Štemalica je doživjela i svoje treće izdanje što je svakako lijepa vijest za sve ljubitelje različitosti mišljenja i raspravljanja.

Izbor teme je pao na aktualan i vrlo razglašen fenomen društvenih mreža koje su praktički prešutno, ali u rekordnom roku postale sastavnim dijelom naših života. Danas tako nema elementa izražavanja koji nije postao "podruštvenjen" - na Facebooku se spajamo sa starim prijateljima ili treniramo voajerizam, na Twitteru svu mudrost svijeta upakiravamo u 140 znakova (!), na Instagramu smo "profesionalni" fotografi, a čak i pred čitanjem knjiga stoji zahtjev da ukoliko se želi održati mora postati - online društvenije! Kako nas sva ova pitanja snažno muče iliti bolje rečeno prema njima često imamo i izraženu skepsu u suradnji s Radijom Korzom i ovaj smo put okupili respektabilnu ekipu.

Našli su se tako u Narodnoj čitaonici Bloger Krule iliti Jadranko Hodak, jedan od trenutno najpopularnijih hrvatskih blogera i satiričara, Boris Ružić, asistent na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, književnica Tea Tulić, karizmatični vjeroučitelj Marin Miletić i pasionirani tviteraš Robert Širola Kjukar. Svaki sudionik je temi i pitanjima pristupao iz svoje specifične perspektive što inače nije uobičajeno na sličnim raspravama koje obično okupljaju istomišljenike pasionirano privržene društvenim mrežama i one čiji je to izravni poslovni interes.

Niti jedan od naših sudionika ne živi od društvenih mreža, ne pripada tzv. marketinškim guruima, ne radi za agencije (...) već su to sve kvalitetni pojedinci dobri u onom što inače rade (građevinari, instalateri klima uređaja, profesori...), a s društvenim mrežama kao "obični" građani imaju više ili manje veze. Razgovor je stoga zahtijevao strpljivost i otvorenost za dijalog što je i inače slučaj sa Štemalicama koje funkcioniraju kao bazen misli u kojem gotovo ravnopravno sudjeluju službeni sudionici i publika. Marin Miletić fokus je stavio na vlastitu odgojno-obrazovnu praksu u kojoj Facebook koristi ne bi li radio i dio nastave vjeronauka (!), Krule je duhovito uputio na neobičnost našeg ponašanja u online sferi u kojoj smatramo jako važnim staviti na svoj profil fotografiju pečenog pileta, Boris Ružić se iz kulturološke perspektive upitao da li nas je strah toliku količinu privatnih podataka pružiti na raspolaganje privatnim korporacijama dok je Tea Tulić iskazala skepsu o vrijednosti društvenih mreža u iskrenom oslikavanju naših osobnosti.

Možda najbolji zaključak i odgovor na postavljeno pitanje jesu li društvene mreže revolucija ili gutači vremena dao je tviteraš Robert Širola Kjukar koji se pozvao na zanimljiv tvit o nizu čovjekovih izuma poput struje i interneta koji su nastali samo zato ne bi li danas netko tvitnuo ime ženskog spolnog organa! Da li je to značilo konačan skeptičan zaključak prema društvenim mrežama? Nipošto, već samo upozorenje da i najljepše izume znamo koristiti na najpovršniji mogući način.

Sljedeća Štemalica u planu je za kraj svibnja, točnije srijedu 29.05., a koja će tema dodatno ugrijati tada već dosta tople dane javljamo ubrzo.

Fotografije: Gradska knjižnica Rijeka