Knjiga o preventivnomedicinskim ustanovama Sušaka i Rijeke u vremeplovu 1945. - 1950. uključuje teme od nestašice sapuna do riže na recept predstavljena je u Narodnoj čitaonici uz ugledne sudionike. 
 
Prof. dr. sc. Amir Muzur student je doc. dr. Vjekoslava Bakašuna i sjeća ga se kao duhovitog praktičara, čime je dvostruko pridobivao pozornost studenata. U svom osvrtu o knjizi, prof. dr. sc. Amir Muzur dao je pregled sadržaja knjige te istakao neke zanimljive podrobnosti iz samoga sadržaja o vremenu kad su se riba i meso kupovali na bonove, kada je nedostajalo sapuna, a da ne govorimo o drugim medicinskim potrepštinama. Ali nisu samo činjenice i dokumenti vrijednost ove knjige, već upravo autorovo osobno tumačenje bez kojeg bi ova knjiga bila mnogo "suša", kako bi rekao Branko Fučić. 

Prof. Đorđe Milović podsjetio nas je na radne akcije koje se imale istinsku vrijednost u izgradnji ratom razrušene zemlje, ali i apsurde društvenih promjena, npr. kada se u dopisu o trgovini s talijanskom tvrtkom moralo pozdraviti sa SFSN (Smrt fašizmu, sloboda narodu). 

Knjiga na pitak, duhovit i zanimljiv naćin podsjeća na poratna vremena. Bio je užitak čitati je, kazao je komentator iz publike, pogotovo što je ta vremena i sam doživio. Bila je oskudica i nestašica, ali bilo je ljudskosti i entuzijazma koji se pamte, bilo je dječjih doplataka, stanova, posla i zaštite radnika. Vjekoslav Bakašun uložio je mnogo truda prilikom prikupljanja i obrađivanja arhivskog materijala za ovu knjigu koju će moći koristiti liječnici, povjesničari i svi oni koje zanima zavičaj i ljudi koji su u njemu živjeli i stvarali.

Fotografije: Moja Rijeka