...ali i prigodno u godini Hlapića - povodom obilježavanja 100. obljetnice izdanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. Ovu spomeničku knjižnicu i zbirku Mažuranić-Brlić-Ružić na Pećinama posjetilo je četrnaestero djece - vjernih članova kluba, tri članice Studentskog čitateljskog kluba i tri knjižničarke: Verena Tibljaš, Marija Sušlić i Sanja Alijević.

Ljubavni ružmarin Nade Ružić (najstarije kćeri Ivane Brlić-Mažuranić) donesen s groba Francesca Petrarke, Gundulićev rukopis Osmana, Rječnik Osmana koji je sastavio Ivan Mažuranić kako bi što bolje upoznao djelo te mogao nadopuniti dva pjevanja koja su nedostajala, plesna knjižica i omiljena šalica za čaj Ivane Brlić-Mažuranić, tabakera i notes Ivana Mažuranića, knjiga koju je u rukama imao Ivan Mažuranić u trenutku smrti i veoma dirljiva Ivanina posveta u toj knjizi u spomen na svog djeda, salon i knjižnica te osobni predmeti članova obitelji Mažuranić, Brlić, Ružić i Demeter te predivan pogled s terase Ville samo su dio ove impresivne ostavštine koja nas se posebno dojmila.

Ovaj očaravajući povratak u prošlost - uz profesionalno i impresivno vođenje Theodora de Canzianija Jakšića - toplo bismo preporučile svim zaljubljenicima u knjige, književnost i starinu.