Pomalo, ali sigurno plete se mreža oko naših srijeda koje su posvećene zajedničkom druženju i razgovorima o knjigama. U mjesecu s kojim počinje klimatološko proljeće i slavimo Dan žena prva beletristička srijeda bile je posvećena, a kome drugome nego ženama - kao književnicama, likovima, pokretačima... Uz jedan publicistički začin.  

Ovo su knjige o kojima se je što kraće, što duže razgovaralo:

Vedrana Rudan: Zašto psujem

Da je psovka književni postupak, znamo još od Janka Polića Kamova. Jedno stoljeće poslije, Vedrana Rudan pokazuje nam da je još uvijek jednako efikasan i uznemirujući kao i u vrijeme najvećeg riječkog pisca. Nakon što u prologu objasni zašto psuje (zato što se nikome ne mora dodvoravati, 'zato što nije u sukobu interesa nego u sukobu sa svijetom i samom sobom', zato što ne pristaje na tezu da 'baba njenih godina treba u miru čekati smrt', zato što želi pisati ono što misli bez obzira što drugi zbog toga mislili o njoj...) Vedrana Rudan u jednako furioznom ritmu  odgovara na pitanja: Čemu služe žene, Čemu služe muškarci, Čemu služe djeca, Čemu služi Hrvatska i Čemu služi život.


Mani Gotovac: Snebivaš me

Roman hrvatske spisateljice i poznate teatrologinje, obiteljski je, ali prvenstveno ljubavni roman. Autorica svojim prepoznatljivim stilom, otvorenim iznošenjem emocija i strasti, radosti, boli, govori o trima ženama jedne obitelji u romanu u kojem isprepliće različite žanrove: stvarnosnu prozu, dramske sekvence, bajku, lirske elemente… Ljubitelji autoričinih prethodnih knjiga memoara, neće ostati razočarani.


Marina Vujčić: Susjed 

Katarina Bauković je sasvim obična žena koja svaki dan odlazi na posao u Zavod za zapošljavanje, ima loš odnos s majkom i sestrom, živi u unajmljenom stanu, pati od usamljenosti i čezne za ljubavlju. Međutim, Katarinin život se mijenja kad počne uhoditi susjeda s drugog kata za kojeg misli da se zove Ozren Kovač. Njeni imaginarni razgovori s Ozrenom, pokušaji da mu privuče pažnju i pogrešno tumačenje svakog pozdrava i pogleda čine tragikomičnu okosnicu ovog romana nagrađenog književnom nagradom V.B.Z.-a & Tisak medije za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine.


Marina Vujčić: Mogla sam to biti ja

Životna priča psihijatrice Laure Herman isprepliće se s depresivnim pričama koje svakodnevno sluša u svojoj ordinaciji. Slušajući ispovijesti svojih pacijentica glavna junakinja uspoređuje se s njima, vrti film unatrag i prisjeća se svoga djetinjstva i mladalaštva, stvari koje je napravila a nije trebala, kao i onih koje je mogla i trebala napraviti, ali nije za to imala snage ni hrabrosti. Ima li ih sada?


Maja Hrgović: Žena - majka - glupača

U jedanaest poglavlja, dobro prokrvljenih primjerima seksističkih ispada u hrvatskoj kulturi, pop-kulturi, politici, estradi i medijima, "Žena, majka, glupača" oslikava panoramu hrvatskog društva od 2000. godine naovamo. Maja Hrgović, nagrađivana književnica i novinarka – autorica Kiklopom nagrađene zbirke priča "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo" i romana "Živjet ćemo bolje" - filtrirala je ovu veliku priču i kroz svoje iskustvo pa se dijelovi knjige čitaju kao dinamična, protočna, inteligentna proza.


Ece Temelkuran: Zvuk banana

Roman turske novinarke i književnice o bliskoistočnoj krizi te neobičnom i neočekivanom povezivanju dviju mladih žena. Radnja romana događa se 2006. godine u tijeku bombardiranja Bejruta u kojem se Filipina i Deniz susreću i sudbonosno povezuju. Obje dolaze u Bejrut, svaka po svoju istinu, komadić koji nedostaje za nastavak života, dok ih u mislima i gruboj stvarnosti prati prodoran i upečatljiv zvuk banana.


Ece Temelkuran: Žene koje pušu u čvorove

Slučajan susret četiriju žena u Tunisu kojim će započeti njihovo zajedničko putovanje kroz muslimanski svijet južnog Mediterana od Tunisa do Libanona, razvija se u slikovit prikaz suvremenog ženskog senzibiliteta u današnjem islamu, na prostoru koji još živi tektonske odjeke nedavnih revolucionarnih zbivanja.


