Tako otprilike izgleda naš retrovizorski pogled na protekla dva mjeseca u kojima smo se zajedno s vama prihvatili guranja bibliobusa. Vrijeme leti. Ne, krivo - vrijeme užasno brzo leti. Dok smo još jučer na škurinjskom asfaltu stajališta Gradskog bibliobusa predstavljali vizualni identitet kampanje, entuzijastično najavljivali aktivnosti, dijelili statuse na mrežama, širili kutijice po odjelima i ograncima, danas je došlo vrijeme za podvlačenje prve crte…  

Gdje smo, kako ste reagirali i što smo proživjeli u rujnu i listopadu, točno vjerojatno najbolje možemo osjetiti u raznolikim situacijama koje su se odvijale “iza scene”, u kojima ste nas “gurali”, savjetovali, kudili…   

Početak i prije početka

Ma zapravo, priča počinje i prije no što je zaista počela. Djeca iz našeg prijateljskog vrtića Krijesnica, vrtića koji dobro zna čemu bibliobus služi jer on stiže pred njegova vrata (i djeca se maskiraju u knjige zbog njega tijekom karnevala), još početkom ljeta pogurala su akciju guranja serijom crteža i kreativnih instalacija kojima su svoju omiljenu “knjižnicu na kotačima” oživjeli i pretvorili u prava mala umjetnička djela. Da, oni šareni bibliobusi veličine tetrapaka s kotačima od plastičnih čepova koje viđate u svim našim akcijama, njihovih su ruku djelo!

Kemijske

Zvoni telefon. Dobar dan, dobar dan. Ovdje firma Lungomare. Evo, mi smo čitali o vašoj kampanji i moramo reći da ne možemo dati novac. Ali možda nekako možemo pomoći. Naime, otisnuli bismo na 500 kemijskih olovaka logo vaše akcije i poklonili vam ih. Od tada mi i vas 500 koji ste došli do kemijskih olovaka u našim odjelima i ograncima pišemo kemijskama Pogurajmo bibliobus.

Rzan i Božo

Poštovani,
GKL Rijeka želi se priključiti kampanji za nabavu novog gradskog bibliobusa te smo u tu svrhu odlučili donirati prihod jedne predstave. Premijera nove predstave Doktor Dolittle zakazana je 2. 10., a mislili smo baš tu predstavu pokloniti Gradskoj knjižnici, i to izvedbu u subotu, 11.10. Odgovara li vam taj termin? Odgovarao nam je. I inače volimo ići na druženja s lutkarima, ali nakon što su bibliobus pogurali Rzan i Božo, sve nam je još malo slađe. Hvala, kolege!

Bubani biblić

Jedan od većih hitova kampanje svakako su bile male bojanke s raznim motivima bibliobusa. U dječji vrtić Mirta u Dječjem tjednu uz njih smo doveli i cijelu, samo za ovu priliku ispričanu (hvala, Franko!) priču o bubanom bibliću, priču kojom je bibliobus pogurala naša Orbi. Zavirite kako je završila ta priča. 

Tko su kreativci koji su pogurali Gradski bibliobus

Programer Marko uzbuđeno se javlja na chat. Kroz glavu mu prolazi da je opet pao server ili se dizajn raspada na mobilnim uređajima. Hej, ovo je najčitaniji članak po broju jedinstvenih posjetitelja u 24 sata od početka Magazina! Ne znamo kako se dovoljno zahvaliti ljudima koji su potpuno volonterski uskočili u bibliobusov vozni red i pogurali ga svojim talentima od dizajniranja, programiranja, video editiranja….

I ne samo čempresi…

Miran je dan, pretopla jesen. Opet zvoni telefon i javlja se ozbiljan glas: Ovdje Komunalno društvo Kozala. Svaka čast ljudima na poslu i usluzi, ali obično nije na vrhu liste želja da vas nazove KD Kozala. Evo, voljeli bismo i mi pogurati bibliobus s donacijom. Olakšanje. Čempresi više nisu pred očima. Hvala, ljudi.

Auuu….kcija

U sklopu kampanje navratili smo i na Botel Marina, na kojem smo proveli ugodnu večer uz Jelenu, Košutu i dvije Monike, Smeđeg Šećera, Larryja Ambrozicha i najvažnije - umjetnička djela koja su stvorili i donirali članovi HDLU-a Rijeka te dva samostalna igrača, Ivo Matošić i Emil Heron Vargović, donirali za aukciju, čija su sredstva namijenjena novom bibliobusnom vozilu.

