Akcija darivanja slikovnica za djecu hospitaliziranu u Kliničkoj jedinici za psihijatriju dječje dobi KBC-a Rijeka, lokalitet Kantrida završila je na riječkom području kolektivnim darivanjem i posjetom djece iz Dječjeg vrtića Rijeka, podcentra Krijesnica našem Gradskom bibliobusu.

Bio je to vrlo emotivan i simboličan trenutak u kojem su deseci djece umaskirane u knjige ("službena" maska vrtića za Riječki karneval 2014.!) došetali do Gradskog bibliobusa donijevši sa sobom 160 slikovnica, recitacije (i nas je iznenadilo da neki znaju Ježevu kućicu napamet!) i općenito dobro raspoloženje, uveseljavajući sve prisutne od knjižničara, novinara do vozača bibliobusa.

Akciju su 14. veljače, u sklopu kampanje Čitaj mi! i povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, pokrenuli Gradska knjižnica Rijeka, Profil Mozaik knjižara Rijeka Centar i Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić koji su u svojim prostorima organizirali prikupljanje slikovnica za humanizaciju uvjeta boravka hospitalizirane djece. No nije sve stalo na tome – dobro društvo uvijek privlači i druge drage prijatelje pa su se uz uvodno spomenuti vrtić akciji pridružili i Osnovna škola Škurinje, Radio Rijeka i Narodna knjižnica i čitaonica Delnice.

Organizacija prikupljanja u svakoj organizaciji imala je neke svoje karakteristike i ritam. Recimo tako da su u Portiću akciju podržali roditelji uključeni u radionice „Rastimo zajedno", Pričalice (volonteri u projektu „Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida") i učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka okupljeni u volonterski klub „Vitamin V". U Delnicama je pak poziv javnosti trajao dva dana, a i u tako kratkom roku prikupljeno je čak 76 slikovnica! Učenici OŠ Škurinje razmišljali su o dječjem veselju u širim okvirima pa su se među čak 134 njihove slikovnice pronašle i društvene igre, pribor za crtanje...

I na kraju, kakvi su doista rezultati izraženi kroz brojke? Prikupljeno je ukupno 947 slikovnica, a ne bi li svemu pružili dodatni začin s njima smo se u našem Kreativnom laboratoriju dodatno poigrali (da tako kažemo, napravili "sistematski pregled") i izmjerili da sve prikupljene slikovnice zajedno teže oko 250 kilograma, a u samo dva tjedna izrasle su čak u 7 metara visine!

Naš "učenik" nastao darivanjem slikovnica doista je narastao pa vjerujemo da je dovoljno spreman svakodnevicu hospitalizirane djece učiniti bar malo ugodnijom!

Hvala svima!