Ako vas ovo nije navelo da se pitate o čemu se ovdje radi, možda će ova slika reći ono što slika već i radi, govori više od 1 000 riječi…

176619_1

Ovo je rezultat jedne radionice koja je organizirana u Gradskoj knjižnici Rijeka, Ogranku Drenova sa knjižničarkama Anom i Snježanom na prvi dan proljeća 2019.

Dječica su uživala, a i njihove mame u priči o Kastoru koji vrtlari (i sadi grah). Nakon pročitane priče o Kastorovim doživljajima za vrijeme vrtlarenja, kao i pjesme Grigora Viteza „Otvori prozor proljeću“ , zahvaljujući knjižničarkama Ogranka Drenova dječica su imali priliku, kao i glavni junak priče, zasaditi grah.

1b

Nekima je to bio prvi doticaj sa sadnjom i bilo je prekrasno vidjeti dječje veselje u doticaju s djelićem prirode među knjigama. Onima koji doma već imaju vrt i nije im to nešto novo, svejedno je bilo poticajno i zabavno zaprljati ruke sa zemljom. U atmosferi knjiga. Nešto posebno i nezaboravno!

Nakon što je svatko u svoju čašicu zasadio biljku, završila je zabavna radionica, nakon koje je svatko od malih vrtlara htio posuditi knjigu „Kastor vrtlari“. Svi su bili vrlo ponosni i ponijeli su doma čašicu s budućom stabljikom.

2c

Spojiti knjižnicu i vrtlarenje je posebna ideja i nije ju lako sprovesti u djelo...ali to je uspjelo vrijednim knjižničarkama.

Nakon tjedan dana vidio se rezultat svega toga - mala stabljika na prozoru jedne zgrade u riječkom kvartu i ozareno lice male obožavateljice knjiga, koje veselo viče: „Mama, mama, vidi ovo!!!! Kao Kastor!“

I tko ne bi ( a već nije) zavolio knjigu i njen hram - knjižnicu?

Gordana Paprika Todorović