Pomisao na Vilnius i Baltik u travnju izaziva asocijaciju na proljeće koje možda baš i nije tako proljetno kako smo navikli razmišljati. Asocijacija je ispravna - bilo je prohladno, na trenutke se morala stavljati i zimska kapa. Ali svejedno Vilnius je grad posjet kojem je bio izrazito intrigantan i pun iznenađenja.

Sve se odvijalo od 25. 4. do 30. 4. u sklopu programsko-edukativnog programa Actors of Urban Change njemačke zaklade Bosch, a u kojem Gradska knjižnica Rijeka sudjeluje programom "Kultura na balkonu" s partnerima iz Udruge za urbanu regeneraciju Kuraž i društva Rijeka 2020. Nastavno na kick-off sastanak u Berlinu tema novog susreta bila je aktivna participacija zajednice u umjetničko-kulturnim projektima. Naime, projekti poput "Kulture na balkonu" traže uključivanje lokalnih stanovnika koji aktivno sudjeluju u kreiranju sadržaja i aktivnosti projekta, a sve s konačnom svrhom poboljšanja kvalitete života i procesa obnove gradskih područja kojima je potrebna neka vrsta transformacije i poboljšanja.

20180428_164612

Kao što je poznato naš projekt “Kultura na balkonu” usmjeren je na riječko naselje Škurinje, odnosno njegov dio poznatiji kao Novo naselje u kojem se konzumeristički i betonski sloj identiteta nastoji oplemeniti “zelenom” paradigmom i kulturom.

Jedan od upečatljivijih trenutaka edukacije bilo je igranje društvene igre u kojoj sudionici u rukama imaju projekt u čiju pozitivnu svrhu i smisao moraju uvjeriti, ali i uključiti lokalnu zajednicu. U naselju u kojem postoji permanentan problem parkirnih mjesta kako ikoga uvjeriti da ih je nekoliko potrebno žrtvovati npr. za izradu male kulturne zone na otvorenom?

20180429_120541

Susret timova iz 10 europskih gradova činili su i radni izleti na teren i upoznavanje s primjerima dobre prakse u Vilniusu pa se tako posjetilo laboratorij za urbano vrtlarstvo Miesto Laboratoria, fiktivnu umjetničku republiku Užupis, naselje Šnipiškes u kojem se spaja tradicionalan način života u drvenim kućama i poslovni neboderi, napušten crkveni kompleks koji će postati kreativni centar te kulturni centar s pripadajućim "skate" parkom. Lijepo, moderno i bogato, to je osnovni dojam.

20180427_181037

Naše jedino pitanje je želimo li i možemo li postići nešto takvo i u našem kvartu?

20180427_174802