Književna nagrada Drago Gervais koju Grad Rijeka dodjeljuje već više od pola stoljeća organizira se bienalno. Ovogodišnji natječaj bio je već tradicionalno objavljen na sam rođendan Drage Gervaisa, 18. travnja, a radovi su se mogli poslati do 31. svibnja.

Na natječaj je pristigao čak 101 rad u kategoriji neobjavljenih književnih djela, usklađen s formalnim uvjetima natječaja, što je dvostruko više nego 2011.g., i uopće jedan od najboljih odaziva autora na ovaj književni natječaj.

Za nagradu u kategoriji najbolje objavljene knjige na čakavskom tijekom 2011. i 2012.g. kandidirano je tek sedam knjiga, no pored poslanih prijava u konkurenciji su sve knjige na čakavskim idiomima objavljene u protekle dvije godine.

Održan je i prvi sastanak Prosudbenog povjerenstva pred kojim je zahtjevan zadatak ocjenjivanja svih pristiglih radova, što će potrajati do kraja rujna, kada se očekuje proglašenje dobitnika. Podsjetimo, Prosudbeno povjerenstvo ove godine djeluje u sastavu: dr. sc. Elis Deghenghi Olujić, Davor Mandić, Gordan Nuhanović, dr. sc. Nikola Petković te dr.sc. Aleksandar Mijatović, koji je ujedno izabran za predsjednika Prosudbenog povjerenstva.  

Drago Gervais u uredu

Pristigli rukopisi izazvali su i nesvakidašnju situaciju u uredima GKR-a.