Ece Vahapoglu: Druga 

Turska spisateljica kroz priču o prijateljstvu dviju mladih djevojaka različitih društvenih slojeva prikazuje tursko društvo, koje je izrazito podijeljeno na moderni (sekularni) te konzervativni (vjerski) sloj. No autorica ne zastaje na pukom prikazivanja različitosti, već kroz analizu njihovih predrasuda, vjerskih stajališta te tema kao što su spolnost i tabui ulazi u njihovu srž te prikazuje i njihove skrivene sličnosti…


Lou Andreas-Salome: Moj život

Tekst života ove intelektualne femme fatale uravnotežena je zbirka esejističkih i teorijskih razmatranja, kao i živopisnih životopisnih reminiscencija. Lou Andreas-Salomé bila je svojevoljna, »više nego emancipirana«, živjela je i pisala po svojim pravilima, pa tako i u "Mom životu" ne ispisuje svoj život kao golu kronologiju, nego o njemu piše otvoreno, ali odmjereno i sadržajno. Njezin život bio je, ustvari, njezina najveća umjetnost, a ova je knjiga tome najbolja potvrda.


Marguerite Duras: Mornar s Gibraltara

Shvativši da više ne voli svoju suprugu i da mu je prisjeo život i način na koji ga vodi, mladi Francuz tijekom odmora u Firenzi odluči napustiti oboje. Spletom okolnosti pronalazi posao na jahti „Gibraltar“ kojom upravlja Anna, lijepa Amerikanka u potrazi za svojom starom ljubavi, mornarom s Gibraltara. Njihova zajednička potraga za mornarom krenut će u smjeru pronalaska ljubavi…


Marguerite Duras: Ljubavnik  

Radnja najpoznatijeg romana (1984.) francuske spisateljice, scenaristice i redateljice smještena je u Vijetnam, zemlju u kojoj je Durasova provela djetinjstvo. U romanu, zasnovanom na autobiografskim elementima, riječ je o zabranjenoj ljubavnoj vezi između siromašne petnaestogodišnje Francuskinje i elegantnog mladog muškarca iz bogate kineske obitelji. U godini objavljivanja roman je nagrađen francuskom književnom nagradom Goncourt. Po ovom je literarnom predlošku snimljen istoimeni film (1992.) u režiji Jean-Jacquesa Annauda.


Alison Weir: Šest žena Henrika VIII

Uvijek privlačnom, burnom i krvavom dijelu povijesti, dobu vladavine Henrika VIII uvelike je doprinijelo i šest iznimnih žena s kojima je bio u braku. Utemeljivši ovu knjigu na bogatoj povijesnoj dokumentaciji, ranijim biografijama, memoarima i pismima, autorica oživljava svaku od njih stvarajući veličanstvenu sliku britanske povijesti, punu sjaja i raskoši, ali i spletki, izdaja i nasilja.


Alexandra Harris: Virginia Woolf: biografija

Kratka studija o djelu velike engleske spisateljice u kojoj autorica kronološki prati njezin životni put i književni opus. Objedinjujući pritom dnevničke zapise Woolfove, vlastite književno-teorijske osvrte na njena djela te elementarnu faktografiju života ove književnice, pridodajući tome i autentične fotografije nje, nekih članova obitelji Woolf te prijatelja, Alexanda Harris konstruira zanimljivu biografiju ove kompleksne umjetničke osobnosti. "Ovom kratkom knjigom htjela sam koncizno predstaviti život Virginije Woolf i nekoliko specifičnosti njene misli", riječi su same autorice, kulturne povjesničarke, čiji je prvijenac "Romantic Moderns", studija o međuratnoj engleskoj književnosti, imao izvanredan odjek kod čitateljske publike te književne kritike.


Agatha Christie: An autobiography


Stacy Schiff: Kleopatra: život 

Dobitnica Pulitzerove nagrade Stacy Schiff oživljava u ovom sjajnom publicističkom djelu najintrigantniju ženu cjelokupne povijesti - Kleopatru. Utemeljeno na povijesnim istraživanjima Schiff donosi pred čitatelje mnoštvo političkih i seksualnih intriga iz raskošne Kleopatrine palače od oniksa i zlata. Premda je živjela svega četrdeset godina, Kleopatra je svojom karizmom promijenila obrise antičkog svijeta i donijela novi svjetski poredak uoči Kristova rođenja. Važno je istaknuti kako Stacy Schiff odvaja fikciju od historiografskih činjenica i opisuje autentičan Kleopatrin život i povijesni kontekst. S jedne strane bogato detaljima, a s druge strane izuzetne historiografske širine, ovo je djelo pronicljiva rekonstrukcija jednog nevjerojatnog života.