Čovjek od okvira 

Nekolicina slika predana je na platnima bez okvira. Gospodin Bonačić iz istoimene galerije ponudio se za izradu paspartua. Predaje nam slike dan prije aukcije - lijepi pravi okviri. Takva iznenađenja motivirala su nas za dalje…

S rukotvorcima

Na ArtBazaar žurili smo poslije bibliobusu posvećene predstave Doktor Dolittle. Kada smo napokon stigli, stisnuli smo se u mali, ali slatki kutak. Mi među rukotvorcima. Kada bi se barem tako mogao napraviti i novi bibliobus.

Tjedan kretanja i pljusak 

Dosta smo uzbuđeno čekali Tjedan kretanja i dolazak bibliobusa na Deltu. Ljubazna ekipa iz organizatora Teklića čak se prisjetila i anegdota vlastitog odrastanja, a nama se po umu motala prirodna slika o vezi dobre knjige i šetanja. Došla je i ta subota, naš je bibliobus na slici dobio i noge, ali oblaci i pljusak bili su daleko jači.

Bibliobus_slike_OnlineObjave13

SČK - VNČ

Kada smo ih zvali da tri dana dežuraju na Korzu - odazvali su se. Kada smo ih zvali da dođu biti hostese na aukciji - odazvale su se. Kad god ih zovemo da nas podrže u bilo čemu, odazovu se. Oni su članice i članovi našeg Studentskog čitateljskog kluba. Ili Vrlog čitateljskog kluba po novome, s obzirom da su prešli na sljedeću razinu ove naše igre zvane “Rastem s knjižnicom”.  

Glagoljičari, Stripaoničari i Čarobnokućaši

Ne, nisu to neka bića s drugih planeta, to su polaznici Striborovih radionica i čitateljskog kluba. Nisu inače baš ljubitelji javnih nastupa, al’ kad je za bibliobus - i oni su izašli na cestu. I to ne bilo koju, najprometniju šetnicu u gradu. Nasred Korza crtali su, pisali, komunicirali s ljudima i… lobirali za novi bibliobus. I preživjeli. :)

Ivo Matošić

Dogovarate li se s Ivom za nalaženje u neko točno vrijeme, ne možemo jamčiti da ćete imati baš velike sreće. No s njegovim preciznim i šarenim satovima sigurno hoćete, a jedan je od njih završio i i na aukciji posvećenoj bibliobusu. No to nije sve - Ivo je izradio vanjštinu makete bibliobusa koja od silne dječje igre više i ne vozi na baterije (ali i dalje super izgleda!), a tu su i puzle od šperploče koje će nas još dugo podsjećati na akciju. A bibliobusov foto-panel da i ne spominjemo. Nema viđenije glave u gradu koja nije bila hrabra i gurnula se kroz prozor Ivinog bibliobusa. I te fotografije kruže fejzbukom!

Ljudi od nafte, telekomunikacija, brodova... 

Ne smijemo zaboraviti ni sponzore poput INA-e, Metroneta i  Vertex BS-a koji su stali uz bibliobus već prvog dana akcije, na Dan pismenosti, kao i ranije uz druge projekte knjižnice.

Vi

Najvažnije. Na stotine vas je doprinosima na žiro-račun, kasice na Korzu ili odjelima i ograncima poguralo bibliobus. Neki su se i potpisali, a potrudit ćemo se da lista ostane sačuvana za sva vremena.

I kako se kaže u raznim proglašenjima pobjednika - trenutak koji ste vjerojatno svi čekali. Trenutno je bibliobus poguran s 407 000 kuna. Rezultat je to ulaganja sredstava Knjižnice koja smo ove jesene potpuno pregrupirali i podredili ulaganju u novo vozilo te vaših donacija. Kako se kaže, zrno po zrno - pogača. Kotač po kotač - bibliobus. Ili kad se male ruke slože, sve se može, što je bliže našem književnom sentimentu.

Stigli smo na 58%, a do konačnog cilja ostalo je dakle manje od polovice, stoga nastavljamo zajedničko “guranje”! Za samo vozilo već imamo dovoljno sredstava, a svaka daljnja donacija značit će novu policu, računalo ili ljepšu vanjštinu novog bibliobusa. O svim promjenama, taktikama, planovima, kombinacijama ćemo vas naravno na vrijeme informirati.

Hvala na svakoj pomoći, lijepoj riječi ili optimističnoj misli. Unatoč višegodišnjoj negativnoj ekonomskoj situaciji pronalazite atome snage koji i vašu lokalnu knjižnicu čine jačom i boljom. Nastojat ćemo to vratiti dobrom uslugom i pozitivnom energijom.  

Guramo dalje. 

Vaša

Gradska knjižnica Rijeka