Izložba govori o dobro osmišljenom i u partnerstvu više dionika ostvarenom projektu koji je opstao cijelo jedno desetljeće usprkos svim promjenama i krizama.

Svoju premijeru izložba je imala 23. rujna na središnjoj svečanosti obilježavanja 10. obljetnice županijske bibliobusne službe u Vrbovskom te se od tada sve do konca prosinca na ruti Bibliobusa odvija niz programa tim povodom.

Naziv izložbe započinje motom Knjiga svima! Knjigom do svih!  što je ujedno bio i moto cijelog projekta pokretanja bibliobusne službe s ciljem da knjiga, informacija i znanje budu jednakopravno dostupni stanovnicima i najudaljenijih mjesta naše Županije.

Autorice izložbe, Marija Šegota-Novak i Ljiljana Črnjar koncipirale su izložbu na način da ona bude edukativna, dokumentarna i informativna.

Tako izložba donosi neke važne činjenice iz povijesti pokretnih knjižnica u svijetu kao i povijesti same bibliobusne službe Gradske knjižnice Rijeka koja traje već 45 godina i najstarija je na prostoru bivše države.

Nadalje, izložba daje pregled svih ključnih trenutaka, događaja, institucija i osoba zaslužnih za pokretanje i održivost usluga Županijskog bibliobusa proteklo desetljeće.

Zabilježene su i  brojne crtice iz svakodnevnog života i rada posade, susreta s velikim i malim korisnicima, programskih događanja, festivala bibliobusa, vremenskih prilika i neprilika, puteva i stranputica...

Tu su prisutna i propitivanja efekata službe, zadovoljstva korisnika uslugama bibliobusa, a naravno nisu zaboravljeni niti medije koji su uvijek sa zanimanjem pratili rad Županijskog bibliobusa.

Pozivamo stoga korisnike Gradske knjižnice Rijeka i sve građane da do 29. studenog razgledaju izložbu u radno vrijeme Narodne čitaonice.

slika