Podcrtavajući kroz ovakve tekstove godinu za godinom, ponekad si zvučimo kao papagaji (pogledajte inventure 2014., 2016...), ali zajednička točka svih njih zacijelo su snažan intenzitet života Gradske knjižnice Rijeka, rad na nizu inovativnih praksi, pokušajima i pogreškama, učenje i veselje nakon uspjeha. Bolja i adekvatnija uloga knjižnice u zajednici i u vašem životu naša je jedina svrha.

Rezultat je vrlo zanimljiv: pokazuje kakvu smo evoluciju prošli od posljednjeg, koji je zaključen 2015. godine.

Odmah nakon što smo osvijestili činjenicu da smo 2017. godine prešli dugo sanjani broj od 20000 članova, čekalo nas je vrlo intenzivno druženje u udruzi SMART. Razlog nije bilo ispijanje čaja (iako je i ispijena pokoja litra zbog postnovogodišnjih prehlada), već izrada novog strateškog plana, formalnog, ali vrlo sadržajnog i važnog dokumenta iz kojeg izviru mnogi pravci našeg razvoja.

Rezultat je vrlo zanimljiv: pokazuje kakvu smo evoluciju prošli od posljednjeg, koji je zaključen 2015. godine, a s vama ćemo ga u preglednom vizualnom obliku podijeliti u prvim tjednima 2019. godine.

Knjige u kolonama

Suština našeg posla i smisla svakako je dolazak knjiga na police odjela i ogranaka diljem grada odnosno u vaše ruke. Taj fini mehanizam koji uglavnom ne vidite i ove je godine radio punom parom - nabavljeno je 14056 svezaka knjiga vrijednost kojih je 1.159.644,00 kuna. Ponoviti si potonji broj na glas uvijek je korisno za bolje razumijevanje toga koliki ulog kao zajednica radimo ne bi li knjiga bila dostupna svima koji ju trebaju.

Nabavljeno je 14056 svezaka knjiga vrijednost kojih je 1.159.644,00 kuna. Ponoviti si potonji broj na glas uvijek je korisno za bolje razumijevanje toga koliki ulog kao zajednica radimo.

I tijekom 2018. u knjižnici su održane nebrojene pričaonice za djecu, radionice u rasponu od rukotvorstva do crtanja stripa, družili se mnogi čitateljski klubovi svih generacija, ali i potvrđena uloga mjesta susreta s književnicima i autorima iz cijele zemlje i regije. Posjetili su nas tako Dušan Vesić, Daniella Kordić, Dražen Radaković, Kim Cuculić, Dražen Ilinčić, Snežana Radojičić, Cody McClain Brown, Damir Karakaš, Bartol Fuchs, Rade Šerbedžija, Milena Benini, Boba Đuderija, Ankica Brekalo, Siniša Golub, Tatjana Šepić, Mara Doljak, Marija Ott Franolić, Anda Bukvić, Antonija Primorac, Larisa Mravunac, Renato Baretić…

Neke autore poput mladog i talentiranog Darka Šeparovića i sami smo objavili jer je došlo vrijeme da Krvotok, pobjednički rukopis Književne nagrade Drago Gervais, ostane zauvijek sačuvan u tvrdim lijepim koricama. Poneka nagrada sletjela je i u naše krilo, pa nas je Rikon odnosno 3. zmaj nagradio Artefaktom za poseban doprinos fandomu. Fantasy i SF ostaju naši omiljeni žanrovi.

Kutak do kutka

Posebnu energiju i sazrijevanje pokazala su dva kutka - American Corner Rijeka u Ogranku Trsat i Poslovni kutak u Središnjem odjelu Palača Modello. Poslovni kutak stvarno je postao mjesto znanja i inspiracije za pokretanje posla i plivanje u poslovnom svijetu uz predavanja i susrete o obrtničkim zanimanjima, Facebook i Google oglašavanju, brendiranju, projektnom radu, “burnoutu”, OPG-ovima… Kroz sve to izrečeno je nebrojeno puno zamisli koje mogu biti onaj pravi okidač poslovnog uspjeha.

Nije mala stvar i tehnologija koja poboljšava iskustvo, pa su odnedavno predavanja oplemenjena i uz pomoć velike prezentacijske LCD televizije (pročitati svakako simpatično Tribusonovo iskustvo u Ranim danima o prvoj televiziji koju je tih davnih godina vidio upravo u knjižnici). 

Održan je nebrojen broj demonstracija 3D printanja i VR-a, radionice robotike za djecu, pisanja scenarija za videoigre, u ponudu Ogranka Trsat ušla je i posudba famoznih microBitova, a stigao je napokon i PS4.

Trsatski pak American Corner Rijeka, iako također dijelom usmjeren i na poslovne prakse, nastavio je profiliranje u pravcu one točke u kojoj možete koristiti napredne tehnologije ili s njima nešto sami stvarati. STEM, “makers”, “Lab”... to su ključne riječi koje igraju PES nogomet kada u njega navratite. Održan je nebrojen broj demonstracija 3D printanja i VR-a, radionice robotike za djecu, pisanja scenarija za videoigre, u ponudu Ogranka Trsat ušla je i posudba famoznih microBitova, a stigao je napokon i PS4 pa zato i spominjem PES! Od tada možemo čuti i rasprave tko će se prvi dokopati joysticka za prolazak kroz šaren Raymanov svijet. I pri igranju osnovna je poanta učenje lijepoj estetici i digitalnoj kreativnosti poput one u toj igri.

Upuštamo se i u eksperimente i učenja o potpuno novim područjima kao što je urbana regeneracija. Zajedno s Rijeka 2020 i grupom građana sa Škurinja sudjelujemo u mreži Actors of Urban Change prestižnom njemačkom edukativnom programu, u kojem učimo kako možemo sudjelovati u širim društvenim promjenama koje nadilaze zidove naše knjižnice. Zato se bavimo i zonom poput Škurinja u kojoj nema knjižnice ni bilo kakve druge kulturne infrastrukture - pri tome nas posebno zanima pitanje kako paradigma zelene knjižnice može pomoći zajednici i koje resurse možemo koristiti za razvoj čitateljskog života. 

EPK ritam

A kreativnost se ne trudimo sakriti, što potvrđuje i uporan rad na izdavačkim i komunikacijskim projektima poput Magazina, koji je u lipnju proslavio peti rođendan. Teško je izabrati tko su nam favoriti - jesu li to Cmukovi prikazi stripova, Durićeve pametne analize filmova i serija, Ivanini duhoviti osvrti na čitateljsku kulturu, Mušćetovi izleti u pop-kulturu ili nešto potpuno drugo, ali važno je da nastojimo stvoriti momente inspiracije i vodiče za čitateljski život. Zato uz Magazin i dalje vrijedi formulacija “dnevna šarena pilula” uz koju je svoje mjesto našao i Brickzine, što nas pak dovodi do uloge projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture u našem svakodnevnom životu.

Ako je 2017. godina s prvim Toboganom i proto online Brikczineom bila malo zagrijavanje, 2018. je krenulo stvarno ozbiljno brujanje EPK motora. Naš Tjedan dobre dječje knjige prvi je put i službeno održan pod kapom Dječje kuće te je bio još življi i bogatiji od dosadašnjih izdanja. Bili su nam tu mađioničar s trikovima Andrej Škedel, Tamara Bakran i Gvalup i druge priče, Jana Bauer i Strašna vila i divlja zima, Ivana Francišković & Gordana Ivković s Pohapancem, Morea Banićević i nastavak Demona školske knjižnice, Dvojnici iz tame, Jelena Pervan i s njom Mrljek i Prljek, prevoditelj s novom knjigom u gostima Marko Maras i Šešir pun neba, spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić i Dom iza žice, a čak je jedan Kanađanin - David Homel s Putujućim cirkusom.

Uz održavanje portala kojem pripremamo i redizajn, stvorili smo i dva tiskana broja, bolje rečeno vizualna slatkiša kreirana tako da ipak na vašim policama dobiju veću vrijednost od kataloga kakvog trgovačkog centra. 

Zajedno s partnerima nastavili smo graditi i Tobogan, drugi kao još veći i atraktivniji, a i tu je bilo svega - osvajali ste Stribor, larpali, crtali stripove s Macanom, glagoljali, šetali Šumom Striborovom i gradom s KulTurom, bili Indiana Jones na radionici arheologije.

I paralelno po tom programskom putu stvorili i Brickzine, kao magazin za djecu o stvaranju kulture. Možda je časopis bolja riječ? Možda portal? Možda platforma? Zapravo sve je pomalo (ne)točno jer Brickzine prije svega ima zadaću kroz sve moguće kanale kreirati pisani i vizualni sadržaj koji pomaže stvaranju kreativnih, razigranih i znatiželjnih pojedinaca od malih nogu. Uz održavanje portala kojem pripremamo i redizajn, stvorili smo i dva tiskana broja, bolje rečeno vizualna slatkiša kreirana tako da ipak na vašim policama dobiju veću vrijednost od od kataloga kakvog trgovačkog centra. Lijepe ilustracije, kreativan koncept, a ni tekst nije loš, nadamo se da potiču na neku dobru akciju.

Kao što znamo, jedan je od ključnih projekata i fizička realizacija Dječje kuće te, posebno važno, povijesne središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka. Dugo o tome pričamo, prolazimo zajedno s Gradom Rijekom kroz silne korake i koračiće, ali čini nam se da je sada napokon došao i trenutak realizacije - tijekom 2018. godine zaključena je financijska konstrukcija i natječaj za izvođače radova, a nakon što oni uskoro budu i poznati, nakon poslovnih formalnosti slijedi onaj trenutak koji toliko dugo čekamo - skele i bageri na objektima buduće knjižnice u Benčiću!   

Rekorderka

A da nam je doista potrebna infrastruktura dostojna trećeg desetljeća XXI. stoljeća svjedoče i rezultati akcije upisa za 25 kuna održane povodom Mjeseca hrvatske knjige. U samo jednom danu priliku je iskoristilo čak 2305 građana, što je rekord zabilježen u akcijama te vrste!

Osim uz nove zgrade i prostore koje iščekujemo, vaše korisničko iskustvo mijenjali smo i nizom manjih ili većih intervencija.

Dio te čitateljske obitelji od svibnja su i stanovnici Omišlja na Krku - naime, Knjižnica Vid Omišljanin prošla je proces profesionalizacije te postala dio mreže naše knjižnice, čime je postala naša prva prava ispostava na otoku, naravno uz bibliobus koji već godinama vozi do Baške. A kada već spominjemo bibliobus, recimo da je Gradski doživio značajne promjene stajališta te sada obilazi čak 18 vrtića, čime doista radi na onoj da se čitatelje odgaja od malih nogu.  

Osim uz nove zgrade i prostore koje iščekujemo, vaše korisničko iskustvo mijenjali smo i nizom manjih ili većih intervencija. Svakako je najveću pažnju izazvala činjenica da je knjige moguće uz naknadu i online rezervirati. Navedena novost dio je procesa i dugoročnog plana osuvremenjavanja usluga Gradske knjižnice Rijeka, pa su tako u protekle tri godine zaživjeli mogućnost online produljenja posudbe (također kroz Moj GKR profil), kartično plaćanje, mogućnost korištenja Rijeka City Carda kao članske iskaznice.

Promijenili smo i članske iskaznice koje su sada plastične umjesto dosadašnjih kartončića, a kada je nastupio famozni GDPR, promijenili smo među ostalim i upisnicu. Najvažnije za vas jest što sada postoji jedan transparentniji odnos prema tome što radimo s vašim osobnim podatcima.

Sve najbolje...i bušilice

O svemu navedenom u ovoj inventuri dijelili smo znanja i iskustva gdje smo god stigli, gdje su nas zvali i htjeli saslušati - naši su ljudi tako bili u Subotici, gdje se pričalo o Dječjoj kući, u Zagrebu na prvom međunarodnom skupu o zelenim knjižnicama, u Opatiji na skupštini HKD-a pričali smo o Poslovnom kutku… Čak smo imali i drage goste iz daleke i vrlo dinamične Litve!

Što nas čeka 2019. godine, bit će neka nova priča za buduće tekstove, a vi se svakako dobro odmorite, provedite s dragim ljudima, stignete li, pronađite vrijeme i za pokoju dobru knjigu, slikovnicu, strip… Jer sljedeće godine jedva ćemo se čuti od buke čekića i krampova! Jedva čekamo. :)

P.S. Jesmo li vam rekli da smo se naselili i na Instagram? ;)