Čitali ste o prvom danu Tjedna dobre dječje knjige, pa drugom danu... a onda je sve postala lokomotiva s vlastitim tračnicama... Živio nam još bolji i veći Tjedan dobre dječje knjige sljedeće godine! :) 

Cont’d

Izgleda da je važno imati dvije glave, jer se od zmajske ranojutarnje rike na dalekovidnici Kreativni laboratorij pri Dječjem odjelu Stribor nikako ne uspijeva zaključati - sve neka nova i stara lica, donosioci spomenara i njihovi prijatelji, rodbina, pa čak i četveronožno društvo! Tako se možemo podičiti da smo jutros ugostili dosad najmanju posjetiteljicu izložbe Divota spomena, koja je zainteresirano njuškala i pomno pratila listanje stranica sa sigurne udaljenosti, s visoka, iz svoje torbe.

spomenariposjetitelj

Bajkoviti Trsat

Bajno bajkovito bajkanje na blaženom Trsatu (da posudimo riječi neimenovane knjižničarke JAT) bliži se bujnom kraju - na sve strane orlovi, sirene, nevidljivi Andrije, gusari i vrhunsko portićevsko čarobiranje! Neimenovana knjižničarka KĐ hrabro kroči dalje zbunjujućim primorskiom naglaskom i oduševljava prisutne, a neimenovani knjižničar TG istovremeno se javlja na tri telefona i nudi pomoć prije nego što se voditeljice Bajkaonice uopće sjete zatražiti je. Ta, nije ni čudo što volimo Trsat, kad je - k'o iz bajke!

bajkaonica21

I Marinići TDDK imaju...

Žureći s jednog na drugo TDDK zbivanjce, svratili smo jutros i u dobrosusjedsku knjižnicu na Marinićima - jer, Svaka je mrvica važna, a 120 priča stiglo je jutros iz Zagreba s Maricom Milčec u rukama. Morali smo ju vidjeti, jer ove je godine ona naš putujući županijski pisac, i što se dogodilo?

Čista Ljubav na prvi pogled. Dramska igra u režiji autorice, bez publike, svi glumci u prvim redovima. I jedan kolektivni zagrljaj za kraj. Došla je kao vjetar, digla nas visoko, visoko (nebu pod oblake!) i odjezdila južno, kostrenskim mališanima. A mi smo ostali srca punoga, do idućeg susreta, do idućeg krupnog zagrljaja!

Kanađanin u gostima

Druženje s autorom Davidom Homelom u Ogranku Trsat počelo je problemima na granici, no, bez brige, riječ je samo o ulomku iz romana Putujući cirkus koji je na početku pročitala moderatorica Sanja Štajdohar. Autor je promovirao roman zajedno sa svojim hrvatskim izdavačem Draganom Ogurlićem iz  Naklade Val, gdje je izdan hrvatski prijevod ovog romana koji je radnjom smješten u Hrvatskoj. Budući da je pripovjedač u cijelom romanu dječak Charlie koji s obitelji prvi put iz Kanade dolazi u Hrvatsku, autor je započeo druženje objašnjavajući da je kod pisanja važno dobro izabrati pripovjedača, to nam mora biti prvi korak, a zatim je objasnio pozadinu svojih iskustava u Hrvatskoj. Neka od njih je pretočio u događaje i likove u ovom putopisno-pustolovnom romanu za djecu.

Roman sadrži i ozbiljna Charlijeva pitanja o ratu i posljedicama rata u Hrvatskoj, na koja odrasli pokušavaju odgovoriti što je jednostavnije moguće, ali sadrži i mnogo anegdota i kulturoloških razlika koje čine „antagonista“ određene vrste u ovom romanu (ne, ne postoji pandan Voldemortu u ovom romanu, ali ponekad je ljudsko nerazumijevanje jednako opasno). Vrlo je važan bio savjet da ništa što napišemo ne bacamo, jer tko zna kad može zatrebati, te ako vam nešto nedostaje u životu (u autorovom slučaju to je bio djed), ubacite to u priču i proživite to sa svojim likovima. Publiku, tj. učenike OŠ Vladimir Gortan i OŠ Vežica?? zanimalo je i kako je autor počeo pisati (tražio je način da izrazi emocije, što dječacima često nije bilo odobravano) te jesu li knjige u serijalu kronološki poredane (vrijeme brzo prolazi, ali Charlie jako sporo odrasta).

