Otvorenje izložbe nije počelo sve dok iz Zagreba nije stigla obitelj Muratović koju su strpljivo dočekali gradonačelnik Vojko Obersnel, predstojnica Ureda UNICEF-a Đurđica Ivković, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Siniša Hančić, i reporteri Novog lista i ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić.

Gradska knjižnica Rijeka se svojim programima zalaže za djecu i pruža potporu za ostvarivanje svakog djeteta. Ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić je istaknula 3 od 54 članka Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta:

  • Članak 2. Dijete ima pravo da ga se jednako poštuje i cijeni bez razlike na rasu, nacionalnost, spol, jezik, vjeru, podrijetlo i imovinsko stanje.
  • Članak 12: Dijete ima pravo na traženje, dobivanje informacija, usmenih, pisanih i drugih oblika prema svome odabiru.
  • Članak 31: Dijete ima pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i na sudjelovanje u željenim stvaralačkim, kulturnim, sportskim i zabavnim aktivnostima.

Gradonačelnik Vojko Obersnel svojim je dolaskom uveličao otvorenje, a članove obitelji Muratović darivao prigodnim darovima.

Gospodin Siniša Hančić naglasio svi mi moramo pridonijeti da se djeca što manje zlorabe, a zloporabe djece nažalost ima, isto kao i nezadovoljavajućih uvjeta u kojima žive. Ovom izložbom fotoreporteri dali su svoj doprinos.

Đurđica Ivković istaknula je kako je Rijeka prvi grad prijatelj djeca i kako je sva dosadašnja suradnja bila izvrsna. Osvrnula se i na to da je svako peto dijete u Hrvatskoj siromašno i da sva djeca ne žive u dostojnim uvjetima.

Đula Muratović ganuto je govorila u ime svoje obitelji i tako simbolično otvorila izložbu.

Više o izložbi preuzeli smo s internetske stranice UNICEF-a:

Cilj foto natječaja i izložbe „Kako žive djeca u Hrvatskoj" su podizanje svijesti javnosti kroz fotografiju o različitim uvjetima u kojima djeca žive sa svojim roditeljima i skrbnicima te poticanje interesa javnosti i medija za bolje ostvarivanje prava djece u Hrvatskoj. Djeca su, osim toga, i najmanje brojna populacija u našem društvu. Naime, udio djece do 14 godina starosti u Hrvatskoj je po prvi puta manji od udjela stanovnika starijih od 65 godina. Stoga je važno podsjetiti cjelokupno društvo na stanje prava djece u Hrvatskoj, ali i na mogućnosti koje donose sa sobom nove generacije ako se u njih ulaže uz podršku struke i na vrijeme.

Fotografija kao medij može najeksplicitnije pokazati probleme i teškoće s kojima se susreću najranjivije skupine djece, što naša djeca postižu kada dobiju priliku te kako fotografi mogu biti dječja snaga koja će pomoći boljem ostvarivanju njihovih prava. Natječaj je pokrenut u travnju ove godine i na njega su se mogli prijaviti isključivo profesionalni fotoreporteri, članovi ZFH. Do isteka roka za prijavu 4. rujna na natječaj se prijavilo 16 autora, dobili smo 93 pojedinačne slike i 20 slika u 4 reportaže.

Prigodom otvaranja ove izložbe fotografija u Narodnoj je čitaonici priređena i mala zbirka knjiga na romskom jeziku kojom su se poslužili mlađi članovi obitelji Muratović. Zainteresirale su ih knjige koje smo im pokazali, listali su ih i čitali. Budući da pohađaju školu, bliži im je bio tekst na hrvatskom jeziku nego li na romskom, ali u slikovnicama koje su imale i obje inačice teksta mogli su naučiti romske riječi koje ne poznaju.

Ova izložba je zoran poticaj da osvijestimo u kakvim sve uvjetima žive djeca u Hrvatskoj i potakne nas da pomognemo, svatko na svoj način (mi možemo putem knjiga i svog prostora, a i sami se borimo za bolje prostorne uvjete...) , da se uvjeti života potrebite djece poboljšaju. 

Nije li vrijeme Božića za to idealno?