu. Ako nas niste vidjeli tamo, sigurno jeste na društvenim mrežama - energiju svijeta knjige pokušavamo prenijeti i preko Facebooka i Twittera, a i na nekim novima nastali su eksperimentalni pokušaji.      

  
                 

Značajna novost je i da smo pokrenuli naš prvi newsletter, koji je u lipnju stigao u tisuće elektroničkih poštanskih sandučića. Ako ga još ne primate, prijavite se jer se sigurno ima što pročitati. Kada nam je ekrana monitora bilo dosta, išli smo na raspričane šetnje Šumom Striborovom, na inspirativna predavanja o važnosti čitanja roditeljima u vrtiće i škole, održavali vježbe interpretativnog čitanja tetama pričalicama koje odlaze u Dječju bolnicu Kantrida.

Nepregledna je i lista manifestacija kojima smo se priključili - Rijeka psihologije, Festival znanosti, Dani frankofonije, Tjedan mozga, Bookfest, Dani gastronomije, Noć knjige, Spajalica, Mjesec fantastike

Naravno, posebno živahno postaje svake jeseni u vrijeme Mjeseca hrvatske knjige, a ova nam je bila dodatno razlistana i bibliobusima kojima je trebalo puhati u svjećice (jednom da bi se pokrenuo, drugom za sretan rođendan). Uz te aktivnosti sa svjećicama, čitali smo uzduž i poprijeko, slavili 10. obljetnicu Književne nagrade Novog lista, Gorančice, pjesničili u čast Zoranu Kompanjetu, ljubavno pjesničili u Društvu mrtvih pjesnika, predstavljali književno-špijunski pervazivni LARP, putovali pričom i uspomenama u Finsku, ugostili Teu Tulić i Maju Hrgović… pokušali povjerovati Maji na njenoj tvrdnji - Živjet ćemo bolje...

Sve te manifestacije volimo jer su u njihovom fokusu znanje i kreativnost, a nju možda najviše simpatiziramo - razgovarali smo s kreativcima, održavali radionice, razgovore, upravo su nam dizajnerski kreativci vizualima pogurali Bibliobus ili pak Tjedan dobre dječje knjige, čiji je vizual za 2014. godinu napravio Zdenko Bašić… U cijelom tom kolopletu kulture stvaralaštva uskočili smo i u igru s danas vjerojatno najaktualnijom temom i tehnologijom kada je stvaranje u pitanju - 3D printerima. Već uvodno spomenut EIFL i financijski podržava nove inovativne projekte i usluge u knjižnicama, pa je tako u punini pogurao i našu s razvojem inkubatora za 3D printanje za djecu i mlade. 3D printeri u knjižnicama? Na prvu, vjerujemo, izaziva pojavljivanje ponekog upitnika iznad glave iako je veza zapravo vrlo logična s obzirom da želimo biti jedna od silnica društvenog inspiriranja i motiviranja na stvaranje. Uvjeravamo vas da nećemo biti najbolji tehnički centar jer nemamo dovoljno kapaciteta, ali uz ovoliko knjiga i brigu o sadržaju možemo pružiti onu iskru ideje i znanja koja je djeci i mladima potrebna. A da bismo u tome bili što uspješniji, nastao je i novi dodatak našoj digitalnoj sferi - GKR Lab u kojem možete čitati o temama od programiranja do modeliranja.

Nagrađivani smo i na domaćoj sceni pa je kolegica Milka Šupraha Perišić dobila Kukuljevićevu povelju za rad i zalaganje u knjižničarskoj struci.

Velik dio naših uspjeha dugujemo suradnji s vama - svima koji nas pratite, podržavate, volite i posjećujete. Velik dio programa provodimo zahvaljujući upravo jakoj vojsci naših volontera - članova knjižnice koji velik dio vremena smišljaju, pripremaju ii provode zanimljive i korisne programe za sve dobne skupine. Jedna je od posebnih aktivnosti te vrste međugeneracijskog tipa: mladi članovi Studentskog čitateljskog kluba / Vrlog novog čitateljskog svakog mjeseca čitaju naglas starijima i nemoćnima u Domu na Kantridi, i čine to jako rado - za svaku pohvalu!

Dakako, ne smijemo zaboraviti smisao postojanja - naša svakodnevna druženja u knjižnici, jer tu je najveći dio nas najveći dio vremena za vas - rijeke Riječana među policama knjiga tražeći upravo onu koja mijenja boju danu iz bezlične u šarenu.

Kada podvlačimo posljednju crtu pod 2014. godinu, zapravo je jedna od glavnih karakteristika - (raz)otkrivanje. Stranica 33 vas odvodi iza pulta i pruža razmišljanja jedne mlade knjižničarke, Prva jutarnja prenosi jednu od samih suština našeg posla, a to nije ispijanje kave, već vladanje pregledom nad dobrom literaturom ne bi li vama mogli biti kvalitetniji vodiči kroz čitateljski život. Da ne ostane sve samo na “virtualnom” otkrivanju i dijeljenju, i Dan hrvatskih knjižnica prošao je u istom tonu - mogli ste navratiti na Šišmiš čajanku u spremište Središnjeg odjela, a ako ste školarac, možete sa svojim razredom opet u avanturu

Ako smo u išta sigurni oko 2015. godine, znamo da ćemo to nastaviti i dalje činiti. Znamo da nemamo najbolje prostore, dovoljno ljudi i ne možemo raditi sve što želimo i što trebate, ali nastavljamo pokušavati. Ključne želje za sljedeću godinu i naše pismo Djedu Mrazu nije skromno, ali je jasno - novo vozilo Gradskog bibliobusa uz novo osmišljavanje usluge, pronalaženje prostora za knjižnični ogranak u istočnom dijelu grada, veći pomaci na pretvaranju dijela kompleksa Rikard Benčiću knjižnicu te daljnje jačanje zacrtanih i već pokrenutih programa i projekata… Uz, naravno, pravovremeno punjenje polica novim izdanjima, što ovisi o cijelom lancu života knjige u Hrvatskoj.

Hvala svima na lijepoj 2014. godini! Nadamo se da ste pročitali sve što ste naumili, a što niste stigli, da je uplanirano za sljedećih 365 dana… Pronaći vrijeme za čitanje uvijek je vrijedno. I da, kao i počeci inventura, i završeci prijete da postanu klišej… A to ne želimo ni u svome radu ni djelovanju.

Sve najbolje u novoj 2015. godini želi vam Gradska knjižnica Rijeka.

Fotografije: Bor od knjiga u Ogranku Zamet