Od četvrtka 4.10. do subote 6.10. Niko Cvjetković i Kristian Benić u ime Gradske knjižnice Rijeka sudjelovali su na XVII. danima hrvatske knjige i riječi u Subotici, a u sklopu kojih je održano i savjetovanje knjižničara pod nazivom “Primjena novih tehnologija i metoda rada u radu s djecom i mladima u knjižnicama”. Organizator je bila Hrvatska čitaonica u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica, a sve se održavalo u njenom ugodnom ambijentu.

Na fotografiji: Otvaranje skupa posvećenog inovacijama u knjižnicama.

20181005_090917

Na skupu posvećenom inovacijama u radu s djecom sa zadovoljstvom smo predstavili koncept i dosadašnje projekte u sklopu razvoja Dječje kuće, pa je izlaganje Dječja kuća - (Gradska) knjižnica (Rijeka) za “jutjubersku” generaciju privuklo značajnu pažnju. Prisutni su upoznati s infrastrukturnim projektom Dječje kuće u kompleksu Benčić u sklopu koje će svoj dom pronaći Dječji odjel Stribor, te s festivalom Tobogan i časopisom Brickzine kao dva ključna tekuća projekta Dječje kuće. Prvi Brickzine je izazvao značajnu pažnju knjižničara i knjižničarki od Užica preko Čačka do Dimitrovgrada, a nekoliko donesenih brojeva brzo je nestalo u znatiželjnim rukama… Dojmila nas se izrečena rečenica jedne od sudionica: "Svako mjesto treba svoju Dječju kuću". Slažemo se.

Iz Subotice donosimo puno dojmova - prije svega zadovoljstvo urbanošću, estetikom i stilom sredine specifične energije. Riječ je o gradu složene multietničke strukture u kojem žive Mađari, Srbi i Hrvati odnosno Bunjevci što je rezultirao bogatom kulturnom tradicijom vidljivom kroz baštinu, arhitekturu i urbanizam, izražavanje stanovnika u čijoj komunikaciji često paralelno egzistiraju mađarski, srpski, hrvatski jezik... U gradu je i jedna od upečatljivijih sinagoga u jugoistočnom dijelu Europe.

Na fotografiji: Park za djecu i drvene sprave neposredno uz središnji gradski trg.

20181006_093556

Kao grad u ravnici Subotica fascinira pojedinim zanimljivim urbanističkim rješenjima poput Aleje maršala Tita, prostrane šetnice i prometnice s ograničenom brzinom prometa, a u kojoj se nalazi stotinjak klupica za sjedenje pješaka ili pak bogato uređeni parkovi za djecu neposredno uz glavni gradski trg.

Uz popkulturne urbane momente poput lijepog grafita posvete Stan Leeju, tvorcu niza Marvelovih superjunaka ili kafića Liverpool uređenog u stilu istoimenog engleskog nogometnog kluba, miješaju se momenti tradicije i ruralnosti poput domaćeg ukiseljenog povrća prodavanog izravno iz bačvi, kiosci za bundevine sjemenke...

Na fotografiji: Grafit u čast legendi Marvela i svijeta stripa.

20181006_095631

Vidljiv je utjecaj mađarske ekonomije, kapitala i ostvarivanje poslovnih interesa u regiji što se iskazuje i kroz podršku kulturnim projektima i infrastrukturi. Osjetan je dojam autentičnosti, spoj kulture mitteleurope i Balkana, koju još nije potpunog progutao ujednačavajući globalizacijski proces.

Na fotografiji: Dovršetak jedne od mađarskih investicija u gradsku kulturu.

20181006_095259

Na putu u Suboticu posjetili smo i kolege u Gradskoj knjižnici Vukovar, vidjeli kako jedna knjižnica djeluje kao centar života zajednice i oblikovatelj budućnosti grada. Posebno nas je dojmila knjiga “70 godina Gradske knjižnice Vukovar” koja nije kakva kruta debela monografija već zabavan i kreativno napravljen strip!

Na slici: Detalj stripa Gradske knjižnice Vukovar

20181007_123722

Do nekog novog susreta.... U Rijeci.