...i jedinstvenog projekta među hrvatskim knjižnicama iz ugledne međunarodne organizacije EIFL (Electronic Information for Libraries) stiglo je vrijedno priznanje - u sklopu EIFL-ovog Public Library Innovation Programa Gradska knjižnica Rijeka dobitnik je nagrade za kreativnu upotrebu informacijske i komunikacijske tehnologije! 

U objašnjenju nagrade istaknuto je da projekti kao što je Magazin GKR-a snažno podupiru kreativnost lokalne zajednice, pružaju jedinstvenu potporu mladima te obogaćuju medijsku scenu.  

EIFL je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištima u Amsterdamu i Rimu koja djeluje pod geslom “znanje bez granica” te je prvotno radila na kvalitetnijem korištenju modernom tehnologijom u  knjižnicama, dok je izvorna misija danas obogaćena radom na jačanju kapaciteta knjižnica za edukaciju, učenje, istraživanje i održivi razvoj zajednice. EIFL se fokusira na rad s knjižnicama u tranzicijskim zemljama i zemljama u razvoju te je trenutno u partnerstvu s knjižnicama iz preko 60 svjetskih zemalja! Organizaciju financiraju prestižne fondacije i organizacije kao što su Andrew W. Mellon Foundation, Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation, UNESCO… 

Uz dosadašnje reakcije čitatelja i korisnika te vrijedne autore, urednike, lektore, i ova je nagrada potvrda kako je u slučaju Magazina GKR-a riječ o projektu koji predstavlja osvježenje u konceptualnom, sadržajnom, tehnološkom i dizajnerskom smislu. 

Magazin GKR-a nastao je kao izraz više različitih ambicija, a ističemo neke: vidljivije aktiviranje stvaralačkih, a ne samo servisnih kapaciteta knjižnice, iskorištavanje suvremenih web tehnologija, maksimalna otvorenost korisnicima i javnosti… Upravo zbog toga i pristup razvoju karakterizira intenzivna suradnja sa zajednicom, čime se pokušava unaprijediti korisničko iskustvo i stvoriti virtualni prostor koji karakterizira kvalitetan sadržaj i pozitivna energija. U prvih šest mjeseci djelovanja aktivirana je i ostvarena suradnja s brojnim slojevima zajednice. 

Vrijedi stoga istaknuti ključne točke njegovog života. 

Kreativni kapaciteti knjižničara

U kreiranju Magazina sudjeluju i naši knjižničari, koji tako iskazuju da misija moderne knjižnice nadilazi fizičke prostore. Svojim doprinosima pridružili su se i knjižničari iz drugih gradova, čime se radi na stvaranju jedinstva i suradnje knjižničarske zajednice.

Vođenje roditelja i djece kroz kvalitetnu i korisnu literaturu 

U sadržaju se osobito snažno tematizira literatura za djecu, a riječ je o području kojem nedostaje pažnje u cijelome hrvatskom medijskom prostoru, posebno na internetu koji je prepušten senzacionalizmu i sadržajima pod teretom komercijalnosti.  

Međunarodne suradnje 

Autorstvo u Magazinu ostvarili su i autori iz stranih zemalja, a posebno treba istaknuti suradnju s autorima iz Srbije te Bosne i Hercegovine, čiji se literarni uradci objavljuju na izvornom jeziku. 

Digitalni kreativni hub za mlade novinare i autore

Cjelokupan Magazin je "digitalni kreativni hub" za studente i mlade autore koji se uz uredničku podršku educiraju za daljnji novinarski/autorski rad i autorsko sazrijevanje, dok im Magazin pruža jednu od prvih prilika za kreativno okušavanje.

Inkubator kao prostor nove fikcije 

U Inkubatoru, prostoru namijenjenom za objavljivanje kratkih umjetničkih pisanih formi, premijerne su radove objavili deseci autora različitih generacija. 

Podrška aktivizmu i novoj ekonomiji  

Magazin posebnu podršku pruža kreativnim i aktivističkim projektima čija je svrha jačanje kvalitete života u zajednici. Piše se čak i o poslovnim temama kako bi u prvi plan dospjeli pozitivni projekti i priče. 

Prostor školama 

Posebna se suradnja ostvaruje s odgojno-obrazovnim ustanovama iz kojih se na površinu pokušava izvući često nevidljiv pozitivan sadržaj. 

Društvenost 

Uz Magazin GKR-a razvijamo i intenzivnu aktivnost na društvenim mrežama, čime pokušavamo biti maksimalno otvorena i pristupačna narodna knjižnica. Aktivno je nekoliko kanala: facebook stranica Magazina , facebook stranica Gradske knjižnice Rijeka (ne moramo se "samo" voljeti, možemo biti i prijatelji ;), Instagram i Twitter.   

Budućnost razvoja donosi i dodatne funkcionalnosti i daljnje jačanje suradnje sa zajednicom te produkcije kvalitetnog sadržaja.  Na ovaj način podižemo i svoju vidljivost na jednu višu razinu, a nagrade kao što je ova potvrda su ispravnog puta. 

Mag-2_embed_full