28. kolovoza gradonačelnik Vojko Obersnel posjetio je Filodrammmaticu, dom lijepe književnosti, nedavno otvorenu lokaciju Središnjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka.

S njim su bili zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, pročelnik Odjela za upravljanje imovinom Vladimir Benac, ravnateljica Direkcije programa Odjela za kulturu Grada Rijeke Helena Semion Tatić te Alen Kapidžić iz Odjela za kulturu.

Gorana Tuškan Mihočić, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka, sa zadovoljstvom je pokazala novouređeni prostor prilagođen funkciji knjižnice i razgovarala s gostima o pozitivnom pomaku i dobrim reakcijama korisnika. Naime, u samo tri tjedna od otvorenja u novome je prostoru posuđeno 8000 knjiga.

Prostorni kapaciteti Središnjeg odjela sad su udvostručeni i lijepa književnost u Filodrammatici postala je korisnicima dostupnija i vidljivija. Gradonačelnik se prisjetio svoga korisničkog iskustva te priznao da više voli mogućnost samostalnog pristupa i odabira knjiga temeljem uvida u knjižnični fond.

Gradonačelnik se obratio medijima izražavajući zadovoljstvo, ali i svijest da ovo nije dugotrajno, već prijelazno rješenje koje će unaprijediti rad djelatnika i zadovoljstvo korisnika u prijelaznoj fazi. Nova knjižnična zgrada bit će smještena u tzv. Kompleksu Benčić, u kojem će još biti smješteni Muzej grada Rijeke te Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU). U realizaciji Grad računa na financijsku potporu EU fondova. Prednost ovakvog plana jest što se zona industrijske baštine afirmira prenamjenom u kulturno središte grada.

Gradonačelnik se nada da će to biti ostvareno do 2020. godine, rok povezan s kandidaturom Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture. Nije isključio ni da se Filodrammatica zadrži kao ogranak, a kada je riječ o ograncima, spomenuo je i pripreme na uređenju prostora Ogranka Sušak u sklopu Dvorane mladosti od 305 četvornih metara. Područje Sušaka trebalo bi dobiti svoju knjižnicu do kraja ove godine (nema je od 2008. g.).

Uz novi bibliokombi, ova je godina za našu knjižnicu turbulentna – dodala je ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka.