Kada bi čitaonički stolovi Središnjeg odjela u Palači Modello pričali, imali bi nam što reći, a to nije samo koliko je vrećica sa srdelama na njima našlo svoje mjesto kroz sve ove godine...

Ipak, do sada nisu imali priliku biti kratkotrajan dom jednoj slatkoj maci. A kako i ne bi navratila kada se je razgovaralo upravo o njenoj ekipi - tema prvog druženja iz ciklusa programa "Knjiga do knjige" bile su publicističke, književne i znanstvene knjige o mačkama.

Knjižničarke su tako prikazale i kratko izložile vrijednost niza knjiga o mačkama, a svemu je specijalističku stručnu notu pružila Tamara Ferari Miškulin, najpoznatija i omiljena riječka veterinarka. Saznali smo tako zašto neke mačke nemaju dio brka, kako žive mačke koje imaju problem sa sluhom, a naravno neizbježno je bilo pitanje odnosa i usporedbe psa i mačke. Ugodna atmosfera, razgovor, dijeljenje i na kraju posudba poneke knjige učinile su još jednu oblačnu srijedu ljepšom...       

Program: Knjiga do knjige

Ideja programa "Knjiga do knjige" je da u vaše i naše književne srijede unese više knjiga, više razgovora o napisanome i više čitanja naglas.

Prve i treće srijede u mjesecu knjižničarke prema odabranim temama za vas biraju i predstavljaju knjige koje možda još niste otkrili ili ste tek čuli za njih. U prvoj srijedi zajedno listamo i otkrivamo nove romane, zbirke kratkih priča, poeziju u Filodrammatici, a u trećoj tragamo za zanimljivim knjigama publicistike i popularne znanosti u Palači Modello.

Druga je srijeda u Filodrammatici namijenjena predstavljanju posebno zanimljivih biblioteka u suradnji s izdavačima.

Četvrta srijeda u središte pažnje postavlja strip. U Filodrammatici gdje velika zbirka stripa stanuje i mami vas.

Tragovi mačjih šapa nađeni su u sljedećim knjigama: 

Mačka moj kućni ljubimac / [urednica Milka Pašić ; prijevod Tatjana Dunatov]

Priručnik o mačkama u kojem se mogu naći informacije o njihovoj prehrani, odgoju, njezi, ponašanju, spolnosti te preporuke o zdravstvenoj njezi. Također su dani savjeti što se sve treba znati prije nabave mačke, te kako što lakše priviknuti novog kućnog ljubimca na novi dom.

Pezo, Vladimir: Tko je mačka: uzgoj, njega i liječenje 

Dr. Vladimir Pezo ugledni je zagrebački veterinar osobito popularan među vlasnicima kućnih ljubimaca. U ovoj knjizi odgovara na najčešća pitanja vezana uz uzgoj, njegu i liječenje mačaka: kako odabrati mačku i odgojiti je za život s nama, hranidba mačića i odraslih mačaka, spolnost i reprodukcija, njega legla, bolesti i prva pomoć, eutanazija. Na kraju knjige tiskane su i zakonske odredbe koje se tiču dobrobiti i držanja životinja. 

Verhoef-Verhallen, Esther: J. J. Mačke : enciklopedija 

Vodič za ljubitelje mačaka s pregledom vrsta i iscrpnim opisom karaktera i svih karakteristika određene vrste. Bogato ilustriran fotografijama pomaže u izboru umiljatoga kućnog ljubimca i govori o brizi za njega, njezi, prehrani i zdravlju.

 Clutton-Brock, Juliet: Mačka 

Ova bogato ilustrirana knjiga iz edicije Knjiga svijeta ukratko govori ne samo o domaćoj mački nego i o širokoj obitelji mačaka poput pume, lava, tigra, leoparda, risa i sl. Životinje su obrađene s različitih aspekata, od anatomije, osjetila, hoda, čišćenja, pripitomljavanja, vrsta, pa do ponašanja i tajnog života.

Bauer, Babić: Knjiga o mački: felinološki priručnik

Gledajući kroz povijest, a i danas, gdje postoji ljudska zajednica žive i mačke, ta divna i nepredvidiva stvorenja. Mačka nikada nije imala istu ulogu kao ostale domaće životinje koje su omogućavale čovjeku siguran opstanak i napredak svojim radom za njega. Ova knjiga pokušava odgovoriti na pitanja tko su mačke, odakle dolaze, kakve su i kakve sve mogu biti. Također govori o njihovom životu uz čovjeka, o higijeni, prehrani i zdravlju, te svakom ljubitelju mačaka pomaže da bolje upozna svoju umiljatu "zvjer".

