Ciklus predavanja o prirodnom vrtlarenju kroz četiri je sastanka ovećoj grupi od dvadeset i pet zainteresiranih posjetitelja prenio informacije korisne za život. «Uvod u biološko – biodinamičku poljoprivredu», «Praktični primjeri iz primorskog kraja», «Vrt bez motike» i «Revolucija jedne slamke» nazivi su četiriju predavanja koja su Ogranak Drenovu učinila zanimljivim mjestom petkom uvečer. 

Osnova biološko – biodinamičke poljoprivrede je antropozofska misao Rudolfa Steinera. Steiner piše kako ljudi trebaju nešto i dati Zemlji, a ne konstantno samo uzimati od nje jer ju time iscrpljuju do krajnjih granica. Zemlja je živ organizam i Zemljani su odgovorni za svoje ponašanje barem za ono vrijeme dok žive na njoj. 

Ljubavlju do životvornog vrta 

Predavačica Blanka Havelka, učiteljica u riječkoj Waldrofskoj školi pozdravila je sve prisutne na prvom predavanju predivnim riječima «Dobrodošli dragi prijatelji». Od ovog pozdrava pa do rastanka Blanka je učila polaznike i polaznice «vrtlarske prirodne škole» o poštovanju prema Majci Zemlji, strpljivosti, snalažljivosti, duhovitosti i duhovnosti u vrtlarenju. Predavanja su bila jednostavna i interaktivna, prilagođena polaznicima (neki sade na balkonu, neki imaju male vrtove, neki planiraju imati vrt, neki imaju veće obradive površine), pedagoški i profesionalno.

U tijeku prijave za novi ciklus

Želite li sudjelovati u sljedećem, jesenskom ciklusu predavanja o prirodnom vrtlarenju koje predavačica velikodušno nudi, nazovite svoju drenovsku knjižnicu i predbilježite se što prije – broj zainteresiranih raste, a kvaliteta rada zajamčeno je bolja u manjim grupama redovitih polaznika. 

Imali smo i korisnu razmjenu sjemenja i sadnica (sadnice melise, sjeme jara, sjeme anisa, sjeme bamije, sjeme ljutih feferona, sjeme rajčica…) sve prirodno, organsko i besplatno.Naučili smo da za stvaranje ŽIVOTVORNOG VRTA trebamo imati puno strpljenja i ljubavi. Životvoran vrt živi i njegova zemlja je puna korisnih mikroorganizama, u njemu stanuju ptičice o kojima se brinete (a ne tjerate ih!), pokoja zmijica, korisna kokoška, oprezna mačka i druge životinje. Vrtovi koji se natapaju umjetnim gnojivima nakon nekog vremena «umru» i treba im cijelih sedam godina odmora da bi se u njima moglo saditi. U svoj vrt stavite posude sa vodom za ptice, budite veseli kada vidite kako kosić po njoj skakuće, zmijica se leluja, gliste prekopavaju vaš vrt. To je vaš životvoran vrt! 

Nedostupni pravi Steinerovi proizvodi 

Zimi se na Zemlji ne radi jer Zemlja odmara (sadnja češnjaka može biti iznimka). Voćke se ne obrezuju jer su živa bića i to ih boli (M. Fukuoka, Revolucija jedne slamke). Sadi se kada Mjesec raste, a kada Mjesec pada i za vrijeme pomrčine se ne sadi. Hrana iz životvornog vrta liječi, daje snagu i ima jaku kvalitetu. Malčiranje (pokrivanje tla sijenom) stvara održivi eko sustav (provjereno analizom tla!) najbolje kvalitete (R. Stout, Vrt bez motike). Zašto biste morali kupovati povrće i voće kada ga možete jednostavno uzgojiti u svom vrtu, a metodom malčiranja oslobodit ćete se korova i imat ćete pregršt slobodnog vremena za hobije, čitanje knjiga i druženje. Prirodan životvoran vrt zahtijeva do triput manje vode i puuuuuno manje vremena. Međutim, ova vrsta rada u vrtu traži od nas promišljanje i aktivno sudjelovanje putem promatranja i prilagođavanja prirodnim procesima.  

Polaznici radionica mogli su naučiti kako se u «hrvatskim uvjetima» prilagoditi i raditi jednostavno i efikasno na zemlji i u suradnji sa Zemljom. Naime, «pravi» Steinerovi proizvodi se mogu nabaviti samo u inozemstvu i za naše su prilike jako skupi. Najbitnije je u početku upoznati se sa svojim vrtom jer svaki vrt je jedinstven baš kao što je i svaki čovjek neponovljiv i predivan u ovom velikom Svemiru i brojnim galaksijama.