Diane Ducret: Žene diktatora 1 i 2.

Povjesničarka i novinarka Diane Ducret otkriva onu skrivenu stranu povijesti, intimni život osmorice diktatora (Hitlera, Mussolinija, Lenjina, Staljina, Mao Ce-tunga, Salazara, Bokasse i Ceausescua). Knjiga se temelji na znanstvenim istraživanjima, a portretira likove žena, ljubavnica i obožavateljica osmorice tiranina, te otkriva manje poznate činjenice i anegdote njihove osobne povijesti.


Michelle-Irene Brundy: Hannah Arendt: intelektualna biografija

Biografija poznate filozofkinje i političke teoretičarke dvadesetoga stoljeća. Autorica biografije kronološki detaljno analizira i opisuje Hannin život od djetinjstva pa sve do smrti. Kroz detaljnu analizu nastanka Hanninih najvažnijih tekstova, posvećivanje pažnje njenom stilu i načinu pisanja te isticanjem glavnih uzora autorica ističe vizionarstvo poznate filozofkinje. Sadrži i do sada neobjavljene dokumente: "Vjerovanje u izabranost Židova" i "Pismo Lotte Koehler autorici".


Sean Smith: J. K. Rowling: biografija

Biografija najpopularnije (i najbogatije) samohrane majke na svijetu, autorice planetarno poznatog serijala o mladom čarobnjaku Harryju Potteru koji joj donosi svjetsku slavu. U knjizi je prikazan spisateljičin cijeli život s posebnim naglaskom na put od socijalne pomoći do najbolje plaćene žene u Britaniji, pri čemu je glavnu ulogu odigrao upravo čarobnjak - Harry Potter, pa je autor pokušao pronaći i utjecaje nastanka tog djela kao i životne predloške za likove. Sve to zajedno sačinjava koliko zanimljiv toliko i dramatičan život. Knjiga sadrži bibliografiju J. K. Rowling, filmografiju o Harryju Potteru te kazalo imena i pojmova.


Renzo Allegri: Razgovori s Majkom Terezom: osobni portret svetice, njezina misija i velika ljubav prema Bogu

Ispisani tekst ne kazuje životopis Majke Terezije već okuplja niz njenih razmišljanja prepričanih događaja, savjeta i promišljanja koje je skupio novinar Renzo Alegri. On je imao priliku osobno se upoznati i razgovarati s blaženicom koja je čitav svoj život posvetila bolesnima i umirućima.


Caitlin Moran: Kako biti žena

Autorica, kritičarka i kolumnistica The Timesa koja je karijeru započela pišući kao šesnaestogodišnjakinja za tjednik Melody Maker, u ovoj duhovitoj i provokativnoj knjizi pokušava odgovoriti na pitanje kako biti žena. Pritom o temama poput spolne zrelosti, braka, karijere, roditeljstva, abortusa, seksualnog uznemiravanja i dr. piše iz osobne perspektive, otvoreno progovarajući o vlastitim iskustvima od tinejdžerskih godina naovamo, izvodeći iz njih općenite zaključke o položaju žena u današnjem društvu. „Što je feminizam? Jednostavno uvjerenje da bi žene trebale biti jednako tako slobodne kao i muškarci, bez obzira na to koliko mogu biti lude, glupe, zaluđene, loše odjevene, debele, povučene, lijene ili samodopadne.“


Sulaiman S. M. Y. Addonia: Posljedice ljubavi

U Saudijskoj Arabiji, gdje je riječ ljubav izbrisana iz rječnika, dvadesetogodišnji siromašni i usamljeni emigrant iz Eritreje pronašao je ljubav svog života. Jednog ljetnjeg dana tajanstvena djevojka prekrivena crnom abajom u prolazu mu pred noge baca ljubavnu poruku. Zaljubi se u nju iako joj lice nikada nije vidio niti joj glas nikada čuo. I dok vjerski policajci u Jeddi patroliraju ulicama u potrazi za dokazima zabranjene ljubavi, oni pronalaze način da ostvare svoju ljubav.


Jean Sasson: Princeza Sultana

Biti saudijska princeza san je svake žene-palače,dijamanti,dizajnerska odjeća...Princeza Sultana rođena je u tom "raju na zemlji", pripadnica je kraljevske obitelji i uživa sve privilegije tog statusa. No život nije bajka i ona već u djetinjstvu shvaća da je zlatni kavez ipak samo kavez, da je život žene bezvrijedan i da ..."bez obzira što činila, budućnost ovisi o jednom jedinom uvjetu: dobroti i velikodušnosti čovjeka koji mu gospodari".