MacGreevy, Paul: Cats

Taylor, David: Vaša mačka 

Morris, Desmond: Upoznajte svoju mačku: sve "tajne" ponašanja vaše kućne ljubimice 

DVD Moja mačka : sretna i zadovoljna / tekst priredio Marin Kanajet ; autori skladbi Kevin MacLeod, Taylor Howard 

Mazno se je pridružila i bratska biblioteka lijepe književnosti iz Filodrammatice:

Irena Lukšić: Klasici ostavljeni mačkama : pokušaj drugačijega čitanja književnih tekstova 

"Mačke su umjetnice života." Tko je ikad promatrao mačku u lovu, u odmoru, u hranjenju, meditaciji... lako će se složiti s time. Zato se ova knjiga kolaža iz književnosti i o književnosti poigrala likom (i djelom) mačke ili mačaka, a gdješto i nekih drugih životinja, kako su ih vidjeli i prikazivali pisci romana objavljenih u Disputovoj biblioteci "Na tragu klasika", kao odraz razmijenjenih nježnosti između čovjeka i životinje i kao izraz poštovanja prema bićima s kojima čovjek dijeli ovaj svijet.

uredila Aleksandra Hampamer: Prijatelju, ispričaj moju priču : [dirljive ispovijesti o životinjama koje su promijenile ljudske živote] 

Zbirka dirljivih priča o životinjama i njihovim ljudskim prijateljima. Priče su nastale kroz projekt istoimenog naziva udruge Prijatelji životinja i čakovečkog skloništa za životinje. Projekt je nadahnut pismom i pričom o Tysonu, napuštenom starom psu čuvaru koji je kad je udomljen donio sreću i ostavio svoj trag na cijelu obitelj svoje udomiteljice. U projekt su se uključili mnogi šaljući svoje priče o svojim životinjskim prijateljima.

Victoria W. Flowers: Život s dlakama: za sve mačkoljupce i one koji će to tek postati (nakon što pročitaju ovu knjigu) 

Autorica knjige, ljubiteljica mačaka, u obliku priča i anegdota opisuje stvarne situacije koje je doživjela kao vlasnica mačka Tončija počevši od samog dolaska mačića u novi dom, posjeta veterinaru, hranjenja, higijeni prostora i ljubimca. Na kraju također navodi informacije općenito o povijesti mačaka i njihovim osobinama.

David Michie: Dalaj lamina mačka

Kroz oči i simpatične komentare kućnog ljubimca Dalaj lame, koji jedini ima apsolutni pristup domu i svim privatnim audijencijama duhovnog vođe, autor na duhovit način opisuje svakodnevni život Dalaj lame te progovara o budizmu, meditaciji, suosjećajnu, sreći, traženju smisla života, vrijednostima i dobroj karmi.

James Bowen: Fantastični mačak Bob 

Dugogodišnji ovisnik i beskućnik James Bowen preživljava svirajući po londonskim ulicama. Život mu mijenja susret s inteligentnim i šarmantnim mačkom lutalicom kojeg James prima u svoj stan. Mačak Bob ubrzo postaje centralna osoba u Jamesovom životu i njegov vjerni pratitelj na svirkama. Upravo zahvaljujući svom četveronožnom prijatelju James ponovno razvija osjećaj odgovornosti, odlučuje konačno odbaciti ovisnost i okrenuti novu stranicu.

Miljenko Jergović: Mačka čovjek pas

Knjiga priča o, kako i naslov najavljuje, mačkama i psima, odnosa ljudi prema njima, ali i o životnim pričama njihovih vlasnika prepunih uspomena, osjećaja, životno važnih trenutaka, tuge i veselja, patnje i sreće. Privrženost i ljubav životinja spram čovjeka, njihovo bezuvjetno prijateljstvo, kao i njihova uloga u ljudskim životima, opisane su u svakoj priči, neovisno o kojem je povijesnom razdoblju ili mjestu riječ.

Vicki Myron s Bret Witterom: Dewey: mačak iz male provincijske knjižnice koji je raznježio svijet 

Autorica, knjižničarka u američkom gradiću Spencer u Iowi, pronašla je jednog vrlo hladnog zimskog jutra 1988. godine, promrzlog mačića u ormariću za povrat knjiga. Mačić - Dewey postaje knjižničnim mačkom, na veliku radost knjižničarki i svih korisnika knjižnice. Suživot s tim vrlo posebnim ljubimcem potrajao je više od devetnaest godina, tijekom kojih je druželjubivi Dewey postao poznat širom Amerike, ali i izvan njenih granica. U osnovni tok priče koji nas vodi kroz mnoge Deweyeve zgode i nezgode autorica je vješto utkala vlastitu životnu priču te portret svog zavičaja.

Vladimir Pezo: Priče iz veterinarske ambulante

Kolumna s pričama iz veterinarske ambulante koju je autor objavljivao u "Vjesniku". Stotinjak priča podijeljeno je u četiri poglavlja: "Što smo mi njima - što su oni nama", "Ljubavne priče", "Doktore, pomozite" i "Ah, ti vlasnici". U knjigu su uvrštene i priče o počecima autorova veterinarskoga rada, kada je na selu uglavnom liječio velike životinje, a iz kojih se vidi kako je stjecao svoj osebujan pristup poslu. Kao veterinar i ljubitelj životinja širu je popularnost stekao prisutnošću u medijima.

*opisi knjiga preuzeti su iz katalog.gkr.hr

12745713_1138442342855557_8466627546431549125_n