U ugodnom druženju s autorom saznali smo i pozadinsku priču ilustracija u knjizi, ali i mnoštvo malih detalja koji su važni kad pišemo priču. Usput, znate li da Cres i stres zvuče slično? A znače baš suprotno (osim ako vozite automobil).

Homel

Moja prva knjiga - književna večer na Zametu

Prekrasna svibanjska večer, u knjižnici uzbuđeni žamor, smijeh i šaputanja... Miris knjiga, novih, blistavih slikovnica. U publici brojna lica djedova, baka, prijatelja iz školskih klupa, roditelji ponosnih lica i učitelji puna srca podrške. Sreća u zraku, a ponosni autori Deborah Peršić, Sara Perušić, Marco Galotto i Franciska Goja čitaju svoje nagrađene prve knjige. Nagrađeni su tiskanjem slikovnice na državnom natječaju “Moja prva knjiga” koji organizira KAlibra, a počastili su posjetitelje Gradske knjižnice Rijeka ovom prekrasnom večeri na Ogranku Zamet.

Upoznali smo njihove interese, hobije, želje i snove o budućnosti, saznali da osim što pišu knjige oni i pobjeđuju u gimnastičkim natjecanjima, skaču bungee jumping, pišu već 3. knjigu, govore 3 jezika, kuhaju, znaju sve o zdravoj hrani, obožavaju čitati i sanjaju da će promijeniti svijet. Zasigurno ga već i mijenjaju, jer su danas inspirirali djecu koja su ih slušala naćuljenih ušiju da doista mogu upornošću postići sve što žele. Jesam li spomenula da naši mladi autori još pohađaju osnovnu školu, a da je dvoje još u nižim razredima? Imaju vremena, a mi vjerujemo da će svoje želje ostvariti.

20180426_181729_resized_1

Jelena P.

Stigli su prljavkasti fujkasti Mrljek i Prljek! No, ne brinite, s njima je stigla i Jelena Pervan, autorica poznatog Hrkala i Pjegave Ive, koja zna kako otjerati ove prljavce. Kraljevstvo zubića je naposljetku spašeno, a Mrljek i Prljek su dobili po nosu i zbrisali iz kosica i noktića.

Zametskom knjižnicom je odjekivao dječji smijeh, a zubići su svi ostali na broju. Možda večeras mnoge ručice same posegnu za četkicom i pastom za zube, a Mrljek i Prljek ostanu bez najomiljenije najsmrdljivije kaše čokoladnog sosa s brokulinim umakom od prekjučer u ustima.

jelena p.

Šuma Striborova

Ima li ljepšeg završetka Tjedna dobre dječje knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka od začarane šetnje Šumom Striborovom? A kada šetnji dodamo priču, maštu, cvijeće, leptire, smijeh, vuka (ili bolje ne), veselje i poneki kolačić na piknik dekici, doista uživamo! No, ova šetnja je posebna, jer s nama su bile i Jelena Pervan Mrljekom i Prljekom, Ivana Francišković i Gordana Ivković s Čudakom Šumekom te Nevena Zuber s Princezom u papirnatoj haljini.

A da, poput Crvenkapice, ne skrenemo sa staze pobrinuli su se vodiči iz Planinarskog drušva Kamenjak. Knjižnica je danas oživjela, prošetala prašnjave nožice, udahnula svjež planinski zrak, udahnula život likovima iz priča, ponijela knjigu i povela autore sa sobom, a na čarobnom putovanju slijedila su ju brojna dječja lica. Magijom smo započeli Tjedan dobre dječje knjige u ponedjeljak s Andrejom Škedelom, a čarolijom ga za završavamo u Šumi Striborovoj.

31514564_1931044653595318_6803608456080241166_n