Kurban Said: Ali i Nino

Roman Ali i Nino, prvi put objavljen na njemačkom jeziku 1937., smatra se jednim od ključnih djela azerbajdžanske književnosti. Priča o mladom muslimanu Ali-kanu Širvanširu i lijepoj Nino Kipiani iz kršćanske gruzijske obitelji oslikava prilike u Bakuu za vrijeme Azerbajdžanske Demokratske Republike uspostavljene 1918. Premda je njihova ljubav izdržala mnoge kušnje, Ali i Nino i dalje su zarobljenici suprotstavljenih azijskih i europskih svjetonazora. Uz roman je vezana i još uvijek neriješena kontroverza o pravom identitetu autora.


Jan-Philipp Sendker: Otkucaji srca 

Roman je priča o čudesnoj ljubavi dviju srodnih duša čiju ljubav ni vrijeme ni velika prostorna udaljenost nije uništilo. Četrdeset godina staro ljubavno pismo trag je koji slijedi kći Tin Wina, burmanskog imigranta u SAD-u, te je dovodi u očevo rodno selo, planinski Kalaw. Ulazeći u svijet burmanskih običaja i vjerovanja, saznaje priču o nesretnoj sudbini svoga oca koja ga je odvojila od voljene žene.


Lisa See: Sniježnica i tajna lepeza

Kroz priču o prijateljstvu dviju žena autorica govori o strahotama obreda i dužnosti (kao što je povezivanja stopala) kroz koje su mlade Kineskinje u kineskoj provinciji morale prolaziti da bi bile prihvaćene u društvu i poželjne muškarcima. Gotovo dokumentaristički, roman otkriva put žene u dogovoreni brak i njenom kasnijem podređenom položaju spram muškarca u njegovu domu, koji nikad ne postaje i njen. Realistično i dojmljivo.


Waris Dirie, Cathleen Miller:  Pustinjski cvijet 

Istinita priča o životu Waris Dirie, žene koja je kao nepismena trinaestogodišnja djevojčica pobjegla od nomadskog i okrutnog, naročito prema ženama, života u somalijskoj pustinji. Postala je vrhunska manekenka, ali i borac za ljudska prava u svojstvu izaslanice Ujedinjenih naroda.


Gabriel Garcia Marquez: Ljubav u doba kolere 

Isporučujući poruku njenom ocu, Florentino Ariza se zaljubljuje u mladu Ferminu Daze. Ono što slijedi je priča o ljubavi i strasti koja se proteže kroz 50 godina. Udvaranje započinje pismima, završava odbijanjem, a Fermina se odlučuje za doktora Juvenal Urbina i brak bez ljubavi koji s godinama stalno jača. Florentino ostaje vjeran i nakon Juvenalove smrti ponovno izgovara zavjet ljubavi. Sada kada mistične okolnosti nude Fermini i Florentinu drugu šansu, u razdoblju koje je obećavajuće, ali vodi prema smrti, Marquez otkriva pravu ljubavnu priču koja nije vezana konvencionalnošću braka, već jednostavnim i vječnim životnim ritualima.


Slavenka Drakulić: Dora i Minotaur - moj život s Picassom 

Roman donosi priču o Dori Maar, fotografkinji i jednoj od Picassovih ljubavnica i muza, ispričan u prvom licu kao ispovijest izmučene žene. Tema romana ponuđena je samim naslovom –Dora i minotaur (ujedno i naziv istoimenog Picassovog crteža iz 1937.), a označava prevlast proždiruće ličnosti slavnog umjetnika nad Dorom Maar i ženama općenito. Temeljen na (navodno) pronađenim dnevničkim zapisima Dore Maar, roman ne predstavlja faktografsku kronologiju njenog života, već se fokusira na njen podređeni odnos spram Picassa zbog kojeg se udaljava, a naposljetku i odustaje od svog stvaralačkog rada, da bi je doveo do potpunog psihičkog sloma i društvene izolacije.


Ivana Sajko: Ljubavni roman

Njihovu ljubav od prvog trenutka život melje svim apsurdima svakodnevice. Iz sekunde u sekundu prolaze iz faze u fazu, boreći se za opstanak i samih sebe i svoje ljubavi i ikakvog životnog smisla u uvjetima krajnje ekonomske nesigurnosti mladih urbanih obrazovanih ljudi. Roman četverostruke dobitnice nagrade "Marin Držić" za dramsko djelo, nagrade "Ivan Goran Kovačić" za prozu, te odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske.

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr