Imali smo čast sudjelovati na radnom sastanku i radionicama u Berlinu u sklopu programa Actors of Urban Change ugledne Zaklade Robert Bosch.

Biti u Berlinu je po sebi nadahnjujuće - grad je to s jednom od najvećih i najfamoznijih kreativnih zajednica na svijetu, mjesto društvenih i političkih sporova, sraza kultura i vjerovanja, polje susreta i kontinuiranih društvenih i kulturnih eksperimenata posljednjih 100 godina.

Teško je reći da li je famozniji svijet odjeka i zlatne faze berlinskih skvotova ili modernih hipsterskih coworkinga s protokom kapitala i talenta. O multikulturalnosti, slojevima iz raznih zemalja, da i ne govorimo.... U takvom kontekstu i ambijentu raste program Actors of Urban Change koji dio profesionalne berlinske i njemačke energije nastoji prenijeti diljem Europe.

Na fotografiji: Prostor održavanja u Circular Economy House u Berlinu.

20180125_140409

Programom Actors of Urban Change u zajednicama se prepoznaju timovi, pojedinci i organizacije skloni oblikovanju svijeta i svakodnevice na inovativniji način, traženju novih rješenja kada ona naizgled idu protiv intuicija.

U takvom kreativno-aktivističko-idealističkom loncu nalaze se projekti koji udahnjuju život napuštenim poslovnim zonama i zanemarenim kvartovima u vidu pokretanja kreativnih centara, oblikovanje, mjesta za stvaranje, uređenja okoliša, programi koji potiču stvaralaštvo, toleranciju i proaktivan odnos prema ambijentu življenja i zajednici.

Na fotografiji: Razgovor s izbjeglicom iz Sirije na krovu izbjegličkog centra u Berlinu.

20180126_123329

U konkurenciji preko 100 prijavitelja među 10 konačno izabranih projekata za financijsku i logističku potporu je i "Kultura na balkonu" nastao kroz suradnju tima sastavljenog od predstavnika Gradske knjižnice Rijeka, Udruge za urbanu regeneraciju Kuraž i društva Rijeka 2020, a sve na pragu produbljenja aktivnosti razvijanih kroz EPK programsku liniju 27 susjedstva.

Zona bavljenja i interesa je riječko naselje Škurinje. Riječ je o visokourbaniziranoj zoni nastaloj u jeku socijalističke urbanizacije koja je u novije razdoblje postala i simbolom transformacije u konzumerističko društvo. Već u izvorno neobično arhitektonski i urbanistički oblikovanoj zoni i kasnije je izostao razvoj relevantnijih društvenih i kulturnih sadržaja - ne postoji prava središnja javna zona, kulturni centar, ogranak knjižnice, galerije…

Na fotografiji: Izlaganje škurinjske projektne ideje u Berlinu sudionicima iz niza europskih zemalja.

20424327_1760330577361223_337902503760547424_o (1)

Projekt će nizom aktivnosti logistički i mentorski podržanih od strane predstavnika programa nastojati navedeno pokušavati staviti u središte pažnje i biti katalizatorom bar mikro promjena, posebno kroz poticanje stvaralaštva, urbanog vrtlarstva i čitalačke kulture. U Berlinu se na pragu ove neobične kombinacije već rodio niz ideja, zamisli, a stvarnost će testirati njihovu smislenost.

Konačna poanta svega je stvoriti još produbljeniji i kvalitetniji odnos s neposrednom zajednicom jer samo tako rastemo i mijenjamo svijet.

Na fotografiji: Jedna od malih uličnih knjižnica u jednom berlinskom naselju.

20180127_130637 (1)