Tema zdrave prehrane očito nas snažno zaokuplja o čemu je svjedočila ispunjenja Narodna čitaonica gdje je mnoštvo građana došlo poslušati Anitu Šupe.

Prema Paleo i LCHF prehrani, piramida zdrave hrane zapravo je postavljena naopako. Ta se prehrana zasniva na dobrobiti hrane koju su uzimali naši stari odnosno paleolitskoj prehrani (otuda naziv Paleo) koja sadrži malo šećera, a mnogo masti (LCHF - Low Carb, High Fat). Najveće zablude današnje prehrane su žitarice koje su industrijski obrađuju te sadrže mnogo glutena i biljne masti koje zapravo treba izbjegavati. Crveno meso, jaja i masnoće životinjskog podrijetla u stvari nisu opasni za srce, krvožilni sustav kao što se misli. Dapače, u njima je sadržano mnogo zdravih nutrijenata i povećanje kolesterola u krvi nije posljedica konzumacije domaće seljačke hrane.

Indikativan je primjer pretilog čovjeka koji je odlučio prekinuti s preporučenim liječničkim dijetama te počeo s užitkom jesti što su jeli njegovi stari. Ne samo da je smršavio nego se i nalazi pokazali da više ne mora uzimati lijekove koje je prije uzimao.

Zaključna je preporuka aktivno sudjelovanje u odlukama o svojim prehrambenim navikama koje se moraju oslanjati na hranu i način pripreme koja je ne tako davno bila jedina moguća te osluškivanje svog tijela koje je najinteligentnije po pitanju što nam treba.

Za sve koje ova tema zanima, uz Istine i laži o hrani Anite Šupe, u našoj Knjižnici možete pronaći preko 700 naslova vezanih uz tu temu.