Mjesec svibanj ispunjen je kalendarskim datumima specifičnih ideoloških značenja posebno naglašavanih u bivšoj državi - od Praznika rada, obljetnica oslobođenja od nacizma niza hrvatskih gradova, rođendana Josipa Broza Tita / Dana mladosti… U takav kontekst uklopilo se, iako potpuno slučajno i s čistim znanstvenim motivima, predstavljanje knjige “Danas kada postajem pionir: Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma” Igora Dude.

Predstavljanje je održano u Središnjem odjelu na lokaciji Palača Modello te je već sam izbor mjesta održavanja izazvao određene upitnike iznad glave (“Nije li ovo neobičan izbor mjesta?” D. M.), ali u ovom slučaju pak slučajnosti nema - Palača Modello mjesto je života tisuća knjiga iz područja povijesti, sociologije, etnologije te u našim skromnim prostornim uvjetima ne možemo zamisliti ljepši ambijent za udomaćivanje druženja povjesničara. Imamo i stol. Štoviše, okrugli stol.

2

Tri vrhunska povjesničara (Damir Agičić, Igor Duda i Mila Orlić), dvadesetak znatiželjnika (među njima i nekoliko sadašnjih i budućih povjesničara), ugodna večer i dobra knjiga bili su jamac kvalitetnog druženja, a sve je vodila jedna misao - pružiti slušateljima još malo više nego što to pruža već napisani tekst.  

U ime izdavača Srednja Europa Damir Agičić istaknuo je kontinuitet koji Duda ima u objavljivanju istraživačkih djela o jugoslavenskoj svakodnevici, a u čemu mu je izdavač poput Srednje Europe od značajne pomoći. Agičić je naglasio kako je pristup poput Dudinog i dalje u hrvatskoj historiografiji relativno rijedak, što je rezultat i kasnog pojavljivanja interesa domaćih povjesničara za teme povijesti socijalističke svakodnevice. U Poljskoj i Češkoj slučaj je bio drugačiji, naglasio je Agičić.  

Povjesničarka Mila Orlić uputila je autoru zanimljivo pitanje tražeći objašnjenje načina odmicanja od osobnih interpretacija izvora s obzirom da je i sam bio pionirom te ju je zanimalo je li u izvorima naišao na nesklad sa svojim sjećanjima. Duda je istaknuo da je precizan račun u dinarima za pionirsku opremu bio nešto što je naglo razbijalo iluziju o utopističkom svijetu kakav je implicirao duh pionirskog pokreta…  

Naravno, najsadržajniji i vrlo detaljan u izlaganju bio je sam autor knjige Igor Duda, koji se posebno osvrnuo na promjene u pristupu odgoju djece krajem XIX. stoljeća kada se javlja niz organizacija koje za cilj imaju kolektivni odgoj u duhu određenih vrijednosti ili ideologije. Ipak, u totalitarističkim državama XX. stoljeća fenomen poprima potpuno drugu dimenziju - organizacije postaju masovne, a oblik rada, posebno u nacističkim i fašističkim zemljama, poprima niz karakteristika vojničkih sustava.

1

Uz niz iznesenih detalja o razvoju pionirskog pokreta, vršenim edukativnim aktivnostima, posebno su dramatično zvučali opisi posljednjih godina postojanja pionira. Naime, iako za dobar dio arhivske građe još ne vlada slobodan pristup jer nije prošao zakonski rok od 30 godina, Duda je imao priliku proučavati dio materijala iz kojeg je vidljivo kako se javljaju nedoumice o organizaciji aktivnosti i njihovom značenju te pomalo kidaju veze između članova. Na poslane dopise i pisma odgovori nisu stizali mjesecima…  

Knjiga “Danas kada postajem pionir” ozbiljno je, ali čitko znanstveno djelo koje na temelju izvora otkriva jedan od slojeva povijesti djetinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji. Ono pokazuje svu složenost pionirskog fenomena i način funkcioniranja u stvarnosti onkraj osobnih uspomena koje imaju mnogi sudionici toga vremena. Uradak također pokazuje kako je djetinjstvo tijekom XX. stoljeća bilo predmet interesa i političkih i religijskih djelatnika s naglašenim vrijednosnim sustavima te predmet intenzivne borbe na terenu za naklonost. Nije rijetkost da su na kraju presudile slučajnosti - npr. je li nogometnu loptu prvi nabavio župnik ili drugarica, moglo je biti presudno za daljnje interese djece i izbor mjesta provođenja nedjeljnog jutra.

U svakom slučaju “Danas kada postajem pionir” vrijedi imati na osobnoj polici - oni koji su bili pionirima ne bi li bolje razumjeli kontekst vlastitog odrastanja, a oni koji nisu ne bi li shvatili jedno kompleksno vrijeme čije posljedice i danas osjećamo. Snapchatu unatoč…  

output_w8Wmzl